Breaking News
Home > МАТЕРИАЛИ > Веганството и протеините

Веганството и протеините

Ти си Веган? А от къде си набавяш протеини?

Това е въпрос номер едно, когато кажеш на някой, че си веган. По някаква причина нашата култура е изключително увлечена в идеята, че веганите не получават достатъчно протеини. Твърде вероятно причината за това е чисто маркетингова. Истината е, че американците получават два пъти повече от нужния им дневен прием. Това води до затлъстяване, сърдечни заболявания, рак, диабет и други видове заболявания.

Нека разбием мита, в стил “урок по биология”. Най-напред, протеините са необходими за изграждане, поддръжка и „ремонт” на тъканите в тялото. Аминокиселините, които са градивните елементи на протеините, могат да бъдат или самостоятелно синтезирани от организма, или доставени отвън чрез храната. От къде можем да си набавим аминокиселините, които не се синтезират в организма – така наречените “незаменими”? Нека започнем с това да погледнем към Слънцето – цялата енергийна верига взема началото си от него. Слънчевите лъчи, чрез фотосинтезата, превръщат въглеродния диоксид в растителни съединения, най-вече захари. Така растенията формират всички аминокиселини, от които хората и животните  се нуждаят за синтезирането на протеин в собствените си тела. Но растенията не просто ни доставят всичкия ни необходим протеин, а ни осигуряват и допълнително вещества за доброто ни здраве. Те са чудесен източник на фибри, бета-каротин, витамини, фолиева киселина, желязо, магнезий, калций и т.н. като при това намаляват холестерола в кръвта и риска от много болести.

В нашата конвенционална хранителна верига отглеждаме животни като кравите, които ядат тези растения, за да могат да синтезират свой протеин и да растат. Ние поглъщаме плътта на кравата и консумираме млякото й, за да получим обратно енергията от растенията. Но за да получим тази енергия, трябва да използваме много от нашата собствена енергия, за да преработим тази храна обратно до оригиналните растителни аминокиселини, които да преобразуваме в собствени протеини, от които се нуждаят нашите тела. Дали на мен така ми изглежда или по този начин наистина си създаваме малко повече работа от необходимото? Защо да губим всичкото това време и енергия за преработката на животинския протеин обратно в растителен, когато просто можем да консумираме директно растенията и да получаваме веднага онова, от което се нуждаем?

Лудост е, че за отглеждането на кравата и създаването на този протеин отделно се изразходват  големи количества вода и изкопаеми горива, а се произвеждат и повече парникови газове, отколкото всяка друга индустрия на планетата създава. От здравословна гледна точка страничен ефект от консумацията на животински протеин са наситените мазнини и холестерола в тялото ни, които от своя страна водят до затлъстяване, сърдечни заболявания, рак, диабет и други болести. Защо не оставим болния човек в историята и не започнем да приемаме необходимото ни директно от растенията?!

Изследванията показват, че всички растения имат поне 14% протеин и в действителност броколите съдържат повече протеин на калория, отколкото пържолата. Разбира се, ще са нужни доста повече броколи, за да се събере същото количество калории, което се приема с месото. Тук е мястото да споменем и бобовите растения, които определено съдържат големи количества протеин. Накратко, консумирането на изцяло вегански храни с голямо растително разнообразие гарантира чист и лесен за абсорбиране протеин – в изобилие!

~ www.vegfriend.com, Ксиао Канг, 1 декември 2012
превод Адриана Кубанска

 Източник : www.vegfriend.com

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *