Breaking News
Home > ВЕГЕ КУХНЯ > ВЕГАНСКИ РЕЦЕПТИ > ПОСТНИ ЛОЗОВИ САРМИ с орехи и стафиди

ПОСТНИ ЛОЗОВИ САРМИ с орехи и стафиди

Тези сармички са едни от любимите ни постни, сред всички други с различни плънки. От няколко години винаги са сред традиционно приготвяните за Бъдни вечер. Тъй като много хора, които са ги опитвали, ме питат как ги приготвям, по- лесно ми е да ги опиша тук, отколкото да обяснявам поотделно… :) Зелените сливи, които се виждат на снимките, са специално брани и замразени за целта. Самите лозови листи са леко киселички, но сливите също добавят своя вкус. Който е правил сарми знае, че рядко се случва плънкта и листата да са точни като количество едни към други. Остава или плънка, или листа. Ако ми останат листа ги замразявам, ако ми остане плънка я разпределям между сърмичките. Давам количествата, измерени с чаша и лъжици. Няма значение от големината на чашата, важно е да използвате една и съща, като мерите ориза и водата.

ПРОДУКТИ

* 1 чаша ориз
* 3 1/2 чаша вода
* 1 глава жълт лук
* 1/2 ч.л. сол
* 1/2 чаша стафиди
* 1 чаша по-едро
счукани орехи
* 1/4 ч.л. канела
* 3/4 ч.л. смлян черен пипер
* сушен джоджен
* сушен или пресен копър
* шепа зелени сливи (джанки)
* 1/3 чаша олио и допълнително
за печенето на сърмите
* 1 буркан консервирани
лозови листи

 

ПРИГОТВЯНЕ

Лукът се нарязва на ситно и се сотира в нагрятото олио. Когато станат прозрачени крайчетата му и леко започнат да се карамелизират, се добавя оризът. Разбърква се през цялото време, докато започне да става бял. Наливат се 3 чаши от водата. Когато заври, се посолява. Тенджерата се покрива с кърпа, поставя се капакът и котлонът се изключва. Оставя се така захлупено за 40 минути. Откривате капака и виждате, че водата е поета от ориза. Поръсвате подправките, добавяте стафидите и орехите и разбърквате. Листата се поставят с опаката страна към вас, т.е. вие слагате плънката върху по-светлата и груба страна на листа. Според големината на листа се слага по една до две чаени лъжички плънка. Плънката се поставя в основата на листа – там, където е била дръжката на листото. Завива се веднъж напред, а после сгъвате от двете страни навътре. По-нататък навивате като рулце до края на листото.

Сгънати по този начин, всички сармички се нареждат в керамичен съд. Поливат се с останалата водичка. Поставят се зелените сливи между сармите, не е необходимо да ги размразявате. Поръсва се отгоре с олио и се пече в предварително загрята на 160 -170 градуса фурна, докато водата се изпари и сармичките се запекат. Ако искате, може да ги покриете с няколко големи листа и да добавите още малко вода, особено, ако листите ви не са много фини, ще им трябва малко повече време. Майка ми прави сърмите винаги в тенджера, но обожава моите… :) Дори приготвени по една и съща рецепта, печените сърми имат друг вкус. Поднасям ги по принцип с гъсто кисело мляко и копър, но на Бъдни вечер ги сервирам без тази добавка.

Рецепта и фотографии: © Бианка Йовчечева — Бети
www.vkusnosbety.blogspot.com

Check Also

Екзотичен аромат на латинка (песто версия)

Ако някога сте пробвали да хапвате екзотичната латинка – вероятно знаете, че има специфичен и …

One comment

  1. Благодаря за рецептата :)
    Сега моите се пекат, но като опитах плънката докато ги свивах си облизах пръстите :)
    Повлиян от вкуса на стафидите в плънката сложих по между редовете сърми по половин фурма пък да видим.
    Поздрави

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *