Breaking News
Home > БВО > Яна Данаилова: Предметът „Здравословно хранене” трябва да влезе в училищата и в медицинските университети

Яна Данаилова: Предметът „Здравословно хранене” трябва да влезе в училищата и в медицинските университети

Веганството е милост и любов първо към тялото си и след това към животните

Автор: Ивет Лолова
Снимка: Личен архив

Яна Данаилова е докторант по „Международен бизнес” към катедра „Международна икономика и политика”, УНСС, сертифициран преподавател по йога към Международната йога асоциация и веган от 3 години, член е на БВО. В събота, от 10.00 ч. тя ще изнесе лекция в програмата на София Вег фест (3 и 4 октомври, х-л „Хемус”). Яна ще говори по темата: „Иманентната връзката между Веганството и закрилата на животните“. Ето какво сподели тя нашите читатели:

Защо си веган?

След дълги години на вегетарианско хранене взех съзнателно решение да премина към веганство, първоначално водена от здравословни мотиви. Веган режимът на хранене за мен бе естествено надграждане над вегетарианството. В последствие към здравословните мотиви все по-силни и отчетливи за мен станаха и моралните, етичните и екосъобразни мотиви да не се храня с храна от животински произход. Освен това, преди няколко години аз се докоснах до древната наука за здраве – йога и от тогава вървя по този път на духовно развитие и търсене на себе си. А на всички ни е известно, че един от основополагащите принципи в йога е „Ахимса“ – ненасилие. Към момента аз съм дори преподавател по йога и консултант по здравословно хранене и посвещавам своите сили и енергия в посока оздравяване на хората около мен. Дълбоко вярвам в целебната сила на живата, органичната, растителната храна и отдадено и открито споделям своя опит и знания с всички свои близки и познати. Здравето ни е най-важно, дори е безценно, а то до голяма степен се определя от храната, която консумираме ежедневно.

Какво включва понятието „закрила на животните“ – кои ще бъдат акцентите в твоята лекция?

С моята лекция си поставям за цел да събудя вътрешния процес на осъзнаване на всеки един от нас за съзнателната или несъзнателна ни съпричастност към глобалните индустрии, произвеждащи хранителни продукти от животински произход, както и индустриите, ползващи животните като суровини или провеждащи свои тестове, опити и експерименти въху живи същества. Макар като непреки участници всеки един от нас, купувайки си храни или стоки с животински произход, се превръща автоматично в съучастник, подкрепящ нехуманното отношение към други живи същества. Съзнавам, за човечеството следва да измине дълъг процес на осъзнаване, поемане на отговорност към природата и животните, за да промени изцяло своите хранителни навици, но също така съм убедена, че моментът е назрял, все повече хора активно изявяват своята позиция и отказват да бъдат част от индустриалната експлоатация на животни за храна, суровини или опити и експерименти.

Вегетарианството и веганството не са вече новост и екзотика в България. Кое се променя по-трудно – общественото съзнание или законодателните политики?

Според мен промяната в законодателните политики сама по себе си е резултат от промяна на общественото съзнание и нагласи. Логично е, когато едно общество узрее за промяната, то да предприеме и съответните промени в своята законодателна рамка. Ествествено, че е възможен и обратният процес, тоест дадена промяна да бъде императивно наложена от законодателя, но поне на този етап, не сме свидетели на особена активност и инициатива от управляващите органи. Красноречив е фактът, че в България, все още в учрежденията на бюджетна и държавна издръжка няма дори опция за вегетарианско меню, да не говорим за веган. Това означава например, че постъпвайки в детска градина, децата ни са длъжни да се хранят с месо, което ограничава свободата ни на избор на хранене.

В какво посока върви БВО – кои са инициативите ви на преден план?

БВО винаги е било ангажирано с ограмотяване на българите и повишаване на тяхната хранителна култура. На нашия сайт www.vegebg.org може да открието изобилие от полезна информация за здравето и храненето. Заедно с това, ние от БВО  се ангажираме с обществено значими проекти, свързани с храненето, но не само с този аспект. Скоро ще започнем българска кампания, вдъхновена от примера на Джейми Оливър за влизане на предмет за здравословното хранене в задължителната общообразователната програма на училищата, както и съответно задължителна дисциплина в медицинските университети. Защото в момента се лекуваме с хапчета, а всъщност храната и природните методи са първият метод за поддържане и възстановяване на нашето здраве – още Хипократ го е казал! Също така активно сме съпричастни и към протеста за закриване на фермата за норки край Стара Загора и апелираме за цялостна законодателна промяна за забрана за отглеждане на животни за кожи.

 

Докъде стигна преброяването на вегетарианците?

Процесът на преброяване продължава. Всеки, който има желание, може все още да се включи на нашия сайт, също така набираме и още членове и активисти.

Пожелай нещо на хората, които се харесват философията на здравословния начин на живот, но още не са стигнали до вегетарианството?

Пожелавам им от сърце да проявяват отговорност първо към себе си, към тялото си, към здравето си, и след това отговорност към природата, към планетата ни и към всяко живо същество на нея.

Check Also

Какво е веге?

Много хора се питат защо толкова много нашумя това веганство, вегетарианство… На кого е притрябвало, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *