Breaking News
Home > МАТЕРИАЛИ > Вегетарианска бременност

Вегетарианска бременност

Като вегетарианец или веган, искате да се придържате към своите принципи. Ако сте бременна или се опитвате да забременеете, вероятно получавате съвети за почти всичко, което да правите с вашето тяло и бебе. В частност, вероятно често чувате мнения какво трябва или не трябва да ядете и какво вашето дете трябва да яде, когато се роди. Често, тези мнения ще бъдат анти-вегетариански, твърдящи, че вегетерианската бременост е нездравословна. Проучванията показват, че за вегетарианките и веганките е лесно да имат здравословна бременност и здрави бебета. Консумацията на месо не е предпоставка за здраве, бременна или не.

ПОДГОТОВКА ЗА БРЕМЕННОСТ
Бременността понякога може да бъде щастлив инцидент, но ако планувате появявата на вашето бебе, това ви дава възможност за правилно хранене от самото начало. Основното, което трябва да запомните, когато се опитвате да забременеете е да консумирате възможно най- богата на хранителни вещества храна. Това ще спомогне да подготвите вашето тяло за бременността и ще ви даде най- добрия шанс за забременяване. Вашия партньор също трябва да се опита да се храни здравословно – колкото по- здрав е той, толкова по- здрава ще бъде неговата сперма.

Жените, които се опитват да забременеят трябва да приемат фолиева киселина, добавка за намаляване на риска от вродени дефекти – Спомага за образуването на невралната тръба, от която по- късно се оформя гръбначният  мозък. Намалява риска от дефекти на невралната тръба, включително спина бифида.

Има изобилие от вегетариански хранителни източници на фолиева киселина, като сред тях са пълнозърнести храни и зелените листни зеленчуци, цитрусови плодове и сокове от тях, брашно, макаронени изделия, ориз и готови за ядене зърнени закуски.

БРЕМЕННОСТ
По време на бременността, трябва да се храните балансирано и разнообразно, включвайки в менюто си всички хранителни вещества, за да можете да бъдете силна, а вашето бебе да расте възможно най- здраво.

Необходим е баланс от плодове и зеленчуци, храни съдържащи скорбяла и богати на протеини. Особено важни хранителни вещества за бебето включват калций, витамин B12, витамин D и желязо.

Добър източник на калций за вегетарианци и вегани са соята, хляба, сушените плодове и листните зеленчуци.  Калцият е от съществено значение за развитието на костната система на бебето.  Ако не приемате достатъчно количество, организмът ви ще си го набави от костите ви, което може да доведе до осторепороза.

Витамин B12 също има съществена роля за общото развитие и растеж на бебето. Често храните богати на калций са богати и на витамин B12. Известен още като червения витамин или кобаламин, е водоразтворим витамин, който образува и регенерира червените кръвни клетки, с което предотвратява развитието на анемия. Този витамин подпомага растежа и усилва апетита при децата. От голямо значение е за нервната система и наличието на енергия. Спомага за правилното оползотворяване на мазнините, протеините и въглехидратите. Подобрява паметта и концентрацията. Не е токсичен при наличие на прекомерно количество в организма.
Много хора твърдят, че единствените храни, които съдържат витамин В12 са от животински произход. Това е поредния мит, който отдавна бе разбулен. Няма храни, които естествено да съдържат витамин В12 – нито животинските, нито растителните. Този витамин (В12) е микроб/бактерия и се произвежда от микроорганизмите. Така че ето го и отговора: не е необходимо да консумирате животински продукти, за да си набавите витамин В12, а само да поддържате добра чревна хигиена и здраве. Бактериите, които живеят в червата ни, произвеждат В12, който след това се абсорбира през храносмилателния тракт. Това обаче не може да се случи, ако стомашно-чревният тракт не е благоприятна среда за растежа и размножението на добрата микрофлора (пробиотиците).

Витамин D осигурява общо здраве и силни кости и мускули. Спомага също за регулиране нивото на калция. При бременност, често се наблюдава дефицит на витамин D, затова трябва да сте сигурни, че приемате достатъчно. Витамин D се образува в кожата при излагане на ултравиолетови лъчи и това е основният източник на този витамин за организма. Витамин Д се приема и чрез някои храни.

Бременните жени имат нужда от желязо. Пренася кислорода до клетките и тъканите, помага за образуването на червени кръвни телца и подпомага развитието на мозъка. Недостигът на желязо може да причини анемия. Съществуват редица натурални, вегетариански източници на желязо, включително зелените листни зеленчуци – спанак, броколи; варива, сушени плодове, пълнозърнест хляб, листа от хрян.

Витамин А се нарича още витамина на растежа. Някои растения съдържат каротин /провитамин А/, който в червата и в черния дроб се разгражда във витамин А. Каротинът се всмуква в червата само при наличност на мазнини. Той осигурява нормално зрение, растеж на младия организъм, развитие на зъбите и костите, укрепва кожата и лигавицата, регулира дейността на хормона на щитовидната жлеза при обмяната на веществата, оказва противосклеротично действие и др. Богато на каротин са кайсиите, шипките, сливите, касиса. Повече каротин съдържат зеленчуците – морковите, червените чушки, доматите, магданозът, зеленият лук, спанакът, салатата, брюкселското зеле, тиквичките и др.

Витамин С или аскорбинова киселина изпълнява множество важни функции в човешкия организъм. Той увеличава значително усвояването на желязо (Fe), участва в образуването на костите, зъбите и тъканите. Значителна роля има при заздравяването на рани, поддържа еластичността на кожата, необходим е за производството на стресовите хормони, подобрява устойчивостта към инфекции. Храните, които са най-богати на витамин С, са шипките – 1250 мг на 100 гр, докато цитрусовите плодове съдържат едва 50 мг на 100 гр плод.Други добри източници на този жизненоважен витамин са: пиперки, ягоди, картофи, карфиол, както и много други пресни плодове и зеленчуци. Много важно е да се знае, че при набавяне на витамин С от плодове и зеленчуци е препоръчително те да се консумират в суров вид.

Холинът, известен още като витамин В4 играе важна роля за формирането на тези области от мозъка, които са отговорни за паметта и способностите за обучение. Източници на Витамин B4 са нерафинирани растителни масла, бобови култури, зеле, домати, моркови, трици, спанак, овес, ориз, зелени листни зеленчуци, бирената мая, пшенични кълнове, глог. Билки: жълт кантарион, коприва, бял равнец, подбел, овчарска торбичка, глухарче, живовляк, цикория.

ВАШЕТО БЕБЕ
След като родите, трябва да сте сигурни, че продължавате да се храните здравословно и балансирано, особено ако кърмите.  Витамин D е особено важен за кърмещите майки – ако бебето не получава достатъчно от него, може да настъпи дефицит и риск от болести, засягащи костите, като рахит. Витамин D играе важна роля за всмукването в червата и използването от организма на минералите калций и фосфор, за нормалната калцификация на скелета и зъбите.

Не забравяйте, че всичко, от което се нуждае вашия организъм и този на вашето малко съкровище същестува в природата. Можем и е редно да живеем природосъобразно, непричинявайки страдание и мъки на други живи същества. Бъдете горди с избора си и бъдете сигурни, че вашите деца също се гордеят. Дайте им най- доброто, на което сте способни – правилно хранене, уважение към другите живи същества и любов. Защото хора много – човеците са малко.

Източници: www.veglov.com
en.wikipedia.org и други материали от Интернет.

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *