Breaking News
Home > НОВИНИ > БЮЛЕТИН > ПЕРМАКУЛТУРА – Обучение за преподаватели и фасилитатори на групи с РОБИН ФРАНСИС, 20-28 август 2015

ПЕРМАКУЛТУРА – Обучение за преподаватели и фасилитатори на групи с РОБИН ФРАНСИС, 20-28 август 2015

Превод: ДИМИТЪР НИКОЛОВ
Редакция и коректура: МИХАЕЛА ЦАРЧИНСКА
Източник: Австралийски колеж по Пермакултура

Информация за курса у нас виж ТУК.

Преподаването е изкуство, което се стреми да улесни придобиването на знания като използва забавлението и предизвикателството в една подкрепяща среда. Курсът с Робин Франсис е специално създаден за бъдещи преподаватели по пермакултура, дизайнери и фасилитатори на социални обединения, които работят в различни сфери: преход към устойчивост на обществото; водене на теренни стажове; провеждане на кръжоци и кратки курсове; изготвяне на учебни програми; професионално обучение и водене на курсове за дизайнери – ПДС.
Преподавателският курс дава увереност и умения за подпомагане процеса на натрупване на опит, чрез участие в упражнения и провеждане на съвместни проучвания. Той включва изучаването на ефективни аудио и визуални техники на представяне, както и на настройване на стила и програмата според публиката и различната учебна среда. Курсът покрива всички аспекти на планирането, бюджетирането и подаването на информацията, като образува преподавателски групи и демонстрира как се създава Биорегионален колеж.
Курсът е предизвикателен, вдъхновяващ и мотивиращ и цели да подобри качеството и ефективността на преподавателите по пермакултура и фасилитаторите на социалните обединения. Робин Франсис предава на учениците си един отличен набор от знания и умения, чрез които да постигнат истинска промяна в тези несигурни и преходни времена.

Теми на курса:

  • Усвояване на различните стилове и подходи на учене
  • Процеси на включване
  • Фасилитация и презентационни умения
  • Преподаване и усвояване на различни техники на ученето чрез преживяване
  • Изучаване на формите и закономерностите в природата и изкуството на разказване на истории
  • Инструментариум и ресурси за фасилитиране
  • Ефективно използване на аудио и визуални материали
  • Програмно планиране и дизайн
  • Какво е (и не е) ПДС
  • Планиране на сесия
  • Практически умения
  • Обучаване в затворена среда
  • Ръководене на ученици и стажанти
  • Как да извлечем най-много от теренните си проучвания и екскурзии
  • Работа с хора със специални нужди и в трудни ситуации
  • Приспособяване към разнообразните култури и характери
  • Места и среди за учене
  • Ценообразуване и бюджетиране
  • Реклама и маркетинг
  • Оценка и преглед
  • Биорегионален колеж и създаване на мрежа
  • Етика, ценностна система на практиките и задължения

Продължителност на курса: Минимум 7 дни (45 часа)
Курсови занимания: презентации, процеси на включване и взаимодействие, ролеви игри, дискусии, групови занимания и колегиална оценка.
Курсови сертификати: участниците ще получат сертификат за фасилитатори и преподаватели по пермакултура и свидетелство за професионално развитие от Пермакултурния колеж на Австралия. Внимание, за да получите сертификат и свидетелство, трябва да сте преминали през всички курсови занимания!
Курсови материали: Всички участници ще получат Ръководство за фасилитатори и учители по пермакултура с бележки, чернови и ресурси. Всички курсови материали ще бъдат получени в електронен формат, като това включва още .PDF документи, PowerPoint презентации и open source филми (за копирането им ще ви е нужен лаптоп или външен харддиск).
Робин Франсис: Един от основоположниците и иноваторите в пермакултурата в световен мащаб. Международен преподавател, който споделя богатството си от знания, опит и открития, чрез повече от 30 години на преподаване и подкрепа в пермакултурата и устойчивия начин на живот.
Като един от най-опитните преподаватели, от 1984 г. Робин е провела повече от 130 ПДС курса (за пермакултурни дизайнери със сертификат) по света, плюс стотици кръжоци и кратки курсове от ботаника до създаване на бамбукова гора, от дизайн на екоселища до обучения за напреднали в пермакултурата. Тя е и опитен фасилитатор на процеси, включващи общността и кръжоци по устойчив преход, като създава набор от креативни инструменти за такъв тип работа.
През 2003 г. Робин Франсис е един от ключовите създатели на квалификацията за Акредитиран пермакултурен тренинг (АПТ), заедно с представители на австралийските власти по акредитация на националните професионални обучения. Тя води курсове за професионална акредитация по пермакултурен дизайн от 9 години и развива програмата и курсовите материали за т.нар. Сертификат IV и диплома по Пермакултура (най-високото постижение за един пермакултурен дизайнер). От 1991 г. Робин развива програма за тренинг на учители и води професионално обучение и оценка за акредитирани преподаватели.
Нейният обучителен център, Градини Джанбунг, е специално създаден образователен терен за практическа пермакултура и е дом на Австалийския колеж по пермакултура. От 2005 г. насам Робин развива екип от преподаватели, който води целодневни обучения по Сертификати III, IV и диплома, както и практически стажове по пермакултура, за да осигури ново поколение от висококвалифицирани дизайнери и изпълнители. Тя продължава да преподава ПДС-та и курсове за напреднали по света. Робин се вълнува от работата си, добрата храна, готвенето, обществените обединения, писането на музика и от това да внася въображение във всичко, което прави.

За повече информация за нея можете да посетите: www.permaculture.com.au и www.robynfrancis.comВижте и още един материал за нея на нашия сайт ТУК.

WOS_3702
Фотографии:
Австралийски колеж по Пермакултура

Check Also

Регулиращи надписи „Без ГМО“ – промени в законопроект

На 21.11.2017 г. организациите от Коалиция „България – зона, свободна от ГМО“ внесоха в Народното събрание …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *