Breaking News
Home > ВЕГЕ КУХНЯ > Глухарче – полезни свойства и рецепти
глухарче
Снимка на глухарче.

Глухарче – полезни свойства и рецепти

Като лекарствено средство глухарчето е известно от древността, било е наричано “балсам на слънчевите лъчи”. В медицината  се  използват основно корените, които съдържат инулин, белтъчни вещества и целулоза. Листата и цветовете му съдържат каротин, витамин С, Р и В2. Съдържа големи количества Р, Ca и Fe. В някои страни се отглежда като  културно растение, за съжаление у нас се смята за плевел.
Пречка за използването на глухарчето като храна е горчивият му вкус, който може да се премахне по няколко начина: 1). накисване на листата в подсолена  вода  за 20-30 мин; 2). варене в продължение на 3-5 мин; 3). поставяне на листата на тъмно направо на земята под камък или под дърво в  продължение  на един час (много полезно в планината). Ако листата при приготвяне на   салата се размесят с други съставки посоляват се и се оставят за  20-30 мин  да престои горчивината изчезва. Когато корените се варят в подсолена  вода не е необходимо да се обработват предварително в солен разтвор. Ако се варят в неподсолена вода, първите две-три води се изхвърлят. Трябва да се има в предвид, че корените жадно всмукват солта от разтвора и по този начин лесно могат да се пресолят при предварително варене в подсолена вода. А ето и няколко рецепти които можем бързо и лесно да  използваме.
Млади листа се измиват и се  нарязват на ситно подправят се със сол, оцет и растително масло (тази салата може да се направи със добавка на лук и краставички, магданоз, копър – всичко по ваше желание). Може предварително да накиснете  листата  в подсолена студена вода, или след като направите салатата да я оставите да престои 20-тина минути.

Салата с орехи

3-4 шепи млади листа от глухарче (накисват се във  вода за 20 мин.) се нарязват, добавят се няколко скилидки чесън  (предварително счукани със сол), половин лимон (нарязан на ситно с  кората), 1-2 настъргани моркова, няколко листа киселец (нарязан на  ситно) и 5-6 счукани ореха. Разбърква се и се подправя с майонеза.

Салата от глухарче по италиански

Шепа млади листа от глухарче се нарязват на ситно, поставят се в  супник, чийто вътрешни стени са натрити с чесън. Добавят се по една  чаена лъжичка естрагон и копър. Подправя се с растително масло  и сок от лимон. Разбърква се и леко се подсолява.

Диетична салата

Равни части от листа на глухарче, подбел и киселец се измиват с вода, попарват се с вряла вода, нарязват се на ситно и се размесват с нарязани домати. Салатата се подправя с кисело мляко, захар, зелен лук и се поръсва с копър и се подсолява.

Салата от глухарче с яйце

Листа от глухарче и зелен лук – нарязват  се,  добавят се нарязана на ситно кисела краставичка и варено яйце. Посолява се на вкус, разбърква се и се подравя със сметана. Може да се добави и   растително масло.

Салата с орехи и мед

Нарязани на ситно листа, добавят се счукани орехи и мед и се подправя със сок от лимон, подсолява се на вкус.

Варени корени от глухарче

Корени от глухарче се измиват добре и се сваряват в подсолена вода – може да се използват като добавка към различни ястия (Корените от глухарчето се съхраняват като моркови и ряпа във влажна почва или засипани  с пясък).

Панирани корени

Корените предварително сварени в подсолена вода се нарязват на парченца, овалват се в смес за панировка и се  запържват.

Корени печени на жар

Добре измити корени от глухарче се посипват със сол и се заравят в жар за 15-20 мин. След  като  се извадят и охладят, обелва се нежната им кожичка и се сервират с  доматен сос или други сосове.

Сос от глухарче

Равни части млади листа от глухарче, коприва, маруля, киселец, магданоз, зелен лук (пера) и копър се нарязват на ситно, добавят се нарязани твърдо сварени яйца и нарязана на ситно глава лук. Размесва се добре, добавят се една чаена чаша кисело мляко, сол, лимонов сок и настъргана кора от лимон. Сервира се към варени картофи.

Питка от корени на глухарче

Сварени в подсолена  вода  корени от глухарче се размачкват на ситно с дървено чукало и се  добавят към тесто за хляб. Необходимата гъстота се постига чрез прибавяне на кисело мляко или брашно.

Check Also

Моето любимо веган меню

от нашата любима веге вдъхновителка Флор :) https://www.instagram.com/flor2inspire/ Бързо, лесно и много вкусно! Подходяща за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *