Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > GO GREEN > Първи стъпки във веганството: ТРУДНОСТИ
веган веганизъм първи стъпки във веганството

Първи стъпки във веганството: ТРУДНОСТИ

Автор: ПЕТЯ БОГДАНОВА

Веганството е начин на живот и разбиране за света, което печели все повече поддръжници в световен мащаб. Ако искаме да предприемем тази крачка, е добре първо да вникнем в същността на веганството, какви са ползите и негативите от него, с какво трябва да внимаваме да не навредим на себе си или на някой друг, какви са трудностите, които най-вероятно ще срещнем и така да направим един наистина информиран избор. В тази поредица от статии ще говорим за най-важните неща, които всеки новобранец веган е хубаво да има предвид. Досега разгледахме каква е същността на веганството и какво означава етика към животните. Сега ще обърнем внимание на трудностите, които повечето вегани срещат и как можем да улесним живота си като вегани.

Предишни статии от поредицата:
Първи стъпки във веганството: ЕТИКА
Първи стъпки във веганството: Понятието веган

веган храна

Намиране на хубава растителна храна

Растителното хранене само по себе си не е никак трудно и противно на всички митове, които ще чуете, не е по-скъпо, по-трудоемко, по-безвкусно или по-малко засищащо. Всъщност добре балансираното изцяло постно меню е изключително хранително и вкусно и абсолютно достъпно за всеки, който живее в населено място с поне един магазин. Важно е преди да надраскаме списъка за пазар и да вземем решение с какво ще се храним следващите няколко дни, да се информираме кои са веществата, които трябва да набавяме на организма си, за да сме здрави, и да видим в кои растителни храни се съдържат те. Тъй като това е една по-дълга тема, ще ѝ отделим специална статия от поредицата. Най-основно трябва да си набавяме достатъчни количества въглехидрати, мазнини, белтъчини, всички витамини и минерали. Няма такова нещо като хранителни вещества, които се съдържат само в месото или млякото. Абсолютно всички групи хранителни вещества могат да бъдат набавени за тялото от растителна храна, дори в повечето случаи в много по-подходящ за човешкия организъм вид и много по-добре усвоими. (Тук ще спомена всеизвестния витамин Б12, който е единствената спасителна клонка на всеядните ни приятели. За тяхно съжаление и наша радост обаче, тази клонка е отдавна прекършена от науката и всеки, който се е интересувал от темата е наясно, че един здрав организъм няма нужда от външен прием на витамина, защото бактериите в червата му си го произвеждат сами и по този начин той е много по-лесно достъпен за нас, отколкото този в месото, ако изобщо в него е останало витамин Б12 след третирането с хормони и термичната обработка.)

Няма нужда да изброявам милионите постни и невероятно вкусни храни, които един веган може да си приготви или купи, за това има достатъчно блогове и сайтове, както и фейсбук страници с рецепти и съвети. Проблемът обаче идва, когато попаднем в социална ситуация, в която сме на място, в което няма добри алтенативи за хранително ястие. Не се отчайвайте, защото варианти винаги има!

Решение: Нещо много полезно, на което лично аз се научих с времето, е, че повечето ресторанти са vegan friendly, без дори те самите да го знаят. Това, което съветвам всеки веган, е когато отиде в ресторант, да обърне на страницата с гарнитурите и да си съчини собствено постно ястие по вкуса си. Повечето заведения предлагат картофи, зеленчуци, ориз и други добавки като гарнитура за месните ястия. Можете да изберете една или две гарнитури, да добавите към тях пресни домати, маслини, чушки, сос или каквото друго ви хрумне и ви се хапва. Също така, ако в менюто има обедни предложения, оглеждайте се за боб, грах и други яхнии, които в повечето случаи са постни. Винаги можете да промените някое от ястията в менюто. Не се срамувайте да казвате, че не искате животински продукти в храната си. Всяко заведение, което предлага храна, вече е задължено да изброява млечните продукти и яйцата,  защото са алергени.
За всеки случай е добре да си носите нещо дребно за хапване, в случай, че се окажете на недружелюбно за вегани място, където нямате друг избор, освен да си гладувате. Бананите са добър избор, защото са удобни за пренасяне и нямат нужда от измиване. Кутията за храна е изключително полезна вещ за един веган. Можете да си носите всякаква готвена храна от вкъщи, нарязани плодове и зеленчуци, сандвичи, супи (има специални кутии за супи), крекери и каквото друго ви се хапва.

Кулинарно с ТОни – лесни веган рецепти

веганство тестване върху животни

Пазаруването става по-сложен процес

Пазаруването в началото ще бъде трудно. Когато все още не знаем кои храни са веган, ще трябва да четем етикетите на всеки продукт обстойно, преди да го сложим в количката. Хубавото е, че млечните и яйчени продукти са с оделебен шрифт, така че се забелязват лесно. Често ще искаме просто да грабнем нещо вкусно и да излезем от магазина и в началото често ще се разочароваме, че определено нещо, с което сме свикнали, не е веган. Първите месеци трябва да превъзпитаме себе си и да си създадем нови навици на пазаруване не само на храни, а на всичко. Вълната, коприната, естествената кожа и велура в дрехите, обувките и аксесоарите не са веган. Пчелният восък също не е веган. Медът, пчелното млечице и пчелния прополис не са веган. Лекарствата, тествани върху животни или съдържащи животински суб-продукти не са веган. Козметиката също може да не е веган, ако е тествана върху животни или съдържа животински съставки.

Решение: Научи се да задаваш някои въпроси:

  • Този продукт съдържа ли мляко или яйца?
  • Този продукт съдържа ли мед?
  • Този продукт тестван ли е върху животни?
  • Този продукт от естествена кожа ли е?
  • Този продукт съдържа ли вълна, коприна или велур?

Козметични компании, които НЕ тестват върху животни

aa

Няма да отнеме много време, докато пазаруването стане отново нещо нормално и няма да се замисляме за продуктите, които купуваме толкова много, защото ще имаме предпочитани марки, магазини и продукти. Не се притеснявайте винаги да питате, когато не сте сигурни дали нещо е веган. Това е вашата позиция и вие сте избрали да водите този начин на живот.

Приятелите, роднините и всички хора,
които обичат да спорят

Когато решиш да станеш по-добър човек, да обърнеш внимание на проблеми, които не засягат пряко теб, а други същества, да се научиш да живееш пълноценно, стараейки се да намалиш приноса си към насилието над хора и животни, да бъдеш по-здрав и чист, изведнъж хората започват да те гледат странно и някак си не искат да виждат тази промяна не само в теб, но и в света по принцип, защото е неудобна за тях. Започват досадните и често изнервящи спорове за това как трябва да се яде мляко, как човек е всеядно животно, как религията позволява убиването на животни, как на село бабите си гледат кравите хуманно, как веганите са превзети хиперчувствителни хипари, които са лишени от логика и разум и какво ли още не. Колкото и досадно да е слушането на подобни неща, трябва да имаме предвид, че повечето от нас, поемащи пътя на веганството, сме имали подобен начин на живот без да се замисляме, преди да променим погледа си. И последното нещо, което искаме, е да откажем до живот някой от идеята за веганство с погрешния подход на дискусия.

Да, изключително неприятен е моментът, когато осъзнаеш зверствата и безумията, които хората позволяваме да се случват, а най-близките ти ги защитават. Да, ужасно е да не можеш да обясниш на родителите си и на най-добрите си приятели гледната си точка. Да отнасяш подигравки и да не те взимат на сериозно, дори да те унижават, защото… Искаш светът да е по-добро място и се стараеш да правиш избори, които го правят такова.

Решение: Има два типа хора, които ще те конфронтират. Едните са хора, които искат просто да те накарат да се чувстваш зле. Няма смисъл от разговори по темата с такива хора. От подбора на думи и изказа, както и от дълбочината на аргументите им, винаги могат да бъдат познати. Такива спорове не водят до нищо друго, освен изхабени нерви и отчаяние. Не си го причинявай, защото не си заслужава. Когато някой не е готов да чуе истината, няма да я чуе, независимо по какъв начин е поднесена. Другите хора са тези, които по принцип не те подкрепят и нямат твоите възгледи, но искат да разберат повече за решението ти да бъдеш веган и проявяват любопитство. Това са хората, с които трябва да бъдеш много внимателен, защото всеки един от тях е потенциален веган и е много важно веганството да му бъде представено по логичен, разумен и разбираем начин. Често ще чуваш едни и същи аргументи и скоро ще ти омръзне да обясняваш едни и същи неща, които са вече очевидната истина за теб, но помни, че за останалите не са и това може да е шансът ти да посадиш зрънцето на истината у някого. Не позволявай на никого да те кара да се чувстваш зле, бъди уверен в изказванията си, не бъди нападателен. Информирай се по всички възможни въпроси, свързани с веганството, за да си винаги добре подготвен. Узнай колкото можеш повече за етиката, за здравето, за екологията, за духовността, за хората, които препоръчват веганството и вегетарианството. Не допускай да навлизаш в безсмислени спорове, но винаги използвай възможността да покажеш с начина си на живот, с поведението си, със здравето си и със знанията си, че веганството е нещо съвсем естествено и нормално, не е крайност и има стабилни и неоспорими причини да бъдеш веган.

Болката, която несправедливостта поражда

Това е може би най-трудната част от веганството. Не става по-лесно с времето да гледаш кадри за месната индустрия, за добива на кожа, за дресирането на животни в цирковете, за зоопарковете и всички други десетки нередности спрямо животните. Може да се зароди гняв, отчаяние, страх, безнадежност, да плачеш понякога и понякога да не искаш да повярваш, че това е светът, в който живеем в момента. Знаеш, че независимо твоя отказ да подкрепяш насилието, по-голямата част от света все още несъзнателно, а понякога дори съзнателно участва в нещата, срещу които заставаш и страданието на невинни същества все пак продължава. Несправедливостта все пак продължава, милиони животни живеят в ужасно нехуманни условия и умират по брутален начин всеки ден и човечеството все още приема това за норма. Ти си един от „лудите“, които виждат това като нередно и понякога ще чувстваш, че се бориш с вятърни мелници. Но това не е така.

Решение: Продължавай. Не се отказвай, защото животните имат нужда от теб. Ти си един, но има още много хора, които мислят като теб и всеки ден имаш възможност да правиш малки стъпки към голямата промяна. Нищо важно не се случва изведнъж. Трябва време. А това време използвай, за да правиш всичко, което можеш за каузата. Потърси хора с твоите идеи и виждания на мястото, където живееш. Общувай с други вегани. Стани активен – така няма да се чувстваш безсилен. Намери нещо, което можеш да правиш. Участвай в различни акции, които ти допадат, пиши за веганството, ходи на веган събирания и фестивали, поеми инициатива и така ще се чувстваш полезен. Може да не освободиш всички животни от страданията им, но със сигурност ще помогнеш поне не един живот, а само заради това си заслужава да не сломяваш духа си и да продължаваш да живееш като активен и отговорен човек.

ВЕГАН – сайт за веганство

Check Also

Положителните страни на вегетарианството – блиц интервюта (4)

По идея на приятелите ни от „Здрав живот“ и „Другата реалност“ решихме да направим обща …

3 comments

  1. Напишете материал как човек може да бъде веган, когато е всеки ден на път, няма своя кухня, а живее по хотелите. Какво може да приготвя бързо и лесно?

    • Здравейте, благодарим за идеята. Ще си отбележим непременно да потърсим отговор на въпросите, които задавате :) Хубав ден!

  2. Здравейте,
    Аз съм веган от скоро и вегетарианка от доста дълго време.
    Исках само да ви кажа относно витамина В12 – добре е да си актуализирате информацията, тъй като в действителност в черния дроб има резерви на В12, но те се изчерпват до няколко години.
    Самият витамин се намира в ПОЧВАТА и в тази връзка го има и в месото на животните, тъй като те пасат трева и пият вода от реки, потоци и тн. – животните, както и хората не го произвеждат сами. В миналото хората не са имали проблем да си го набавят, тъй като условията са били първобитни и са имали предимно досег с почвата. В наши дни обаче, животът в града не позволява да си набавяме В12 по естествен начин – затова няма нищо лошо човек да го приема допълнително, под формата на хапчета или сходни, вместо да умират милиони животни, заради единия витамин, който първоначално няма нищо общо с животните, а се намира в почвата. А ако му се струва, че пиенето на хапче В12 е неестествено – тогава да отиде на село, защото и животът в панелен блок например не е никак естествен. Връзката човек-земя е най-естествената, затова и на запад има тенденция да се строят блокове до 4 етажа най-много, защото иначе човекът губи тази връзка, както и да е, това е друга тема.
    Поздрави! :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *