Breaking News
Home > БВО > КЪРВАВАТА СТРАНА НА ЖИВОТНОВЪДНАТА ИНДУСТРИЯ – собствено видео и отзвук в медиите

КЪРВАВАТА СТРАНА НА ЖИВОТНОВЪДНАТА ИНДУСТРИЯ – собствено видео и отзвук в медиите

В подкрепа на Шествието за Международния Ден на животните, организирано от Totally Vegan, Българско вегетарианско общество направи визуална демонстрация, с цел да се покаже истинската цена на кожената индустрия. Цена, която се плаща с живот. Цена, която се плаща от нямащите глас и права живи същества. Видеото разкрива шокиращата действителност. Шокираща за всички, които не се замислят и не забелязват откъде идва дрехата им, откъде идва храната им. Шокиращо за всички, които си затварят очите за пряката жестокост  и за жестоките екологични последствия от тези бизнеси…

ТЕЛЕВИЗИОНЕН ОТЗВУК

БНТ, На живо, 03.10.2015
Вегани излязоха на протест в защита на животните

БНТ, Новините – вечерна емисия, 03.10.2015
Протест в защита на животните

NOVA TV, На живо, 03.10.2015
Протест по случай Световния ден на животните

bTV, На живо, 03.10.2015
Шествие в София в защита на животните

TV 7, Новините, 03.10.2015
Протест срещу насилието над животни

Канал 3 TV, Новините, 03.10.2015
Природозащитници оплискаха жълтите павета с „кръв“

TV+, Новините, 03.10.2015
Протест срещу насилието над животните се проведе в София

TV Европа, Новините, 03.10.2015
Граждани поискаха по-засилени мерки срещу насилието над животните

bTV, Новините – обедна емисия, 03.10.2015 – от 6:45 мин.
Шествие в София в защита на животните

bTV, Новините – вечерна емисия, 03.10.2015 – от 20:20 мин.
Шествие в София в защита на животните

NOVA TV, Здравей, България, 06.10.2015
По темата „Зоополиция“ (с кадри от протеста)

БНТ, Здравето ОТБЛИЗО, 07.10.2015
По-дълголетни ли са веганите (с кадри от протеста)

ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

Dariknews.bg, Насилието на животни изкара защитници на протест, 03.10.2015

Offnews.bg, Флашмоб „окървави“ Народното събрание, 03.10.2015

News.bg, Протест срещу насилието над животни „оцапа с кръв“ жълтите павета, 03.10.2015

Blitz.bg, Кървав протест пред Народното събрание, 03.10.2015

Kafene.bg, Кръв и шествие по случай Световния ден за защита на животните, 04.10.2015

Skandalnoto.com, Ужас в скандалните новини: Кървав протест пред Народното събрание, 03.10.2015

Dartsnews.bg, Протест срещу насилието над животни в София, 03.10.2015

Varna.utre.bg, Варненци шестваха в защита на животните, 03.10.2015

Lapichki.com, Шествие тръгва в София и Варна в защита на животните от насилие, 04.10.2015

Българско вегетарианско общество сeзира МЗХ и МОСВ за редица нередности в конкретна ферма за отглеждане на норки за добив на кожи на територията на България. Най-основното е, че американска норка не може да се отглежда на територията на България, защото е инвазивен вид (и НЕ фигурира в наредбата, която регулира бизнеса за добив на кожи, като РАЗРЕШЕНА!)…, а европейската норка не може да се отглежда на територията на България, тъй като е защитен вид. За първото фермата е в нарушение, а за второто регулиращата наредба, разрешаваща отглеждането, е в противоречие и нарушение. Фермите за норки на територията на България отглеждат американска норка и това е достатъчно основание институциите да се самосезират и затворят незаконния бизнес.

КАКВО НАПРАВИХА ТЕ?

МОСВ ни отговори, че не сме си формулирали ясно искането (абсолютно невярно) и не сме подписали писмото до тях (не сме сигурни, но ще се съгласим), поради което (и безумния срок, поставен за да им върнем по-ясно формулирано и подписано писмо) – прекратяват проверката по случая. Колко са направили проверка не е ясно.

МЗХ реагира още по-гротеско. На всички точки, които бяхме подчертали като нарушение – НЕ бяха отговорили. За сметка на това изредиха точките, на които съответната ферма отговаря. И с това заключиха, че фермата не е в нарушение! Недопустимо е. Това е гавра със закона и в България се вижда за пореден път, че законност няма. Подкрепя се бизнеса, колкото и мръсен да е той. Сезирахме Административен съд и очакваме действия.

БАБХ се държа най-адекватно, макар и отново без воля за действие. Уведомиха ни, че официално американската норка ще влезе в списъка на забранените през януари 2016 г. и след това ще има гратисен период от две години, за да се преустанови дейността на фермите за норки. Питаме се – след като тенденцията е ясна, кой позволява ТЕПЪРВА в България да се ОТВАРЯТ НОВИ такива ферми? За да може после да имат гратисен период за спиране… (а и това не е от реално значение, щом според наредбата американската норка просто НЕ Е разрешена…) И кой печели в крайна сметка, след като продукциите са предимно за износ! Ясно е само едно – България, природата и хората й губят с внасяне на територията ни  тази индустрия, която вече се закрива поетапно в нарастващ брой европейски държави, сред които е дори Хърватия. Може би се очаква защитниците да се уморят, да спрат да се борят, да се оставят на течението… и в крайна сметка да оправдаем популярната сентенция „Кучетата си лаят, керванът си върви“. Но ние не възнамеряваме да се отказваме, защото е важно да опазим България чиста!

Хора, събудете се!
Вразумете се!
Знаете ли страшната цена
на вашата суета?
Колко животни отиват под ножа
за палтото от кожа?
Не може в името на модата
да вършим престъпление срещу природата.
Извършваме и престъпление по-тежко:
потъпкваме у себе си всичко човешко!

В жестокостта, в излишната суета
прозира не красота,
а душевна пустота!
Нека като същества съзнателни
да направим избор състрадателен:
да си избираме храната, облеклата,
водени от любовта и добротата!

Хора, СЪБУДЕТЕ СЕ!
Вразумете се!

Все пак въпросният пърформънс, макар и насочен основно към изобличаване на жестокостта на кожената индустрия – в края показа и връзката на жестокото третиране на животните и за месната индустрия. За повечето вегетарианци съществена разлика между двете индустрии няма. И за двете милиарди живи същества биват измъчвани през целия им живот, още от раждането, за да да завършат мизерното си съществуване с насилствена смърт. Те нямат свой глас и нямат права! Не е лесно това да се осъзнае, но се радваме, че все повече хора правят своя избор в полза на цялата природа. БЛАГОДАРИМ ИМ!

Благодарим и на всички, които се включиха по един или друг начин в организацията, представянето и обезпечаването на пърформънса. Благодарим и на Приют „Надежда“ за предоставените клетки за пърформънса. За да няма недоразумения, представяме и разчета:

› разход на човеко-време и ресурс за избистряне на идея, организация, актьори, репетиции, изработка на плакати, печат, подковаване с летвички на плакати, търсене на инвентар, екипиране и боядисване, озвучаване, видео и фото заснемане, аудио озвучаване и т.н.;

› финансови средства за отпечатване на плакати на винил – от касата на БВО излезли 70 лв., заедно с лепилото за летвички за тежест на винилите (20 лв. от тях целенасочено дарение, 50 лв. от каса членски внос и предишни дарения); 25 лв. от касата на БВО за боички и четки; личен ресурс на доброволец за „приготвяне на боя“ от захар и цвекло; лични ресурси на доброволци за опаковане на винилите с летвички за тежест; лични ресурси на доброволци за закупуване на бежови дрехи и маски на животни; лични ресурси на доброволци за ръчно изработени плакати; личен ресурс на доброволци за превозване на инвентар; личен ресурс на доброволци за озвучаване, видео и фотозаснемане, монтаж…

Всичко за пърформънса направихме с организация на Българско вегетарианско общество и доброволчество не само от членове на БВО, но и симпатизанти на каузата и идеята. Включихме се в шествието, организирано от Totally Vegan за Международния Ден на животните, защото каузата ни е една и колкото повече сходните организации започнат да правят дейностите си заедно, толкова повече възможностите за постигане на целите си ще нарастват.

Отново благодарим на всички участвали и подкрепяли. Бъдете с нас и следващият път :)

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *