Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ИНФОРМАЦИОННИ СТРАНИЦИ > 8 ПРИЧИНИ ДА НЕ НОСИМ ВЪЛНА

8 ПРИЧИНИ ДА НЕ НОСИМ ВЪЛНА

 Източник: Под едно небе

1. Овцете няма нужда да се стрижат, противно на общоприетото схващане. Истината е доста сложна и комплексна. Всяка овца произвежда точно толкова вълна, колкото й е необходима да се предпази от лошите метеорологични условия. Генното инженерство и злоупотребата в бизнеса с вълна прави човешката намеса при стригането наложителна.

2. Половината мериносова вълна в света идва от Австралия, където овцете са специално селектирани да са с набръчкана кожа, която увеличава производството на вълна. Тази набръчкана кожа предизвиква появата на паразитни мухи, които нанасят болезнени рани по овцете, снасят яйцата си в гънките на кожата, а излюпените червейчета буквално могат да изядат овцата жива! Как е решила този проблем вълнената индустрия? Работниците отрязват парчета от кожата в областта около опашката и задните крака. След като заздравее, кожата там става по-гладка и мухите вече не могат да снасят яйцата си. Проблемът е, че тази варварска практика се извършва без упойка и причинява огромна болка на животното и инфектирани в последствие рани.

3. Обикновено овцете се стрижат рано напролет, много преди да започнат естествено да се скубят. По-късното стригане означава загуба на вълна за вълнената индустрия, а прекалено ранното пък прави животните уязвими на външните условия и ги излага на реална смърт.

4. На стригачите на вълна се заплаща за обем и на остриганото количество вълна за час, което провокира скоростно стригане. В резултат на по-бързата и грубо свършена работа, раните по овцете са десетки.

5. В бизнеса с вълна агнетата преминават през задължителна кастрация, отрязване на опашката и рогцата и то без анестезия.

6. В крайна сметка всяка овца се изпраща в кланицата веднага, след като производството на вълна започне да намалява. За целта животните преминават дълги разстояния, натъпкани в изключително тесни помещения. Много от овцете умират още по време на път от изтощение, дехидратация, стрес и наранявания.

7. Овцете не са единствените животни, използвани заради вълната. Кози, зайци и лами са отглеждани за производството на ангорска вълна, кашмир и вълна от лама. Ако не желаете да сте част от този жесток бизнес, не купувайте вълнени изделия, задължително проверявайте етикетите на дрехите и търсете алтернативи като памук, бархет, мек акрил, полиестер руно и т.н.

8. Този клип в 60 секунди е по-силен от хиляди думи:
https://www.facebook.com/video.php?v=10152823521249586&set=vb.5647744585&type=2&theater

Check Also

Вегетарианци и вегани в България разпределени по град във фейсбук групи

 Вегетарианци по местоположение  https://vegebg.org/vege-grad Фейсбук групи в България: София – www.facebook.com/groups/vegetarianssofia Пловдив – www.facebook.com/groups/784383811655933 Варна – www.facebook.com/groups/1408167816112756 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *