Breaking News
Home > БВО > Дестинация РИЛА – развитие на туризъм или унищожаване на природата на България
Дестинация РИЛА - туризъм или унищожаване на природата!
Снимка: www.worldfortravel.com

Дестинация РИЛА – развитие на туризъм или унищожаване на природата на България

Поредният мега проект – туристическа дестинация, защото са ни малки ски курортите и не можем да се сравняваме със Швейцария.
ТРЯБВА ли? Е логичният въпрос! Можем да се замислим какво ИМА България и може да го направи свой плюс, а не какво да й добавим като същевременно разрушим друго, за да се оприличаваме на някой друг? Като нация сме се разпръснали из целия свят, но когато попитаме един българин, където и да се намира той, „Какво обичаш в България?“ – първият отговор е „ПРИРОДАТА!“ и след това всичко останало, което за всеки е индивидуално. Природата е нашето богатство! Бихме могли да потърсим инвестиции в малки екологични ски курорти, които да предлагат висококачествени услуги? Не бихме ли могли като цяло да се насочим към екологични проекти, биоземеделие и пр., докато все още не сме си разрушили единственото предимство, което имаме – девствена природа и относително незамърсена околна среда?

БЪЛГАРСКО ВЕГЕТАРИАНСКО ОБЩЕСТВО подкрепя идеята за вземане на решение на национално ниво за обръщане на цялата българска политика към екологично и био производство и инвестиции, и туризъм, и изобщо – поглед! Нека започнем да използваме предимствата си, а не да се сравняваме ненужно…

Затова прочетете статията по-надолу и се подпишете и разпространете ПЕТИЦИЯТА.

„Част от проекта засяга територии от Национален парк „Рила“, където не може да има строителство, коментира природозащитникът Тома Белев пред Mediapool. Той допълни, че други територии от мегакомплекса засягат пътя на мечката и главоча – вид риба, която я има само във водите на Искър в този участък. В момента те не попадат в защитена територия, заради неприключила процедура по екологичната мрежа Натура 2000, уточни Тома Белев. Другото притеснително според него е, че част от комплекса е върху земи, собственост на бизнесмена Христо Ковачки придобити чрез замяна на имоти. Това означава, че върху тези територии не може да се строи, съгласно условията на придобиването им, посочи Белев. Според него обезпокоителен е и фактът, че е нарушен Законът за опазване на околната среда, защото инвестиционното намерение не е публикувано на страницата на Министерството на околната среда.“

Източник: www.mediapool.bg

Правителството на Пламен Орешарски обмисля да даде ход на мегапроекта „Дестинация Рила“ на български и френски инвеститори, който предвижда изграждането на огромен ски и голф комплекс върху 8000 хектара между Говедарци и Сапарева баня.

За целта се създава междуведомствена работна група начело със зам.-министъра на икономиката Бранимир Ботев. Проектът е на стойност 550 млн. евро като реализацията му ще има значителен икономически ефект и ще бъде фактор за подобряване на профила на България като международна туристическа дестинация, е посочено в правителственото съобщение.

Инвеститорите и проектът

Инвеститори в проекта са френската хотелиерска група „Акор“ (Accor), международният оператор на ски курорти PGI Management и българското строително дружество „Маркан“. Сред партньорите са още „Шнайдер Електрик“ (Schneider Electric) и „Клъстер Монтан“ (Cluster Montagne), който обединява големите планински инвеститори във Франция.

Предложението им е върху терен от около 55 хил. дка, между село Говедарци, Самоковско, и Сапарева баня да се построи мегакурорт. Инвестицията от 550 млн. евро ще бъде вложена на два етапа в период от 6 години, каза Валентин Каназирев, изпълнителен директор на „Маркан“ пред Mediapool. До момента в подготвителни дейности са вложени около 1 млн. евро.

Концепцията предвижда изграждането на ски център със 155 км писти, аква център, голф център, както и 80 други видове занимания за туристи. Местата за настаняване ще бъдат разположени в отделни селища, като се предвижда изграждането на хотели между две и пет звезди. Целта е курортът да работи през всички сезони и да посреща над 200 хил. посетители годишно.

За сравнение – във всички ски курорти в България почиват около 330-350 хил. туристи на година.

Различното между този проект и останалите ски дестинации у нас – Банско, Боровец и Пампорово е, че идеята на инвеститорите е хотелската база и инфраструктурата да се управлява от един собственик, така както на времето е осъществена инвестицията в курортния комплекс „Албена“ по френски модел.

Много неясноти

Проектът е бил представен и на предишното правителство на ГЕРБ. Инвеститорите са имали няколко срещи с Агенцията за инвестиции, каза бившият изпълнителен директор на агенцията Борислав Стефанов пред Mediapool. По думите му пректът е в съвсем начален етап.

Все още не е ясно как ще се реализира проекта – чрез публично-частно партньорство с местната власт или покупката на земята. Каназирев не можа да отговори на този въпрос.

В началото на годината проектът „Дестинация Рила“ е бил представен пред местните власти в общините Сапарева баня и Самоков, които принципно са го подкрепили.

Предстои обаче да се чуе думата на природозащтници и еколози, поради големия брой ски съоръжения, които се предвижда да бъдат изградени. Неофициално проектът е бил тестван пред тях и им е било поискано мнението.

Част от проекта засяга територии от Национален парк „Рила“, където не може да има строителство, коментира природозащитникът Тома Белев пред Mediapool. Той допълни, че други територии от мегакомплекса засягат пътя на мечката и главоча – вид риба, която я има само във водите на Искър в този участък. В момента те не попадат в защитена територия, заради неприключила процедура по екологичната мрежа Натура 2000, уточни Тома Белев. Другото притеснително според него е, че част от комплекса е върху земи, собственост на бизнесмена Христо Ковачки придобити чрез замяна на имоти. Това означава, че върху тези територии не може да се строи, съгласно условията на придобиването им, посочи Белев. Според него обезпокоителен е и фактът, че е нарушен Законът за опазване на околната среда, защото инвестиционното намерение не е публикувано на страницата на Министерството на околната среда.

Несполучливи опити

Всички досегашни опити да се даде ход на големи инвестиционни ски проекти се оказаха неуспешни основно заради неосигурено финансиране и съпротива на екоорганизации, които предупредиха за строежи в защитени зони.

Първият мегапроект беше „Супер Боровец“ още от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. В момента проектът е замразен като през годините собствениците се смениха.

После се появи „Супер Паничище“, отново в района на Сапарева баня, който отново се натъкна на съпротива от природозащитници.

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *