Breaking News
Home > КОНКУРСИ > ВЕГЕ ЕСЕ > Мелъди Златкова: „Вегетарианството – моят начин на живот“

Мелъди Златкова: „Вегетарианството – моят начин на живот“

Винаги съм изпитвала огромна любов и силна привързаност към животните и природата. Колкото и странно да звучи, още от малко момиченце се чувствах по-близка с животните, отколкото с хората. И досега, когато съм тъжна и страдам за нещо, излизам на разходка в някой парк; ако имам възможност, отивам на поход в планината. Не знам как, но единствено тази моя връзка с природата ме вдъхновява и ме изпълва с желание за живот.

Природата е най-красивата и най-голяма ценност в живота ми. Не мога да си представя някой ден тя да изчезне. За съжаление хората не осъзнават колко много й вредят с безспирното замърсяване, с непрестанното изсичане на горите, с ужасните отрови, с които я заливат в знак на благодарност за всички богатства, които им дава. И не на последно място, постъпват тотално нехуманно, като отнемат най-големите й защитници и деца – животните. Тези същества, поначало, са лишени от всички лоши човешки качества и пороци. Те не познават чувства като омраза, непочтенност, лицемерие, алчност… Това е едно от нещата, за които трябва да ги уважаваме. Животните правят нашия свят по-светъл и по-хармоничен, но не докато ги гледаме затворени в клетки в зоопарковете, в цирка, в блюдото си или на поредната скъпарска витрина, окачени под формата на чанта или дреха. Хората трябва да разберат, че това не е правилно, не е свързано с нито една човешка добродетел, а още по-малко с непрекъснатия стремеж да стават по-добри. Това е невъзможно, докато не променим мисленето си и не потиснем нашия “Аз” – тази част от съвестта ни, която се поставя в центъра на Вселената и често е наричана “гласът на егоизма”. За да се превърнем наистина в добри, толерантни и духовно извисени личности, стоящи над  дребните материални блага, трябва всеки от нас да си зададе въпросите: С какво бих могъл да допринеса за мястото, към което принадлежа?  Какво искам да променя, за да живея по-добре и здравословно?

Аз се определям като много емоционално и даже свръхчувствително момиче. Затова винаги, когато виждах и продължавам да виждам как някои хора гледат с най-голямо блаженство към чинията си, пълна с останките на изтезавани животински същества, просто отвътре всичко в мен се разскъсва поради причината, че не съм в състояние да променя тези “non homo sapiens” индивиди!

Преди много време, всъщност почти откакто се помня, отказвах да ям месо и така станах вегетарианка. То изобщо не ми липсваше и някак си не изпитвах потребност, дори в ранната си възраст, да го консумирам. Просто не можех да си представя да се храня с някое убито животинче! Тази обич и състрадание към другите същества не изчезна. Напротив. Тя се засили многократно. След дълги изчитания на различни вегетариански материали, гледане на научно-популярни филми за околната среда и животните, реших да премахна от менюто си и всички млечни продукти и да стана веган. Смятам, че това мое решение е най-добрият избор, който съм правила. Убедена съм, че консумацията на месо не допринася нито за подобряването на здравето на човешкия организъм, нито ни кара да се чувстваме по-добре, нито е добро за природата като цяло. В наши дни има много информация, според която животинските продукти не са подходящи за нашия организъм и дори вредят. Освен това индустрията на млечните храни е взела връх в световен мащаб днес. Повечето от причините за всички съвременни бедствия като замърсяване на водите, рушенето на околната среда, парниковия ефект, глобално затоплянае и т.н. са в следствие от прекомерната употреба и ненасита на човечеството с тези производства. Мога тук да добавя и един общоизвестен факт – тези продукти са ГМО! Те не са същите днес, каквито са били преди! Но алчността на хората расте все повече и повече и тези индустрии се развиват с пълна сила, без хората да си дават сметка, че това рано или късно ще ги унищожи.

Откакто живея природосъобразно и си набавям всичко от недрата на земята, а не чрез убиването на милиони животи, се чувствам прекрасно! Изпитвам удволетворение, сърдечност, истинско щастие от всичко, което правя и с което се занимавам. Преди месеци бях изпаднала в голяма депресия. Оправих се само защото повярвах в силата на Майката природа! Повярвах, че съм способна да дам всичко от себе си, тя да просъществува още много векове, заедно с нейните отрочета и най-скъпи и добродушни същества – животните!

Винаги съм щастлива, когато се наслаждавам на идването на пролетта, с топлото и меко събуждане на всичко живо, което природата е създала, със слънчевите лъчи, които  деликатно докосват разлистващите се новородени листенца, треви и цветя! С настъпването на лятото, из цялата атмосфера се разнася хармония, жизненост и радост. Есента на свой ред създава майсторски шедьоври от меланхолия, предизвикана от капещи като сълзи листа, смесена с топлите огнени и романтични багрила по растенията, къпещи земята в уют и разкош. Зимата застила с изтъканата си рокля от снежинки и скрежни кристали земята и я унася в песните, съпроводени от нейния диригент – вятъра. Великолепни картини от сняг и приказна прелест се открояват в планините! Това усещане е незаменимо за очите и душата! То не може да се купи с нищо материално!

Автор: Мелъди Златкова
MelodyZlatkova

Check Also

Веган бременни и веган деца

Автор: ПЕТЯ БОГДАНОВА Това е една от най-противоречивите теми напоследък – удачно ли е бременните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *