Breaking News
Home > ВЕГЕ КУХНЯ > Соеви „пържоли“ с гъбен сос

Соеви „пържоли“ с гъбен сос

Количествата са за 2 порции.

В 1.5 – 2 чаени чаши студена вода се слага по една щипка мащерка,  риган  и чубрица, 3-4 листа дафинов лист и се нарязва 1/2 глава лук. Добавя  се  1 чаена лъжичка сол и се слага на котлона, докато заври. Пускат се във   водата соевите шницели, варят се 3-4 минути, свалят се от огъня и се  оставят да киснат около час, за да омекнат и попият аромата на  подправките.

Разтапят се в тиган 4 супени лъжици краве масло. Добавя се 1 чаена  лъжичка мед и 1 бучка кафява захар и се бърка, докато се разтопят и  те.

Отделно се настъргва на ситно ренде около 2 с.л. пресен джинджифил (в  краен случай може и 2 с.л. сух). Добавят се 2 с.л. едрозърнеста  горчица  (не дижонска), 2 с.л. соев сос, 2 с.л. зехтин и 2 с.л. бяло вино.  Смесват се добре и към тях се добавя разтопеното масло със захарта и  меда.

Изцеждат се соевите шницели, нареждат се върху алуминиево фолио,  намазват се с получената смес и се пекат във фурна. По време на  печенето  се изваждат 2-3 пъти, обръщат се и пак се намазват с остатъка от  сместа,  така че тя да образува хрупкава коричка.

Сос:

Изчистват се 1 кг. печурки, най-добре кралски и се задушават с 2-3 с.л.   зехтин, 3-4 склиди чесън, смачкан с ръчна преса и сол на вкус. Разбива   се 150 гр. заквасена сметана със също толкова кисело мляко (или млечна   майонеза) и се добавя нарязан на ситно пресен копър и задушените  печурки.

Ако отворите и бутилка добро червено вино, примерно Свищовска горчивка  ’94 или Асеновградски мавруд ’93, вечерята става незабравима.

Check Also

ядливи цветя

10 ядливи цветя с потенциални здравословни ползи

Класическа и вечна традиция е вазата с цветя по средата на масата (която ние предпочитаме …

One comment

  1. Дали ще стане добре, ако заменя краве маслото със зехтин или друго растително такова?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *