Breaking News
Home > Събитие > Аюрведична кулинария – първи стъпки

Аюрведична кулинария – първи стъпки

Кога
2 април, 2017 @ 10:00 – 16:00
2017-04-02T10:00:00+03:00
2017-04-02T16:00:00+03:00
Къде
https://www.facebook.com/durvotonajivota/
ул. „Надежда“
1282 гр. Нови Искър
България
Контакт:
https://www.facebook.com/yogapith
089 820 2708
Аюрведична кулинария - първи стъпки @ https://www.facebook.com/durvotonajivota/ | град Нови Искър | Област София | България

Аюрведа в буквален превод означава наука за живота и представлява комплексен набор от принципи за здравето и здравословния начин на живот, за лечение, диагностика, терапия, хигиена, за търсенето на баланс, както вътре в тялото и ума, така и извън него.
Аюрведа се базира на няколко основни принципа, в чиято основа стоят петте елемента – Етер, Въздух, Огън, Вода, Земя.

Изхождайки от тях, Аюрведа разглежда всеки човек (както и всичко в заобикалящата го среда) като комбинация от три основни „доши“, като проява на комбинация от качества (гуни), като енергии, като енергиен строеж („коши“) и т.н.

От кулинарна гледна точка, петте елемента дефинират и шестте вкуса, които поради връзката си с елементите оказват влияние на дошите.
За Аюрведа всяка храна има вкус, ефект, послевкус, основна гуна (качество), допълнителни качества, енергия и влияе цялостно на човека – не само на тялото, но и на ума, характера и енергийния баланс на всички нива.
Здравословно хранене не означава непременно лишаване от любимите вкусни блюда. Правилните хранителни навици могат да ни издигнат до по-висшия вкус на доброто в материалния свят (саттва-гуна), което се характеризира със спокойствие, уравновесеност, знание, чистота, удовлетвореност и щастие. От нас просто се иска да изоставим вредните за тялото съставки и да ги заменим с полезни. Така нашите сетива ще бъдат удовлетворени, без да се налага да вредим на организмите си. Това е рецептата за постигане на вътрешен баланс, който да ни изведе до съвършенството.

В кулинарния ни курс ще разгледаме тези основни теми, ще се спрем подробно на тях, тъй като те са основата в аюрведичната кулинария. Познаването им, както и познаването качествата на плодовете и зеленчуците и техните добри комбинации е всичко, от което се нуждаем, за да приготвим храна според принципите на аюрведа. Всичко останало е разнообразие в рецептите

По време на нашия курс освен теория, ще има разбира се и готвене. Ще приготвим гхи, панир, самоса, зеленчуково сабджи, ориз, чатни, гаджар ка халава (морковена халва)

Добре дошли са всички, независимо какъв кулинарен опит имате, без знаечние консумирате ли месо и на колко години сте. Тази храна се приготвя лесно, приспособена е за всякакъв тип конституция и е безкрайно вкусна, въпреки че е здравословна :)

Цена на курса 35 лв.

Телефон за записване и въпроси: 0884 858 903 – Петя

*Петя Иванова започва обучението си по аюрведична кулинария през 2007 год. Преминава курсовете при Юрий Ковачев и подължава обучението си в различни ашрами по света, където живее и се учи. Провежда аюрведични курсове от 2011 г., както и кетъринг за събития и специални поводи.

Check Also

Защо се смее веселата крава?

"Защо се смее веселата крава? Отношения на хората към другите животни." е заглавие на научен труд с автор Калина Захова, литературовед от Института за литература при БАН. Въпреки, че не е художествено произведение, текстът се чете лесно, а написаното е увлекателен и задълбочен анализ на взаимоотношенията между хора и животни, отразени както в българската, така и в световната литература и изкуство. Силно препоръчвам тази книга на всички, за които ще е интересно да надникнат отвъд повърхността на общоприетото в дългата ни съвместна история с останалите животни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *