Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ВИДЕО > Каква е идеалната бройка на белите кръвни клетки?

Каква е идеалната бройка на белите кръвни клетки?

По-големият брой на бели кръвни клетки може да е важен показател за сърдечно-съдови заболявания и последвала смъртност, смърт от рак, смърт по други причини, спад на белодробната функция. Така че това е важен показател за сърдечен удар, инсулт, спад на белодробната функция, смърт от рак и преждевременна смърт като цяло. Не е изненада и че броят на белите кръвни клетки, които циркулират в кръвта ни, е показател за системно възпаление. Тялото ни произвежда повече бели кръвни клетки ден след ден в отговор на възпалителни инфекции.
Знаем за тази връзка между по-големия брой бели кръвни клетки и сърдечните удари от 70-те години, когато открихме, че по-високият риск от сърдечен удар е свързан с по-голям брой бели кръвни клетки, също както при по-високите нива на холестерол и по-високото кръвно налягане: нещо, което се открива в почти всяко проучване, проведено от тогава насам. Десетилетия проучвания, които включват стотици хиляди пациенти, показват драстично по-високи нива на смъртност при тези с по-голям брой на бели кръвни клетки.
Но защо? Защо броят на белите кръвни клетки предсказва смъртността? Може би защото това е показател на възпалението и окислението в тялото ни. Всъщност, може би е и биологичен показател за това колко бързо остаряваме. Но може да става въпрос за нещо повече от обикновен индикатор за възпаление, за активен играч, който допринася пряко за болестта чрез различни механизми, включително действителното възпрепятстване на кръвния поток.“

Вижте цялата информация във видеото по-горе…

Източник: nutritionfacts.org
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев

Check Also

Пазарувай местно

5 причини да пазарувате местно произведени храни

Преди време организация „За Земята“ направиха социологическо проучване, показващо, че близо 94% от българите смятат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *