Breaking News
Home > ВЕГЕ КУХНЯ > Домашна медена горчица за експерти

Домашна медена горчица за експерти

Източник: Вегетариански понеделник

Тази любима рецепта бе преправяна 3 пъти, преди да стигне до публикация. Причината: рецептите, на които се доверявахме, бяха ту кисели, ту твърде лютиви. Сега постигнахме баланс вкусовете, който най-добре пасва нашето семейство.
Сигурно си милите, че горчицата е сос за месо и риба, но у дома я сервиаме с картофи, брокли и зленчуци на пара. Да ни е сладко.

50 г. черен синап на зърна
100 г. бял синап на зърна
300 мл. качествен ябълков оцет
200-250 мл. зехтин
2-3 с.л. мед
1 ч.л. босилек
1/4 ч.л. розмарин
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. куркума

Синапът и оцетът се разбиват на каша в блендер. Прави се на няколко пъти, като идеята е да останат едри парчета. Оставят се за 24 ч. да престоят и да се смесят добре. Добавят се зехтин, мед, сол, подправки. Количествата захтин и мед са в 2 пропорции, като втората е за по-мек вкус.
Пастата се разбърква отново до хомогенизиране. Започва процеса на зреене, за да е вкусна горчицата и да се избяга от горчивината на синапа. Отнема около 4-5 дни, в които сосът се държи в хладилник. Накрая отново се дегустира и вкусът се подправя с малко мед или подправки, ако е необхдимо.

Идеи: В горчицата може да добавите червен пичер вместо куркума и да смените цвета и вкуса й. Скилидка чесън, хрян или пресен копър ще са иделни за скандиавски вкус на соса. Босилек, риган, сушен домат правят горчицата в италиански стил. Можете лесно да направите една основна доза, а я разделите на 3 или 4 части и така всеки ден да имате нов сос за вашите ястия.

Check Also

ядливи цветя

10 ядливи цветя с потенциални здравословни ползи

Класическа и вечна традиция е вазата с цветя по средата на масата (която ние предпочитаме …

One comment

  1. Изключително вкусна!!! Постоянно си търся повод, за да я намажа на нещо и да я ям. Не мога да ѝ се наситя! За любителите на горчица това е перфектната здравословна рецепта. Мерси на автора!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *