Breaking News
Home > БВО > ОТВОРЕНО ПИСМО до НОВА ТВ

ОТВОРЕНО ПИСМО до НОВА ТВ

ОТВОРЕНО ПИСМО до
NOVA ТЕЛЕВИЗИЯ
Главен изпълнителен директор ДИДИЕ ЩОСЕЛ

От
Сдружение
БЪЛГАРСКО ВЕГЕТАРИАНСКО ОБЩЕСТВО
www.vegebg.org

ОТНОСНО: Непрофесионално отношение от водещ на сутрешния блок на НОВА ТВ „Здравей, България“

Уважаеми г-н Щосел,
след Предаването от 15-ти август 2016 г. считаме за свой дълг да поискаме отстраняването на гост-водещия на „Здравей, България“ Константин Вълков от ефира на Нова Телевизия, поради пълната му липса на професионализъм. В разговора за веган начина на живот, г-н Вълков си позволи да цитира лъжлива информация с точка и алинея (F63.8) от МКБ-10 (Международен Класификатор на Болестите), позовавайки се на информация, подадена му писмено от негов приятел. Въпросната точка не само не третира вегетарианството, но и нищо подобно на цитираното от г-н Вълков („уврежданията на младия организъм до 27 г. възраст, вследствие на вегетарианство, могат да се състоят в…“).
Прилагаме на Вашето внимание точното съдържание на цитираната от г-н Вълков точка F63.8 от МКБ-10: „Other habit and impulse disorders
Other kinds of persistently repeated maladaptive behaviour that are not secondary to a recognized psychiatric syndrome, and in which it appears that the patient is repeatedly failing to resist impulses to carry out the behaviour. There is a prodromal period of tension with a feeling of release at the time of the act. Intermittent explosive disorder“

За въпросната измислена информация, тиражирана в интернет от години, че вегетарианството е класифицирано като хранително разтройство и/или психично заболяване от СЗО (Световна Здравна Организация) – която издава Международния Класификатор на Болестите, ние поискахме официален отговор от регионалния представител на СЗО д-р Михаил Околийски. Такъв отговор получихме и го прилагаме като прикачен файл към настоящето писмо. Но всеки човек, който проявява интерес, може сам да се убеди в достоверността на гореизложените факти, като лично провери в класификатора на болестите (достъпен онлайн на сайта на СЗО) и се увери, че няма подобен параграф, който третира вегетарианство и веганство по какъвто и да е начин и в подобен контекст. Ако за обикновените хора е препоръчително да проверяват информацията си, то за журналистите е задължително да го правят, защото в противен случай се хвърлят лъжливи твърдения, които оставят в публичното пространство некоректни впечатления относно хората, които споделят вегетариански или веган начин на живот. Считаме това за изключително непрофесионално и една уважавана медия, каквато е Нова Телевизия, не бива да го толерира.

Като цяло, темата в предаването бе поставена също на некоректна основа с информацията, че предложението за промени в закона в Италия третира вегетарианство и/или веганство. Логично е и тази информация да бъде предварително проверена, преди да се тиражира в ефир. Ние си направихме труда да прочетем конкретните предложения за допълнение към закона и те гласят: „1. След чл. 572 от наказателния кодекс, се добавят следните:
чл. 572 – 2 – (Налагане на хранителна диета, лишена от съществени хранителни съставки за растежа на един малолетен) – Който и да е, извън случаите предвидени от чл.572, налага или приема, за лице под 16 години, поствено под негова родителска отговорност или доверен му относно възпитание, грижи, надзор, попечителство, една хранителна диета, лишена от съществени хранителни съставки за здрав и балнсиран растеж на същия малолетен, бива лишен от свобода до 1 година. Ако поради посочените в този член обстоятелства, на пълнолетното лице бъде предизвикано заболяване или постоянно увреждане, наказанието е лишаване от свобода от 2 години и половина до 4 години; в случай на смърт на малолетното лице, наказанието е лишаване от свобода от 4 до 6 години.
572 – 3 – (Утежняващи обстоятелства) – Към наказанията от чл. 572 – 2, се добавят 12 месеца, когато обстоятелствата, по които са приложени, касаят деца под 3 годишна възраст.”

От горното става недвусмислено видно, че в предложението за добавки в закона се третира всеки един нездравословен хранителен режим. Сами по себе си нито всеядна, нито вегетарианска или веган диета са непременно здравословни. От друга страна, много уважавани диетологични асоциации в свои официални становища препоръчват балансирания вегетариански и/или вегански режим като здравословнен начин на хранене, подходящ за всяка една възраст и водещ до преодоляване или предотватяване на редица сериозни заболявания, в това число сърдечно-съдови, онкологични, диабет тип 2 и др. Недопустимо е в българското общество невежеството да се толерира и пропагандира. Журналистическата етика изисква не просто да се дава публична трибуна на двете гледни точки, но и журналистите да са непредубедени, да търсят истината и да не изкривяват фактите (в дадения случай, убедено цитиращи точки и алинеи, които не съществуват като съдържание).

Относно законопроекта, ние от БВО ще се радваме да коментираме с официално участие в предаването, като наше ПРАВО НА ОТГОВОР. Но по отношение на умишлено добавената пропагандна информация от г-н Константин Вълков, смятаме че единствената адекватна реакция на изключителния му непрофесионализъм е отстраняването му от длъжността гост-водещ на сутрешния блок „Здравей, България“, освен правото му на отговор.

Моля, не подронвайте авторитета си на уважавана медия с подобни „недоразумения“!

С уважение,
Александра Вали
Председател на УС
Българско вегетарианско общество
www.vegebg.org

_______________________

ОБНОВЛЕНИЕ след писмото:
Писмото беше прочетено като право на отговор в следващо предаване. Нашият коментар към начина на прочитането му е следният: „Неглижирано резюме на критика към журналистически непрофесионализъм и грешка на водещия. Придаване на маловажност на обективната забележка.“ Смятаме, че е задължително да участваме на живо, за да повдигнем въпросите, които ни касаят и може би да се повдигне дебат за отговорността на журналистиката и журналистите.

Check Also

Регулиращи надписи „Без ГМО“ – промени в законопроект

На 21.11.2017 г. организациите от Коалиция „България – зона, свободна от ГМО“ внесоха в Народното събрание …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *