Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ЛЮБОПИТНО > 9 ФАКТА ЗА ЖИВОТНОВЪДСТВОТО, които е добре да знаете

9 ФАКТА ЗА ЖИВОТНОВЪДСТВОТО, които е добре да знаете

Източник: Под едно небе

1. Бременните свине се отглеждат в т.нар. „гестационни щайги” – мярка за намаляване на разходите, която държи бъдещите майки напълно обездвижени. След като прекара всичките 4 месеца бременност в тези клетки, свинете майки често страдат от абсцеси, рани и язви. Но дори и след като ги освободят от щайгите, до края на живота си остават с деформирани крайници.

2. Заради тесните помещения, в които се отглеждат пилетата, пуйките и патиците, човките на всички се отрязват, за да не се кълват едни други до смърт. Извършва се чрез изгаряне или механично. Това не само им причинява болка, но значителна част от птиците умират заради процедурата. Въпреки, че пилетата, пуйките и патиците са най-консумирани от хората, те не са защитени от закона за „Хуманно убийство”, т.е. птиците могат да бъдат убити както фермерите намерят за добре.

3. За да не дразнят работниците в кравефермите, опашките на кравите се премахват чрез отрязване или изгаряне. Това причинява на животното болка, стрес и инфекции.

4. В естествената си среда млечните крави биха доживели 20 години. Но във фермите те се изпращат за клане едва навършили 5 години. Въпреки, че една млечна крава може да бъде продуктивна от 12 до 15 години, в условията на живот в индустриалните мандри е невъзможно да останат здрави толкова дълго.

5. Теленцата, отглеждани за месо, носят тежки вериги на краката си, за да не могат да правят всичко онова, което е в природата им – да тичат, скачат и играят. Малките новородени теленца носят зъбчати халки на носовете си, за да им е невъзможно да бозаят от майките си. Всички телета във фермите се отглеждат в близост едно до друго, в пълна тъмнина, принудени да страдат от анемия. Тази жестокост си има своите причини – за да може цветът на месото им да изглежда блед и с добър търговски вид в маркетите.

6. 65% от прасетата във фермите боледуват от пневмония. Това се дължи на амоняка и други вредни газове, отделяни от огромното количество тор и екскременти, в които живеят животните.

7. Новоизлюпените мъжки пиленца в птицефермите са ненужни за яйчената индустрия. По тази причина всяко от тях се сортира и пуска по транспортна лента, която ги води до „мелницата”, където се смилат живи.

8. Яйцата, снесени от щастливи кокошки, са мит в яйчената индустрия. Кокошките-носачки се отглеждат в т.нар. „батерийни клетки”. Размерът на една такава клетка отговаря на лист хартия в А4 формат.

9. Над 80% от антибиотиците в света, се произвеждат за животновъдството. Животните и птиците във фермите живеят далеч от естествените за тях условия. За да оцелеят сред влагата, мръсотията, изкуствената светлина, те ежедневно се поддържат с антибиотици. Сигурно си мислите, че попадайки в тялото ни чрез месото, тези антибиотици ще ни предпазят от болести? Нищо подобно! В действителност те засилват действието и размножаването на смъртоносните резистентни бактерии в организма ни.

Check Also

Как и защо медиите насаждат негативнен имидж на вегетарианството?

Автор: ПЕТЯ БОГДАНОВА Днес медията има голямо влияние върху общественото мнение. Добре известно е, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *