Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ВЕГЕ ЕСЕ / ИСТОРИИ > Веган бременни и веган деца

Веган бременни и веган деца

Автор: ПЕТЯ БОГДАНОВА

Това е една от най-противоречивите теми напоследък – удачно ли е бременните жени, майките, които кърмят и малките деца да бъдат подлагани на изцяло растителна диета?

Отговорът е много кратък и ясен и тази статия може да приключи с категорично разяснение по въпроса след следващите няколко изречения.

“Позицията на Американската академия по диетология е, че правилно планираните вегетариански диети, включително пълните вегетариански диети (изцяло растително хранене) или веган диети са здравословни, хранително пълноценни и могат да осигурят здравословни ползи в превенцията на определени болести. Добре планираните вегетариански диети (това включва веган диетите) са подходящи за индивиди от всички етапи от цикъла на живот, включително бременност, лактация, ранно детство, детство и юношество, както и за атлети. … Основан на доказателства преглед показва, че вегетарианските диети  (това включва веган диетите) могат да бъдат хранително пълноценни по време на бременност и водят до положителни резултати за майката и детето.”

Източник: Journal of the Academy of Nutrition and DieteticsNational Center for Biotechnology Information (център по биотехнологии към Националния здравен институт), пълният доклад на Американската академия по диетология можете да видите тук.

Толкова. Който се интересува от фактите, може да затвори тази страница и да заспи спокойно довечера, защото веган майките всъщност не вредят на децата си според специалистите.

Това обаче, разбира се, не е достатъчно, за да разбули мъглата около темата. Тук идват следващите въпроси, които носят цял тон неяснота около себе си.

веган бебе

Ами всички лекари, които не препоръчват растителния режим на хранене за деца и бременни?

Кои лекари? Преди да се доверите на сто процента на нечие експертно мнение, е добре да си направите малко проучване въз основа на няколко важни точки:

  • Този лекар, чиито съвет съм на път да приема за чиста монета, къде е учил и практикувал и кое е неговото основно поле на развитие?
  • Този лекар, чиито съвет съм на път да приема за чиста монета, информира ли се ежемесечно или по-често относно новите проучвания, доклади и статистики в науката и по-специално в сферата на правилното хранене и диетологията?
  • Колко хора този лекар, чиито съвет съм на път да приема за чиста монета, е излекувал или е подобрил значително здравословното им състояние, благодарение на разбиранията си за правилно хранене?
  • Този лекар, чиито съвет съм на път да приема за чиста монета, по-квалифициран ли е от институтите, академиите и асоциациите, които имат становище, противоположно на неговото?

След като си отговорите честно на тези въпроси, първоначалният въпрос става излишен. Тук съвсем не се стремя да дискредитирам някой от българските лекари, а само да покажа, че не винаги това, което нашите специалисти са учили преди 15-20-30 години е в крак с това, което съвременната наука ни разкрива. За да изкажеш уверено мнение по толкова важен въпрос, не е достатъчно да цитираш някой от симпатичните диетолози от сутрешния ТВ блок. Добре е преди да се довериш на нечие становище, да проучиш какво мислят по-квалифицираните специалисти и какви са тенденциите в развитието на диетологията в момента.

finalkid

А защо тогава има толкова много веган деца, които боледуват и са недохранени?

Кои са тези толкова много веган деца, които боледуват и са недохранени? Преди да повярвате на някоя интернет статия или “бум” новина, е добре да проверите реалните факти.

Истина: В медиите изскочиха няколко новини за семейства, които отглеждат децата си като вегани и това е довело до сериозни липси в организма им, болести и лошо развитие.

Погрешно тълкуване: Тези деца, дори да са били вегани, са развили липси и недостиг на хранителни вещества, защото диетите им не са били пълноценни. Ако се върнете малко по-нагоре в статията, ще видите, че Американската академия по диетология ни казва, че вегетарианските диети, включително и пълната вегетарианска диета (веган диета – изцяло растително хранене) могат да бъдат пълноценни и полезни, ако са добре планирани. Това, смятам, важи не само за вегетарианските диети, а за храненето по принцип. Когато не доставяш на един организъм всички хранителни вещества или прекаляваш с някои вредни храни, разбира се, че резултатът няма да е положителен, независимо дали си веган или не. В случая думата “веган” беше употребена от медиите чисто и просто заради скандала и шума, който предизвиква. Проблемът не е бил, че родителите са веган, а че не са планирали и съобразили добре храненето на децата си. Толкова по този въпрос.

В контраст на това нека видим дали има здрави веган деца. Изненада! Има хиляди такива и много от тях дори можем да видим в социалните мрежи. Те са здрави, жизнени, красиви, чаровни, игриви и се развиват не само напълно нормално, но и в отлично здравословно състояние. Ето и някои от тях:

kid-friendly-vegan-bbq-lead

Ако тези примери са недостатъчни, има още безброй подобни в интернет, оставям търсенето на вас. В България също има много семейства, които са веган и отглеждат децата си на растителна храна. Излишно е да споменавам личния си контакт с тях, защото моята дума не тежи в съзнанието на никого, но мога все пак да спомена, че децата им са здрави и се развиват идеално. Някои от тях са гостували в телевизионни предавания, някои от тях просто можете да срещнете по улиците и последното нещо, което ще ви хрумне, е че децата им са недохранени.

Също така е хубаво да помислим колко семейства пък увреждат здравето на децата си с това, че ги хранят с твърде много червено месо, бяла захар, пържени храни, полуфабрикати и кято цяло некачествени продукти, а същевременно не се стараят да ги хранят с достатъчно пресни и чисти плодове, зеленчуци, ядки, семена, бобови растения и житни култури. Струва ми се, че са доста повече от тези, които вредят на децата си с добре планирани веган диети (такива няма документирани никъде до този момент).

Не е ли егоистично да наложиш мнението си и начина си на живот на едно малко дете? Не трябва ли то само да избира какво да яде?

3de49626b5aef9f25090571e485f2a93Кога в историята на света някой родител е стоял пред едногодишното си дете с десет купички различна по състав и вкус храна и му е задал въпроса: “Коя купичка смяташ, че е най-полезна за теб, най-вкусна, съдържа най-етичната храна и ще ти се отрази най-добре на организма? Хайде, давай, вземи осъзнато решение, аз ще те подкрепя!” Разбира се, че това няма как да се случи. В първите години на едно дете винаги родителите са тези, които определят менюто му според това, което смятат, че е най-добре за него. Много от хората, които са станали вегетарианци в осъзната възраст, са били хранени с месо. Не защото родителите им са лоши и са искали да навредят на здравето им или да наложат егоистично собствения си начин на живот, а най-често просто защото вярват, че това е най-добре за детето им. Ако наистина смятате, че не трябва да налагате своя начин на живот на децата ви, то значи не би трябвало да ги храните с месо, което е неетично добито и е противоречиво по хранителен състав за детския организъм (според много от съвременните специалисти, не според мен), докато не станат на възраст от четири или пет годинки например, когато можете да му разкажете всичко за това как се добива месо, за индустриалното отглеждане на животни, за болестите, които рискува да си навлече с прекомерно ядене на месо и за екологичните последици от подкрепянето на масовата животновъдна индустрия. След като му разкажете това, нека то само да вземе решение. За себе си. Без вашата намеса. Без да го приучавате към вашите модели на хранене и свикнало с тях, след години да не може да направи връзката мужду сладкото жълто пиленце на видеото в интернет и бутчетата от KFC.

Това всъщност правят и повечето веган родители. Не захранват децата си с храни, които са установили, че не1482883f134c8dad71e4d38a88a40186 само не са оптимални за здравето им, но и са продукт на насилие. Повечето веган родители не лишават децата си от избор с какво да се хранят на възраст, когато вече сами могат да взимат решения, но им дават цялата истинска информация относно животинските продукти. Не ги оставят да се подведат по масовите модели на мислене, а им дават възможност сами да изберат как да живеят, знаейки истинските факти за животинските продукти. В този смисъл веган родителите дават много по-голям шанс на децата си да направят осъзнат и наистина собствен избор относно това с какво да се хранят, защото не ги пускат по течението на общоприетите норми на хранене, не крият от тях откъде идва месото, млякото и яйцата, а им дават честно тази информация и ги оставят след това те сами да решат дали искат да се хранят с тези продукти или не. Поставят основата на един много по-личен и реално собствен избор, отколокото родителите, които най-често неумишлено крият истината за добива на месо и други животински продукти от децата си.

Не е изненадващо, че повечето деца не желаят да се хранят с умрели животни, веднъж разбрали откъде идват те. За нежната душа на едно малко дете животинките са приятели и не е много учудващо, че когато не скрием истината от тях и им разкажем какво означава кюфтето или пържолата, те отказват да ядат приятелите си.

3191

В крайна сметка всеки родител е длъжен да отгледа децата си по начин, за който наистина се е уверил, че е здравословен и качествен – тук не става въпрос само за храната. Отговорност на родителите е да се информират възможно най-обстойно и от най-достоверни източници за всичко, което касае развитието на децата им и така да формират мнение, а не просто да се осланят на своите навици. В този ред на мисли повечето веган родители са формирали мнението си въз основа на много четене и информиране, разучаване на различни здравословни и етични конфликти и проучване на важни въпроси, свързани с развитието на децата им.

Моят съвет към всички родители е да бъдат честни със себе си и да се стараят да дадат най-доброто на децата си. Съветът ми към всички веган родители е да изградят пълноценен растителен хранителен режим на децата си, без да се притесняват много много от мнението на околните. А съветът ми към всеки, който укорява веган родителите, е да не избързва да критикува някого, преди да е сигурен в това, което ще каже.

kid-and-pig

Фейсбук групи за веган родители
До какво води консумацията на мляко – др. Майкъл Грегър
5 причини да не ядем месо – Емили от Bite Size Vegan – видео за деца

Check Also

На фокус – ферментацията и D’free

Що е то ферментация? Ферментацията е естественият процес на превръщането на въглехидрати, като захар и …

3 comments

  1. Гениална статия! Ще я изпечатам и ще я разлепя по витрините на всички хранителни магазини, гениална е!
    Веднъж свикнал да яде месо, умникът никога няма да чуе защо това може да е вредно за него, децата му и животните, които убива за да изяде. Съответно такива хора не се интересуват от нищо, освен собственото си благополучие. Много хора, много велики личности в човешката история са доказали, че веган диетата носи много повече ползи за човешкият организъм, околната среда и въобще нормалният начин на развитие на всичко.
    Но, да, месото е вкусно, за това „веганите са идиоти и децата им са болни“.

  2. Интересното е че има изследвания които твърдят друго, как например ще коментирате това:

    https://www.psychologytoday.com/blog/animals-and-us/201412/84-vegetarians-and-vegans-return-meat-why

    • Петя Богданова

      Ще коментирам, че тази статия, макар и интересна, няма общо с категоричното становище на ADA относно здравето на бременните и децата вегани, което е опоменато в цитат и линк в началото на статията. Това, че има вегани, които не умеят да съобразят правилно храненето си и начина си на живот като цяло така, че да нямат нужда да се връщат към животинските продукти, не оспорва по никакъв начин тезата на статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *