Breaking News
Home > МАТЕРИАЛИ > Мляко на растителна основа

Мляко на растителна основа

Ако решите да се отървете от млечните продукти във вашата диета, вашето тяло ще ви благодари. Между 30 и 50 милиона американци имат непоносимост към лактозата и консумирането на млечни продукти е свързано с всичко – от повишен риск от рак на яйчниците и простата, до ушни инфекции и диабет. За щастие, млякото на растителна основа предлага удобна и здравословна алтернатива на това от животински произход. И ако в момента преминавате към хранене, без млечни продукти, ще откриете, че да се храните без животински млечни продукти, никога не е било толкова лесно. Соево, бадемово, конопено, кокосово и оризово мляко…
Съществуват доста варианти мляко на растителна основа – да посрещнат индивидуалните вкусови предпочитания и хранителни нужди на всеки.

И така, как избирате най-доброто мляко на растителна основа за вашата диета? Прочете и разберете.

ВКУС
Поради големия избор на млека на растителна основа, може да се окаже трудно да изберем. В повечето случаи избора се свежда до лични вкусови предпочитания. Експериментирайте с разнообразието от млека на растителна основа  и открийте точния вкус за вас.

Кокосовото и соевото млека са по-сладки и в по-кремообразна консистенция. Бадемовото, конопеното и лешниковото мляко имат лек аромат. А оризовото мляко е по-леко сладко и по-рядко като консистенция. Различия могат да бъдат забелязани не само в рановидности на млякото, но също така и в различни марки, затова експериментирайте за да разберете кое растително мляко ще  задоволи вашите вкусови рецептори.

ХРАНИТЕЛНОСТ
Хранителността на съответното мляко, също може да е определящ фактор при вашия избор. Подобно на кравето мляко, много разновидности на растителното са богати на хранителни вещества, включително витамини А и D. Соевото и конопеното мляко са чудесен избор за тези, които имат нужда от по-голям прием на протеини в тяхната диета; соята и конопа са пълни с  протеини, предоставящи девет незаменими аминокиселини. Много растителни видове млека са богати на калций, витамин D, витамин B12 и желязо. И така, ако търсите да дадете на вашата диета повече хранителна стойност, растителните млека ви осигуряват такава. Не пропускайте да прочете етикетите на продуктите за да изберете продукт, който да посрещне вашите нужди (в случай, че не си ги правите сами у дома :) – бел.ред.).

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ
Изборът на растително мляко може да бъде повлиян от това за какво смятате да го използвате. Като цяло в повечето рецепти с кравето мляко лесно може да бъде заменено с растително. Бадемово, конопено, кокосово, соево и оризово мляко може да бъде използвано в тестени изделия. Соевото, кокосовото  и лешниковото млека  са чудесен заместител на сметаната в кафето, поради техната консистенция и аромати. Соевото и оризовото мляко са чудесни допълнения за сосове и супи.

Отново, повечето решения се свеждат до лични вкусови предпочитания, така че не се колебайте да експериментирате, за да намерите най-доброто мляко на растителна основа за вашите нужди.


А ЕТО И НАШИТЕ ЛЮБИМИ РАСТИТЕЛНИ МЛЕКА:

1. БАДЕМОВО МЛЯКО
Бадемовото мляко въобще няма вкус като животинските млечните продукти, предоставяйки уникален лек и вкусен аромат. Тази вкусна, напитка ни осигурява минерали като мед, магнезий, манган и калий, както и антиоксиданти, селен и витамин Е. Бадемовото мляко е подходящо за различни цели и може да се използва при тестени продукти, топли напитки, шейкове, както и да се консумира самостоятелно. Понякога е допълнително ароматизирано с шоколад или ванилия. Прочетете нашето ръководство за бадемово мляко за да научите повече за популяните марки или го пригответе сами. Ще се изненадате да научите колко е лесно. Всъщност много рецепти, придобиват по- добър вкус с бадемово, вместо краве мляко, като например тези каленови рулца или тази закуска с чия семена. Но нашия фавори са тези сурови малинови и бананово- фъстъчени труфели.

2. КОКОСОВО МЛЯКО
Кокосово мляко е с високо съдържание на фибри, витамини В1, В3, В5, В6, С и Е, както и различни минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор, селен, натрий и цинк. Той също така съдържа високо ниво на Омега 3, 6 и 9 мазнини заедно с незаменими аминокиселини. Единственият недостатък на кокосово мляко е високото съдържание на наситени мазнини, заради връзката между тях и коронарната болест на сърцето (крайният резултат от натрупването на атеромни плаки или мастни образувания по стените на артериите, доставящи кислород и хранителни вещества до сърдечните мускули), кокосовто мляко се смята за храна, която трябва да се консумира в умерени количества. То е с високо съдържание на фибри, които ни карат да се чувствам по заситени за по- дълго време, следователно помага да се контролира консумацията на храна и теглото.

3. ЛЕНЕНО МЛЯКО
Лененото мляко съдържа омега-3 мастни киселини, от студено пресовано ленено масло, за които е доказано, че предотвратяват рак, диабет, сърдечни заболявания и инсулти. Лененото мляко е богато на витамини и минерали, включително витамини А, В12 и D, както и калций, което се равнява на хранителната стойност на други алтернативи мляко. Единственият недостатък на леното мляко е, че то не съдържа протеин. Въпреки това, има множество отлични растителни източници на протеин, като боб, леща, ядки, семена, тофу, и пълнозърнести храни, които могат да се консумират като част от една балансирана диета.

4. ЛЕШНИКОВО МЛЯКО
Лешниковото мляко е добър източник на витамини B1, B2 и B6, които са от съществено значение при изграждането на кръвта и психическо здраве, както и отличен източник на витамин E –  антиоксидант, който спомага за здрава коса и кожа, както и повишаване на здравето на сърдечния мускул. Лешниците са богати на фолиева киселина, която е важна за доброто развитие на бебета и възрастни, като спомага за производството на червени кръвни клетки и транспорта на кислород в организма. Няма нищо общо с вкуса на животинското мляко, защото предлага вкусен аромат, който е по-силен от бадемово мляко.

5. КОНОПЕНО МЛЯКО
Конопеното мляко е богато на растителна омега-3 мастна киселина ALA, за която е доказано, че помага за намаляване на кръвното налягане и холестерол. То също така съдържа омега-6 мастни киселини, всичките 10 незаменими аминокиселини, калций, фолиева киселина, рибофлавин, фосфор, калий, магнезий, желязо, цинк, както и витамините А, В12, D и Е. Конопеното мляко е кремообразно и по-плътно в сравнение с повечето други алтернативи мляко и има вкусен и оригинален аромат, които не може лесно да бъдат разграничен от животинските млечни продукти при смесване в напитки.

6. ОВЕСЕНО МЛЯКО
Овесеното мляко е богато на фибри и желязо, както и с ниско съдържание на калории, мазнини и захари. Консумацията му може да подобри имунната система; поддържа здравословни нива на кръвната захар и нивата на холестерола, както и защита срещу сърдечно-съдови заболявания, инсулт, както и някои видове рак. Освен това, предоставя важни минерали, включително манган, калий, фосфор, както и витамини A, B, и E. Овесеното мляко може да се използва при печене, готвене, директна консумация или прибавяне към зърнени храни и топли напитки.

7. ОРИЗОВО МЛЯКО
Оризовото мляко е се приготвя от (обикновено) кафяв ориз, и в голямата си част остава неподсладено, въпреки че някои оризови млека сега са подсладени с естествени съставки като захарна тръстика. Оризовото мляко е богато на минерали и витамини, включително калций, желязо, ниацин, както и витамини А, В12 и D. Това е също така ниско съдържание на мазнини, което го прави особено добър заместител на мляко за печене, приготвяне на храна, и напитки. Също като  бадемовото, кокосовото, конопеното, и овесеното, оризовото мляко е чудесна алтернатива мляко за тези, които са алергични към соя, въпреки че не предлага същите ползи за здравето.

8. СОЕВО МЛЯКО
Соевото мляко съдържа омега-3 и омега-6 мастни киселини, които оказат влияние върху кръвното налягане и намаляване на холестерола, в допълнение към които предпазва от сърдечно-съдови и неврологични заболявания. То е отличен източник на мед, желязо, магнезий, манган, фосфор и цинк, помага за контрол на кръвното налягане, подобряване нивото на кислород в кръвта и защита срещу други заболявания. На пазара има голямо разнообразие от марки, предлагащи огромен асортимент от соеви млечни продукти.

Източник : One Green Planet

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *