Breaking News
Home > НОВИНИ > БЮЛЕТИН > И малко статистика от Преброяването

И малко статистика от Преброяването

От около 4000 човека, попълнили анкетата, имаме близо 3000 вегетарианци, около 500 вегани и почти 50 суровоядци. А около 400 човека не са все още вегетарианци, но се интересуват от здравословно хранене или са на пътя на вегетарианството. При най-общата група – вегетарианците, обаче, почти половината все пак понякога все още консумират и риба, при групата на веганите отново почти половината консумират мед (в официалната дефиниция за веган медът е изключен от консумация).

Отделно тези 3500 преброили се вегетарианци имат почти 600 деца вегетарианци под 12-годишна възраст, което си е едно дете вегетарианец за всеки шест-седем възрастни вегетарианци.

Като главна причина за избор на този начин на хранене и живот е посочено от най-много хора Ненасилието – защита на животните, следвано от Здраве, Духовност, Екология и накрая Религия. Процент, по-голям от този на отбелязалите Екология, имат някаква друга причина. Когато гледаме какви са съвместно изброяваните причини, а не основната – тогава Екологията скача рязко като процент от 3 до 18 пункта. Мястото й си остава четвърто, обаче – отново след Ненасилие, Здраве и Духовност.

От данните за препоръчвани дейности, в които Българско вегетарианско общество да полага усилия, прави впечатление, че първото място заема проблемът за ГМО контрол – за производство и внос. А ето и подробната статистика:

4000

Check Also

ЕТИКА, ЕКОЛОГИЯ И ЗАКОНОСЪОБРАЗНОСТ В ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ЖИВОТНИ ЗА КОЖАТА ИМ

По повод КРЪГЛА МАСА за „ОТГЛЕЖДАНЕТО НА АМЕРИКАНСКА НОРКА ЗА ЦЕННИ КОЖИ В ЖИВОТНОВЪДНИ ОБЕКТИ …

3 comments

  1. Все пак, трябва да се отбележи и поощри това, че хората имат желание да стана вегани или вегетарианци.
    Нещата не се случват толкова бързо. Трябва да се узрее за тях.
    Така че, нека бъдем по-снизходителни, а не агресивни, и да изчакаме търпеливо полу-вегетарианците да станат вегетарианци, а вегетарианците – вегани.

  2. Няма „полу вегетарианец“, както няма и „полу бременна“, „полу мъртъв“, „полу тъп“. Това са псевдо вегетарианци с големи усти и още по-големи претенции. Не, че нещо, ама рибата не е зеленчук!

    • Александра Вали

      Това е факт. Точно затова сложихме това уточнение, защото забелязваме, че много вегетарианци се оказва, че всъщност консумират и риба. Статистиката тук го потвърждава. Истината е обаче, че рибата може да я считат за преход или да ядат веднъж годишно. За нас като Сдружение тези „полу“ или не вегетарианци също са важни и са част от общността, защото например когато им се наложи да кажем да влязат в болница – те отново няма да има с какво да се хранят там, или ако децата им са в детска градина – също няма да има какво да ядат. Не е важно делението, а реалността! Ако това е реалността, тя е такава. Както аз примерно може да не консумирам никакви млечни продукти, но понеже не считам, че трябва да спра консумацията на мед, никога няма да може да се нарека „веган“, защото за веганите меда е изключен. Това не ми пречи, разбира се, хубаво е и на 100% вегани да не им пречи ;). Не е нужно да сме крайни или да подхождаме с негативизъм. Важен е пътят, посоката и осъзнаването, последвано от действие.

      Спокоен и успешен ден, „Не полу“! :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *