Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ВИДЕО > Дали добавките с витамин C предотвратяват настинките, но причиняват камъни в бъбреците?

Дали добавките с витамин C предотвратяват настинките, но причиняват камъни в бъбреците?

Страндартната медицина отдавна има здравословно скептично отношение към хранителните добавки, което продължава до ден-днешен. Достатъчно с това. Но този коментар в архивите на „Вътрешни болести“ твърди, че може би сме прекалили, както се вижда от нашето безкритично приемане на предполагаемата токсичност, изненадващо ядосания и презрителен тон в медицинските текстове, с думи като невнимателни, безполезни, незащитими, прахоснически и коварни, както и игнориране на доказателствата за възможни ползи.
За да се илюстрира безкритичното приемане на лошите новини за добавките, се обсъжда добре познатата идея, че високите дози на витамин C могат да причинят камъни в бъбреците. Но само защото нещо е добре познато в медицината, не означава, че непременно е истина. Не могли да намерят дори един-единствен докладван случай. Знаем, че витамин C се превръща в оксалат в тялото, а ако нивата на оксалати в урината станат прекалено високи, могат да се формират камъни, но дори и при 4 000 мг. витамин C на ден, това се равнява на няколко литра портокалов сок, пикочните оксалати може да се станат много високи, но може да има редки случаи на хора, които имат по-голяма способност за преобразуването на оксалати и по този начин въпросът за теоретичен риск за камъни в бъбреците при висока доза на добавки с витамин C бил повдигнат в писмо, отпечатано в един медицински журнал през 1973 г.“

Вижте цялата информация във видеото по-горе…

Източник: nutritionfacts.org
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев

Check Also

Пазарувай местно

5 причини да пазарувате местно произведени храни

Преди време организация „За Земята“ направиха социологическо проучване, показващо, че близо 94% от българите смятат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *