Breaking News
Home > ВЕГЕ КУХНЯ > ВЕГАНСКИ РЕЦЕПТИ > ВЕГАН луканка (цвекланка ;)

ВЕГАН луканка (цвекланка ;)

Източник: Кулинарно с ТOни

Луканката се е запечатала в главата ми като чудесно зимно мезе към чаша хубаво червено вино. От известно време не консумирам месо, а като махнах и сирената от диетата си чашата червено вино остана някак си самотна. Така съвсем случайно дочух, че може да си приготвим веган луканка с червено цвекло.* Голямо търсене падна в интернет, но рецептите до които се добрах, не бяха достатъчно автентични, докато един ден не я намерих – страхотната рецепта за веган луканка с червено цвекло.

Необходими продукти
:
1 средна глава червено цвекло
100 гр сушени домати
150 гр белено слънчогледово семе
10 гр Рас ел ханут (сбор от много подправки)
10 гр чубрица
5 гр червен пипер
5 гр пушен червен пипер
хималайска сол

Начин на приготвяне:
Накисваме сушените домати във вода за 10-15 минути. За смилането на сместа за луканка използвам класическа ръчна месомелачка. Може да се използва чопър или друг уред, но според мен с класическата ръчна месомелачка сместа за луканка става с перфектна структура. Нарязваме цвеклото на ленти. Включваме в играта месомелачката, като смиламе суровото цвекло,  беленото слънчогледово семе и сушените домати. Към готовата смес добавяме подправките – хималайска сол, Рас ел ханут, чубрица, червен пипер и пушен червен пипер.
Объркваме добре, оформяме луканката в желаната ни форма и сушим във фурна на 50 градуса с леко отворена врата или в дехидрататор. Аз лично я суших във фурна, поради липса на дехидрататор, след което я оставих още няколко дни да поизсъхне и се получи страхотна веган луканка.

Искам специално да благодаря на всички от Българско Вегетарианско Общество, които ми помогнаха с намирането на тази чудесна рецепта.

* Деликатесното веган ястие се предлага в менюто на ресторант Soul Kitchen – София, под заглавието Винено мезе. – Б. ред.

–––––––––––
Споделяме тук и едно чудесно допълнение от Геомил Георгиев, който лично е изпробвал и модифицирал за себе си рецептата вече не веднъж. – Б. ред.

Текст и фотографии: ГЕОМИЛ ГЕОРГИЕВ

vegan-lukanka

По ред от ляво на дясно:
50 гр. белен слънчоглед
10 гр. чубрица
смес от 10 гр. Рас ел ханут ( 16 подправки) + 5 гр. пушен червен пипер + 5 гр. червен пипер + малко сол на вкус
2 супени лъжици брашно от ленено семе
100 гр. тахан от слънчоглед белен
100 гр. сушени домати в зехтин

Добавих  брашното от ленено семе към рецептата, тъй като помага за по-добро слепване (става и с брашно от лимец). Последно добавих и чимен, скоро ще е ясен резултатът.
Другата моя модификация е да не се мелят всички слънчогледови семки, а 100 гр да се направят на тахан. Това също спомага за по-добро слепване.
Понеже нямам дехидратор, ги суша в печката за 24 часа, но не е достатъчно. Затова после си ги държа на парното, то е слабо: 37-38 градуса.  Още 2-3 дни седят там, ако не го изядем до тогава :) Ако останат и са готови – завивам в стреч фолио и слагам в хладилника.

vegan-lukanka2
vegan-lukanka4
jiv-hliab2
Веган „мезето“ е придружано на снимката от т.нар. Жив хляб – виж рецепта за него ТУК.

Check Also

Екзотичен аромат на латинка (песто версия)

Ако някога сте пробвали да хапвате екзотичната латинка – вероятно знаете, че има специфичен и …

6 comments

  1. А какво количество на тези пропорции препоръчватеда е чимена? Правила съм други варианти, този, и още повече с рас-ел-ханут, опитвам за първи път.

  2. Здравейте! Направих веган луканката по рецептата и вече 20 часа я суша в дехидратор на 50°,колко време трябва да я суша?

    • Различно е, зависи колко искате да е сухо… Може и да е достатъчно 20 яаса… Пробвайте малко дали ви харсва на вкус.

  3. Ами … в Луканката има месо, а не лук, а й викат луканка :))) Аз реших да му казвам на това чудо „Цвекланка“ :))) защото е от цвекло :))) така че – това е „Цвекланка“ :)

  4. Адриана Кинг

    Това е ВЕГАН луканка. Ако я опитате, ще установите колко сходен е вкуса с този, който вече познавате. Да не се заблуждаваме, че месото е това, което придава вкус – правят го подправките.
    Това, че сте свикнали да правите/консумирате нещо, приготвено по определен начин, не значи, че това е единственият начин, по който то може да бъде приготвено.
    Надявам се да опитате и после, ако желаете, да споделите дали Ви е харесало.

    Поздрави!

  5. Това не е луканка. Луканката се прави от месо. Това изглежда интересно и сигурно е вкусно като зеленчуково мезе, но дотолкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *