Breaking News
Home > МАТЕРИАЛИ > Етикетирането на храните в ЕС: пропуснати възможности и пренебрегвани задължения

Етикетирането на храните в ЕС: пропуснати възможности и пренебрегвани задължения

0 veg logo_en EC

Регламентът на ЕС относно храните (Food Information Regulation)  влиза в сила на 13 декември.

Той регулира коя информация трябва да се включва на етикетите на хранителните продукти и в каква форма. Има някои подобрения. Например за първи път правилата са последователни в цяла Европа. И все пак някои възможности за прозрачно етикетиране на продуктите са били пропуснати. От веганско-вегетарианска гледна точка и друга важна стъпка все още предстои да се направи.

Регламентът на ЕС относно храните определя, че трябва да има яснота в цяла Европа, относно кои храни са подходящи за вегани и вегетарианци. Европейската Комисия следва да се спре на подходящо определение. За съжаление отговорната Генерална Дирекция не разглежда този въпрос като приоритет и го пренебрегва в полза на други теми.

Три години изминаха откакто Европейският Парламент и правителствата на държавите-членки ясно решиха, че искат правно обвързващо определение. Наистина е време да се изясни кои храни могат да бъдат етикетирани като вегански или вегетариански. Ето защо Българско Вегетарианско Общество (БВО) и Европейският Вегетариански Съюз (ЕВС) са поискали новият Eврокомисар, Vytenis Andriukaitis, да сложи определението за veggie на програмата си за 2015.

В момента потребителите не могат да знаят със сигурност, кои критерии се прилагат, когато храната се продава като веганска или вегетарианска. Концепциите могат да варират при различните производители. Хората могат да разчитат само на V-лейбъла на ЕВС. Тази търговска марка за вегански и вегетариански хранителни продукти предстои да се издава в България от БВО. Все повече и повече търговци се присъединяват към маркиране на техните продукти с V-знака, което показва, че все по-голям брой хора са пожелали изрично вегански и вегетариански ястия. Комисията на ЕС трябва бързо да отговори на това търсене чрез създаване на правно обвързващо определение.

Нещо повече, някои от правилата, определени от Регламента за Храните следва да бъдат критикувани: трябва да бъде предоставена информация за алергени, когато непакетирани храни се продават, напр. в пекарни или ресторанти, но клиенти в цяла Европа, няма да имат право да бъдат информирани за използваните съставките и добавките. ЕС е пропуснал възможността да се установят еднородни правила и да оставят на държавите-членки да решат дали производителите и доставчиците на едро трябва да разкрият съставките в своите неопаковани храни.

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/proposed_legislation_en.htm

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *