Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ЕКОЛОГИЯ > 5 причини да пазарувате местно произведени храни

5 причини да пазарувате местно произведени храни

местно производство
Защо всички започнаха да пазаруват локално?

Преди време организация „За Земята“ направиха социологическо проучване, показващо, че близо 94% от българите смятат местното производство за най-добрият избор и все пак, само половината от нас пазаруват локално произведена храна. Има ли причина да се бъркате по-дълбоко за килограм домати или кофичка кисело мляко? Ние смятаме че има и то не една, а поне пет- вижте ги и преценете сами дали не си заслужава да хвърлите едно око на близкият фермерски пазар.

1. Поддържане на местните ферми и земеделски стопанства: Покупките от местните фермери имат многобройни и положителни последици; вие се добивате със прясна и висококачествена храна, поддържайки същевременно местната икономика и подпомагайки създаването на нови работни места. Тъй като така или иначе повечето от нас закупуват храната си, а не я произвеждат, можем да подпомогнем местният бизнес вместо супермаркетите, собственост на типично големи корпорации водещи до обогатяването на единици хора, вместо на цялата общност.

2. Качествена храна за нас: Местните производители от своя страна разчитат не на маркетинг, а на собствената си продукция за поддържането на бизнеса си, което означава, че това което ще изядете трябва да бъде вкусно и прясно ако искат да се върнете при тях, особено при наличието на по-достъпните алтернативи. Корпорациите от друга страна разчитат на индустриалното производство отличаващо се с продукция, чиято основа цел е да бъде евтина (а за да бъде евтина, логично индустриално произведената храна често е крайно нискокачествена).

3. По-малко замърсяване: Поради факта, че веригата на доставки е много по -къса (производител -> магазин вместо производител -> фабрика -> дистрибутор -> супермаркет) се създават много по-малко производствени отпадъци и съответно много по-малко замърсяване – същото важи и за транспорта, което от своя страна води до по-малко емисии.

4. Опазване на околната среда: Както вече споменахме, хранителната индустрия не страда от излишни скрупули когато става дума за увеличаване на печалбата. Последното нещо за което корпорациите се грижат е опазването на околната среда (освен при използването на подобни методи с маркетингови цели). Много  от техните практики са вредни (пр. пестициди, заместващи продукти) , дегенеративни (пр. изсичане на гори с цел плантации) и като цяло противопоказни. Местните производители от своя страна зависят именно от тази околна среда и искат да си взаимодействат с нея, а не просто да я експлоатират. Поддържане на фертилността и чистотата на почвата, запазване на водните източници, селективност при използването на химикали – с това дребният производител решително се отличава от индустриалният си събрат.

5. Изграждане на местно общество; Да, това също е предимство. Когато купувате от местният фермер вие неизбежно създавате връзка между себе си и него, не само като продавач-купувач, но и като членове на малкото, местно общество. От културна и социална гледна точка задружното общество е именно онова към което се стремим и дори дребните ежедневни избори като това което слагаме на масата си оказват огромно влияние върху това дали обществото което ни заобикаля е такова или не. Всеки иска децата му да растат в най–добрата среда и е истински празник за душата да знаем, че можем да спомогнем за това.

И така, надяваме се, че сме ви били полезни и при следващото ви пазаруване ще може да направите информиран и ползотворен избор за себе си и за всички останали :).

Check Also

Ами кокосовите орехи, кокосовото мляко и късоверижните триглицериди на кокосовото масло?

„Изследвания на популации, които се хранят с много кокосови орехи, често се цитират от онези, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *