Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ВИДЕО > Трябва ли да пием аспирин, за да предотвратим сърдечните заболявания?

Трябва ли да пием аспирин, за да предотвратим сърдечните заболявания?

Салициловата киселина – активната съставка в аспирина, се е използвала в продължение на хиляди години, като противовъзпалително и болкоуспокояващо, под формата на екстракт от кората на върба. Хипократ го е използвал за лечение на треска, както и за облекчаване на родилни болки. Аспиринът е патентован като запазена марка през 1899 г. и до ден-днешен остава вероятно най-често използваното лекарство на света. Една от причините да продължава да бъде толкова популярен, въпреки факта, че вече има и по-добри болкоуспокояващи, е че действа и като разредител на кръвта. Милиони хора днес приемат аспирин ежедневно за лечение или предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.
Всичко започна още през 1953 г., с публикуването на това забележително проучване. В медицинското списание „New England Journal Of Medicine“ “Продължителността на живота и причините за смъртта при ревматоиден артрит.“ Статията започва с изречението, „Често се говори, че за да живеем по-дълъг живот, трябва да имаме ревматизъм.“ Открили са, че има сравнително по-малко смъртни случаи от злополуки, което може да се обясни с факта, че хора с артрит вероятно не излизат толкова често. Сещате се, не карат ски и т.н., но също установили сравнително по-малко смъртни случаи от сърдечен удар. Може би аспиринът, който приемат за ставите, е този който разрежда кръвта им и не позволява да се образуват съсиреци, които да запушват коронарните им артерии. И така, през 1960 г. се е говорило да се направи изследване, за да се установи дали аспиринът може да помогне на хора, изложени на риск от образуване на кръвни съсиреци. И през 1970 г., това се случва. Проучвания показват, че редовният прием на аспирин предпазва от сърдечен удар.“

Вижте цялата информация във видеото по-горе…

Източник: nutritionfacts.org
Превод, корекция и обработка: Явор Петков и Петър Енчев


Стартираме информационна кампания, целяща да запознае повече хора с ползите от хранене на растителна основа. Благодарение на д-р Майкъл Грегър и неговия екип от над 200 човека, имаме възможност да пускаме три или повече нови видеа с български превод всяка седмица.

Check Also

Пазарувай местно

5 причини да пазарувате местно произведени храни

Преди време организация „За Земята“ направиха социологическо проучване, показващо, че близо 94% от българите смятат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *