Breaking News
Home > БВО > БНР // bnr.bg – Миглена Божикова за избора да бъдеш вегетарианец

БНР // bnr.bg – Миглена Божикова за избора да бъдеш вегетарианец

Автор: Диана Христакиева, БНР Радио България
Оригинална статия: www.bnr.bg

„Човек е това, което яде” – тази сентенция можем да прочетем в редица книги, посветени на здравословното хранене. Тя обаче придобива по-особен смисъл, когато става въпрос за вегетарианство и веганство. Оказва се, че идеята на вегетарианството, а и на веганството, в чиято основа е хуманното отношение към животните, придобива все по-голяма популярност и в България. Още за мотивите на хората, избрали този начин на живот и хранене, за трудностите, с които те се сблъскват и предизвикателствата, пред които са изправени, разказва Миглена Божикова, един от членовете на Българското вегетарианско общество:

„Може да са няколко мотивите за този избор, казва тя. – Моят е етичният, моралният, тоест отношението към животните и животинската храна. Това е мотивът на много хора. Другият мотив е здравословният, разбира се, и той не е маловажен. Третият мотив е екологичен – да се облекчи използването и прахосването на ресурси на Земята, което е най-много в животновъдната сфера и продукцията, свързана с нея. Общо взето, това са трите водещи мотива. Що се отнася до трудностите, на първо място е може би неосведомеността за това с какво може да се замени животинската храна, но има вече много информация. Тя може да дойде от приятели, от сайтове на тази тема в интернет. Вече има и специализирани заведения – вегетариански ресторанти с вкусно меню. Оттам могат да се вземат здравословни рецепти, така че става все по-лесно. В моето семейство в началото се учудваха, после започнаха да ме питат защо съм направила този избор. Сега сме, така да се каже, в мирно съвместно съжителство и те дори ме подкрепят. Когато сме някъде заедно, винаги мислят за мен, за това в менюто да има нещо вкусно и съобразено с моя начин на хранене. Те самите, макар че приемат вегетарианството, все още не го прилагат или поне не напълно, както аз.”

Всъщност, Миглена е веган. За разлика от вегетарианците, веганите, освен че не ядат месо и месни продукти, не ползват и млякото, млечните продукти, яйцата. Не употребяват и дрехи от кожа, коприна, вълнa – продукти, свързани с експлоатацията на животни. Не е ли това твърде крайно? Трудно ли е на хората в България, избрали за себе си този начин на живот и хранене?

„Преди четири-пет години беше много по-трудно, казва Миглена Божикова. Сега в момента бих казала, че е изключително лесно. В Пловдив имаме няколко вегетариански ресторанта и един вегански. В София има много вегетариански ресторанти, вече отвори врати и един вегански. Има алтернатива с доставката по офиси, по домовете, на предпочитана храна. В магазините, не само в тези за здравословно хранене, но и в големите вериги се предлагат вегетариански и вегански продукти. Бих казала, че става все по-лесно, има и много внос от чужбина. Към днешна дата бих казала, че вече е даже приятно и удоволствие да водиш този начин на живот.”

Някои диетолози в България оспорват хранителния избор на вегетарианците и веганите, особено когато става въпрос за храненето на децата. Мотивите им са, че с отказването от месо и продукти от животински произход, организмът на подрастващите се лишава от ценни елементи и минерали. Според Миглена Божикова това обаче не е така. Тя изтъква, че веганството и вегетарианството се радват на подкрепата на много западни педиатри, според които в животинските продукти няма нищо крайно необходимо за човешкия организъм. Миглена споделя още, че регистрираните в сайта на Българското вегетарианско общество са около 5000. Според нея обаче вегетарианците и веганите в България са в пъти повече. Освен предпочитанието към храната с растителен произход, ги обединява схващането, че начинът на хранене променя нагласите, отношението към света и хората?

„При убиването на животните, заради ужаса и страха, който те изпитват, се активират различни хормони. Те от своя страна се предават на онези, които ги консумират. Има изследвания, които потвърждават, че в градове, където има повече кланици и по-голяма консумация на месо, има и по-висок ръст на агресивността у хората и престъпленията, породени от това. Другото интересно е, че по-голямата част от световните религии изтъкват идеята за ненасилие, състрадание, което също има връзка с отказа от месо”, посочва още Миглена Божикова от Българското вегетарианско общество.

Check Also

Годишно oбщо събрание на Българско вегетарианско общество – 10.09.2017

Имаме удоволствието да ви поканим на Годишното общо събрание на Българско вегетарианско общество (БВО). Събранието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *