Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > GO GREEN > ИЗЦЯЛО ВЕГЕТАРИАНСКО меню в американско УЧИЛИЩЕ

ИЗЦЯЛО ВЕГЕТАРИАНСКО меню в американско УЧИЛИЩЕ

Oбществено училище във Флъшинг, щата Ню Йорк, което беше първото в страната, предложило 100-процентово вегетарианско меню, наскоро съобщи, че с промяната, учениците са подобрили посещаемостта, оценките си и енергичността си.
На учениците е разрешено да си носят храна от вкъщи, но по-голямата част от тях – около 90 процента избират растителната храна в столовата, която включва органично печено тофу, варен черен боб, фалафели…
След един срок, броят на учениците, считани за притежаващи наднормено или прекомерно тегло, спаднал с два процента, казва директорът Боб Гроф. Според него този брой е намалял още повече през тази година.
Училището, което има над 400 ученика – от предучилищна възраст до 3-и клас – променило обедното си меню през януари. Училището станало вегетарианско, защото алтернативите с растителна храна превъзхождат тези с месо, казва още Гроф. Никой не ми е предложил вариант “органично чисто пиле”, споделя Гроф пред Ню Йорк Дейли Нюз.
Учениците също посещават седмични занятия по хранене, където учат как информирано да избират храните си. Освен това учителите позволяват на децата, чиято енергия и концентрация намалее, да си вземат почивка, да станат за минутка и да бъдат активни.
Училището P.S.244, е разработило вегетарианското меню с помощта на Ню-Йоркската коалиция за здравословна училищна храна.
Около 70 процента от учениците в  P.S. 244 имат семейства с индийски или азиатски корени – тази добре настроена към вегетарианството културна основа е изиграла роля за гладкостта на промяната и за популярността на програмата сред учениците и сред родителите им.
Храната в стола им предизвиква завистта на мнозина – казва Ейми Хамлин, изпълнителен директор на Ню-Йоркската коалиция за здравословна училищна храна.  – Децата получават хранителните вещества, с които телата им функционират на оптималните си нива.

Хамлин споделя, че
получава обаждания от други училища, заинтересовани от създаването на по-здравословни хранителни режими.

След като стана първото обществено училище в страната, което предлага само вегетарианско меню в стола си, P.S. 244 бе отличено миналата седмица от Лекарския комитет за отговорна медицина във Вашингтон, който поощрява растителните хранителни режими.

Източник: www.worldtruth.tv
Превод: Петко Политов

УЧИЛИЩНИ НОВИНИ

Главният секретар на Департамента по oбразование към Нюйоркската община, Денис Уолкът, поздрави началното училище за активно обучение P.S.244 във Флъшинг за това, че е първото държавно училище в града, въвело изцяло вегетарианско меню, и отбеляза, че то въобще е сред първите обществени училища в Америка с подобна политика.
Менюто включва здравословни ястия като например печен нахут; задушен черен боб с плантаин (*вид плод, наподобяващ по вкус и начин на обработка картофите); тортиля от тофу и зеленчуци със салата от краставици; вегетарианско чили, поднесено с кафяв ориз, фалафел и печено тофу с азиатски сусамов сос…
Училището отворя врати през 2008 г. и първоначално започва да предлага вегетариански обяд три пъти, а след това и четири пъти, седмично. Тази година (2013) то стана първото обществено училище в Ню Йорк, предлагащо изцяло вегетарианско меню всекидневно.
Днешният обяд включва черен боб и сирене чедър с гарнитура от салса и печени червени картофи. “Ние създадохме P.S.244 въз основа на принципите за здравословен начин на живот и високи академични постижения,” директорът Роб Гроф, един от основателите на училището, подчертава. “Забелязахме още в самото начало, че нашите деца изявяват предпочитание към вегетарианските предложения в менюто и продължихме да разширяваме асортимента на програмата ни, за да посрещнем растящото търсене. Вегетарианското меню отговаря напълно на нашата мисия и ние сме радостни и щастливи, че нашите възпитаници – от детската ясла до последния 3-ти клас – разбират и оценяват значението и важността на здравословната и питателна храна.”
Горд съм с учениците и персонала ни за новаторския подход и отъпкването на този необикновен път”, споделя секретар Уолкът. “Настоящата програма за хранене в училищата се разви при управлението на Блумбърг (Майкъл Блумбърг е действащият кмет на Ню Йорк от 2001 г. насам – б.пр.), като целта бе да се предложат ястия, които отговарят на новите хранителни стандарти. Искам да благодаря на Службата за училищно хранене и Нюйоркската коалиция за здравословна училищна храна за успешната им съвместна работа при създаването на вегетарианското меню” – допълва той. “Менюто ни за закуска и обяд предлага питателни и вкусни ястия за всички ученици,” общинският съветник Катлийн Грим коментира. “Работихме заедно, за да изработим меню за учениците в P.S.244, което да е съобразено с държавните хранителни стандарти и в същото време да предлага привлекателни ястия.”
Партньорството датира от 2009 г. насам. По това време Коалицията представя своята Програма за свежа училищна храна, която включва разработването и въвеждането на рецепти на растителна основа. През 2012 г. съвместната работа довежда до създаването на вегетарианско обедно меню, което e много здравословно – предлага ястия с ниско съдържание на холестерол и наситени мазнини и с високо съдържание на фибри.
Според Ейми Хамлин, изпълнителен директор на Коалиция за здравословна училищна храна – Ню Йорк, “разнообразието от ястия на растителна основа с високо хранително съдържание помага на учениците да постигат по-добри резултати в училище, а от друга страна и за намаляване на глобалното затопляне.” “Вълнуваме се, че именно нашата Програма за свежа училищна храна, с усилията на държавната Служба за училищно хранене и P.S.244, изиграва роля за появата на първото обществено училище, което аз знам, предлагащо изцяло вегетарианско меню. Убедени сме, че с времето и постепенното разбиране какво мощно влияние оказва растителното хранене върху обучителния проес, болестите и превенцията, ще направи P.S.244 първото от още много училища, предлагащи вегета-рианско меню,” допълва тя.

Източник: www.schools.nyc.gov
Превод: Радостина Ганчева

МИСИЯТА НА УЧИЛИЩЕТО

Мисията на Начално училище за активно обучение P.S.244 е да насърчава високи академични постижения в безопасна и грижовна среда на обучение с активното партньорство на семейството, персонала и обществото. Стремежът е да се отговори на академичните, физически и социални нужди на учениците с вярата, че образованието на детето във всички тези сфери дава възможност за оптимални резултати. Посредством строг учебен план, акцент върху социалното развитие, както и фокус върху здравето и храненето, учениците изграждат основите, необходими да се отличат академично, както и да водят здравословен и продуктивен живот. Училището се стреми едновременно да стимулира умственото развитие на децата, полага грижи за физическото им благосъстояние и осигурява условия за развитие на техните характери.
Мисията се осъществява чрез две водещи програми: Езикова култура чрез движение и Езикова култура чрез музика.
Първата е уникална фитнес програма, която съчетава изучаването на английски език с физически упражнения. Идеята е децата да са предизвикани позитивно не само на физическо, но и на академично ниво.
Целта на втората програма е учениците да се научат да изразяват себе си чрез музика, като едновременно се подобрява езиковата им култура. Изследват се различни музикални жанрове и се представя качествена музика на английски език. Програмата отдава и заслужено внимание на културите и музикалните традиции, от които семейст-вата на учениците идват, създавайки допълнителни възможности за обществена интеграция.

Източник: www.ps244q.org
Превод: Радостина Ганчева

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *