Breaking News
Home > МАТЕРИАЛИ > СИЛА ОТ РАСТЕНИЯТА – тежкоатлетът-веган Патрик Бабоумян

СИЛА ОТ РАСТЕНИЯТА – тежкоатлетът-веган Патрик Бабоумян

Патрик, 19 септември 2012 г.

За онези от вас, които все още не са разбрали – преминах на пълен веган режим на хранене в края на 2011 г. И съм много доволен от резултатите до този момент. Теглото ми се движи около неизменните 123 кг., така че преминаването към веганство не се е отразило в загуба на тегло или сила. В същото време се чувствам по-жизнен, отколкото когато вях вегетарианец. Така че в крайна сметка мога да кажа, че да стана веган е най-доброто решение, което съм взимал някога!

Биографични щрихи
из официалния сайт на Патрик www.patrikbaboumian.de

Роден е през 1979 г. в Абадан, Иран. Понастоящем е арменски и немски състезател в силовите спортове, а преди това акти­вен бодибилдър.
Загубва баща си при автомо­билна катастрофа, когато е на 6 години. Израства в размирните години на Ирано-иракските кон­фликти, които му дават много уроци за живота и го правят по-силен и устойчив занапред. Заедно с майка си и баба си имигрира в Германия – Хатен­хов, през 1985 г.
Запитан кое е първото му вдъхновение за сетнешните му занимания със силовия спорт, Патрик отговаря: “Телевизион­ните серии за Хълк бяха първа­та ми среща със супер муску­лестия бодибилдърски външен вид – бях едва тригодишен, когато гледахме с родителите ми телевизия и останах пот-ресен от гледката на Банър, трансформиращ се в Хълк. Това е всъщност един от малкото спомени с баща ми, останали в съзнанието ми. Гледката на мо­гъщото мускулесто същество стана вдъхновяващият образ за мен, който не се е изличил дори и до днес.”
Деветгодишен започва да се интересува от вдигане на те­жести и това го отвежда до бодибилдинга в младежките му години. Понастоящем е но­сител на множество немски и международни титли, като чупи и два световни рекорда през 2012 г.
Когато преминах към вегетарианско хранене през 2005 г., не знаех почти нищо за това какъв ефект ще окаже то върху силата и представянето ми. Причините да взема това решение се основаваха на емпатията ми към всички видове животинки и на психологическия конфликт, който имах, когато ядях месо, което означаваше, че някое живо същество е трябвало да загуби живота си заради моя апетит. Очакавайки поне слаб обратен ефект върху изпълненията ми, бях изумен от изненадващата полза да стопя мазнини и от това, че силата ми се увеличи. През 2011 г., след като спечелих титлата “Най-силният мъж на Германия”, бях готов за следващата стъпка и преминах към веган режим на хранене.
Като тежкоатлет трябваше да се уверя, че тялото ми получава всички­те три основни хранителни вещества в необходимото количество. Особено про­теинът е ключов фактор за оформяне­то на типа тяло, което да издържа на изтощителните натоварвания, които един тежкоатлет среща.
Моите основни източници на про­теини са соево мляко, соев протеин на прах, тофу, ядки и боб. За да си осигуря нужната за ежедневните ми трениров­ки енергия, си набавям въглехидрати от ориз, картофи, овесени ядки, много пло­дове, зеленчуци и зеленолистни. Правя си шейкове и смутита, за да приемам много от дневните си калории в течна форма, защото ми е трудно по друг на­чин да поглъщам количеството калории, нужни ми за поддържане на теглото и увеличаване на физическата сила.

ИНТЕРВЮ на Лили Торосян с Патрик Бабоумян
за www.armenianweekly.com, 29 август 2012 г.

Кога осъзнахте, че може да нап-равите добра кариера в боди­билдинга и вдигането на те­жести? 

Винаги съм вярвал, че мога да нап-равя кариера в силовите спор­тове, но бях единствения, който го вярваше. Майка ми беше най-големият противник на идеята, когато реших да се запиша в зала за тренировки, когато бях на 15. Тя се тревожеше за евентуално лошо влияние, което средата там можеше да ми окаже. Сега е до­волна, че устоях на съпротивата й и последвах мечтата си, която се оказа, че е моята съдба.

Преди да се преселите в Герма­ния на 7-годишна възраст, става­те свидетел на Ислямската рево­люция – как Ви се отрази това?
В детските си години съм преживял чувството за крайна несигурност и затова сега винаги се старая да отстраня несигурността като добре планирам бъдещето си.

Вегетарианец сте от 2005-та година. Какво Ви подтикна да преминете към веганство?
Веган съм от девет месеца и ни­кога не съм се чувствал в по-добра форма от сега. Тъй като съм изб-рал този начин на живот по етич­ни причини, ще продължа с него, не­зависимо от влиянието му върху кариерата ми. Ежедневното ми меню включва много соеви продук­ти, боб и ядки – като източници на протеини, както и ориз, картофи, овес – като източници на енергия. Включвам също така и по няколко дажби на ден от разнообразни пло­дове и смутита от зеленолистни, за да си набавям всички микро­елементи, от които тялото ми има нужда, за да е здраво и в добра кондиция.

Много арменци са се доказали като успешни в трудните спор­тове като бокс, борба, вдигане на тежести. Какво, според Вас, е обяснението за този успех?
Винаги съм имал усещането, че арменците сме жилав народ и за да си успешен в силовите спортове като вдигане и дърпане на тежес­ти или борба, ти трябва голямо кораво сърце.

Предстоящи участия?
Подобрих два световни рекорда тази година и спечелих Европейс-кия шампионат RAW-Power lifting (GPA). Следващата спирка е све­товният шампионат по Log Lift, където бях на четвърто място миналата година – надявам се да съм достатъчно добър, за да мина още напред тази година.

Какво е чувството да носиш титлата “Най-силният мъж на  Германия”?
След като спечелих тази титла и реших да премина към веганския режим на хранене, привлякох много медийно внимание тук, в Германия, и много предложения за спонсориране от големи немски компании, така че изглежда моят ден бе дошъл и изведнъж всичките ми усилия за последните 20 години започнаха да се изплащат. Но в края на краищата това е просто нова страница и не се вдълбочавам в темата чак толкова. Онова, което истински ме радва, е всеки нов ден, в който се опитвам да надскоча себе си и да бъда един по-добър Патрик, отколкото съм бил вчерашния ден.

Постижения

1999 int. German Champion Jun. Bodybuilding-IFBB2002 overall Junior Champion GieЯen Campions-Cup2007 German Champion -105 kg Strongman-GFSA2009 German Champion -105 kg Strongman-GFSA2009 German Team-Champion Strongman-GFSA

2009 German Champion log lift -GFSA

2009 World record log lift -105 kg (165 kg)

2010 German Champion log lift -GFSA

2010 German rekord in log lift +105 kg (180 kg)

2011 4th place at loglifting worldcup (185 kg)

2011 Germany’s Strongest Man

2011 German Champion log lift –GFSA

2012 European champion in RAW-POWERLIFTING (GPA)

2012 Worldrecord in the Fronthold: 1:26 minutes with 20kg

2012 Worldrecord in Keglifting: 150kg

2012 German Champion loglift -GFSA

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *