Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ЛЮБОПИТНО > По фOрмата ще ги познаете – аналогии между формата на плодовете и зеленчуците и на органите в човешкото тяло

По фOрмата ще ги познаете – аналогии между формата на плодовете и зеленчуците и на органите в човешкото тяло

Храната да бъде вашето лекарство и лекарството – вашата храна.
~ Хипократ

Хрумна ми да събера повече информация от различни източници за една тема, която ного отдавна ме вълнува. А това е именно нещо, което постоянно е пред очи те ни и дотолкова сме свикнали с него, че не му обръщаме абсолютно никакво внимание – формата на плодовете и зеленчуците! Природата е умна!!! До толкова умна, че ни поднася едва ли не всичко на тепсия като ни показва съвсем видимо кое нейно творение за какво можем приоритетно да ползваме и кой природен дар как може да ни помогне. От много години не използвам абсолютно никакви химични лекарства под формата на хапченца, сиропчета и прахчета и идеята да се лекувам с някаква синтезирана в лаборатория химия не само, че ме ужасява, но и дълбоко ме потриса. Но защо изобщо е нужно да се лекуваме?! На кого му е нужно да се разболява?! И не е ли станало прекалено късно, когато търсим как и с какво да се излекуваме, защото вече “гърнето се е счупило” и ние се опитваме да го залепим? Да, късно е, защото всяка една болест означава една голяма червена лампа, която ни показва, че нещо не правим както трябва, че някъде по пътя сме сгрешили, че не се храним или не мислим правилно, че подтискаме чувства и емоции и че всъщност тялото ни дава сигнал да променим нещо генерално.

Масово разпространено е да се смята, че когато се появят първите симптоми на болест, човек трябва обилно да се натъпче с храна. Рядко някой се замисля, че е много по-ефективно да се направи точно обратното – още при първите най-малки сигнали и симптоми за болест, човек да остане на пълен глад за 24 часа (на вода или в краен случай на сокове), по време на които организмът сам да се справи с болестта като прена сочи енергията си към нея, вместо да я хаби за храносмилане. Логично, нали? Но защо да не се лекуваме и докато се храним, чрез самата храна, чрез прием на подходящите плодове и зеленчуци за нас? Пак казвам – Природата е по-умна от нас и по- добре знае кой плод или зеленчук за кой орган е особено подходящ. Нека видим…

МОРКОВИ
Разрезът на моркова прилича на човешко око – зеницата, ириса… Радиалните линии приличат на очния орган. Днес науката е доказала, че морковите подобряват значително циркулацията на кръвта и са особено полезни за зрението. Считат се за една от най-лечебните храни и освен за лечение на очни заболявания, се използват и за регулиране на кръвната захар, за предотвратяване от сърдечно – съдови заболявания, атеросклероза, акне, астма, рак, инсулт.

Carrot-eye-iris-shape

ДОМАТИ
Доматът има четири камери и е червен на цвят, което ни кара да го сравняваме със сърцето. Той лекува сърдечни заболявания и помага за сформирането на нови червени кръвни клетки. Доматите са пълни с ликопен и честата им консумация нормализира холестерола в организма, има противораково въздействие, регулира кръвното налягане и помага при различни възпаления.

Tomato-heart-shape

ПАТЛАДЖАН
Патладжанът, авокадото и крушата наподобяват матка. Имат благоприятно въздействие върху цялата женска полова система. Помагат при възпаления, инфекции, гъбички. Патладжанът лекува и затлъстяване, запек, подагра, като оказва и голямо влияние върху жлезите с вътрешна секреция. Все пак е добре да НЕ се пържи, което е първото което ни идва на ум – пържен патладжан на кръгли филийки. Това е мазно, тежко и никак не е здравословно. Добре е да се пече или задушавате на кубчета с други зеленчуци. А ако все пак решите да го пържите, нарежете го на филийки, посолете го и го оставете в наклонена тавичка, за да се изтече горчивата течност от него, която предизвиква коремни проблеми в нас. И го пържете в претопено краве масло Гхи – то не променя молекулната си структура при висока температура.

КРУШАТА повлиява много добре подагра, висока кръвна захар, възпаление на бъбреците, проблеми на щитовидната жлеза.

АВОКАДОТО понижава нивото на лошия холестерол, използва се при лечение на гастрит, стомашна язва и смущения в храносмилателната система. Изследванията днес доказват, че когато една жена яде по едно авокадо на седмица, това уравновесява хормоните й, съдейства за премахване на излишъка от теглото след раждане и възпрепятства рака на шийката на матката. Любопитно е, че точно девет месеца са необходими, за да порасне едно авокадо – от цъфтежа до узряването на плода. Във всеки от неговите плодове има установени повече от 14 хиляди компонента на химически фотолитици на храненето. Модерната наука е направила уникално изследване и е назовала близо 141. Най-любимата ми закуска – кремче от авокадо, банан, канела, какао. Или пък зелено смути с авокадо и зелено-листни. :)

Avocado-Pear-Eggplant-Uterus-shapeuterine_fibroids

ЧЕРВЕН И СЛАДЪК КАРТОФ
С формата на панкреас, картофът лекува и предпазва този орган от възпаление и различни заболявания. Картофът помага и при различни стомашни проблеми. Сладките картофи уравновесяват гликемичния индекс (индексът на захарта в кръвта), което е изключително важно за балансираното хранене и това да не напълняваме от храните, които ядем.

imagesF36.large

ДЖИНДЖИФИЛ
Наподобяващ стомаха, джинджифилът е безценно лекарство при всякакви стомашни проблеми! Също така той потиска кашлицата, облекчава чувството на гадене при бременност, помага при ставни и мускулни болки и има противовъзпалителни свойства. Най-любимото ми нещо е да добавям малко коренче от пресен джинджифил (има го в големите супермаркети) към прясно изцедени сокове. Така засилвам стомашния огън Агни (според Аюрведа), притъпявам чувството на глад, засилвам си имунната система и затоплям организма, който се охлажда доста, особено през зимата и особено ако човек е на соков режим или на суровоядство. Друго любимо ми е чай – пак от пресен джинджифил: настъргвам малко на ренде, заливам с гореща вода, оставям за 10-15 минути, прецеждам, овкусявам с лимон и мед. Мммм…!

Ginger-stomach-shape

ОРЕХ
Той е незаменима храна за мозъка. От незапомнени времена орехът е възприеман не само като храна, а и като лекарство. Орехът наподобява много мозъка с неговите полусфери – лява и дясна, а гънките му приличат на neo-cortex (превод: “нова кора”), така характерни за мозъка. Днес ние знаем, че орехът помага за развитието на повече от три дузини нервни пътища, необходими за функционирането на мозъка. Препоръчва се също за лечение на атеросклероза, хипертония, анемия, стомашни и чернодробни заболявания, зъбен кариес, възпаления в тялото. Включването на орехите в менюто ни може да бъде важна стъпка и за подобряване на сърдечно-съдовата система.

Wallnut-brain-shape

БОБ
Наподобяващ бъбрек, бобът укрепва тези органи, предотвратява възпаления и засилва дейността му. Освен това е полезна храна за диабетиците, тъй като редуцира съдържанието на кръвната захар.

MINOLTA DIGITAL CAMERAKidney

ТИКВА
Тиквата е един от най-любимите ми продукти, особено сокът от нея! Този зеленчук има форма на пикочен мехур. Тя лекува и предпазва от възпаления пикочния мехур, пикочните канали и бъбреците. Помага при цистит, висока температура, запек, стомашни разстройства, сърдечни болки, нервни разстройства, затлъстяване.

pumpkin-cinnamon1

ЦЕЛИНА
Целината и рюбарбът приличат на кости и стави. Те са специфични храни и дават добри сили. Костите съдържат 23% натрий. И в хранителността на тези продукти се съдържа 23% натрий. Ако нямаме достатъчно натрий в своя хранителен режим, костите услужливо ще го предоставят на тялото, в резултат на което ще отслабнат. Тези храни възстановяват нуждата от натрий на тялото и на костната система специално. Целина консумирам само и единствено сурова, тъй като е грехота да я готвя и да се губят повечето й полезни войства. Добавям по няколко стръка “селъри” (прода ват го в пакети в големите супермаркети) в сок от моркови, ябълки, лимони и джиджифил. Или нарязвам листа целина в салата.

Celery-bones-shape

МАСЛИНИ
Споменават се и в Библията, маслините символизират началото. С форма на яйчници, те имат благотворно влияние върху женската полова система. Редовната консумация на маслини предотвратява възпаления, гъбички, инфекции и развитието на бактерии на яйчниците. Определено обаче маслините не са ми любимият продукт. Всъщност никога не съм ги обичала. Солени са, дълго престояли след откъсване, което е против принципите за запазване на енергията и консумирането на пресни и скоро откъснати плодове и зеленчуци. Много от маслините на пазара дори не са изчакани коректно от производителите да станат готови в естествения си срок, а са обработвани с химикали за съкращаване на процеса. Много от тях достигат до нас в тенекиени кутии, което пък е направо ужасно – силно се препоръчва дане се консумира нищо в тенекии и консерви – царевица, грах, маслини, пастети…

Olives-ovaries-shape

СМОКИНИ
Това е другият плод споменаван в Библията. Ако маслината е плод на жената, то  смокинята е плод на мъжа. Растящи по двойки, те напомнят тестиси, а вътрешността на смокинята наподобява семенна течност. Малките семчици приличат на множество сперматозоиди. Смокинята спомага за активното произвеждане на сперматозоиди и увеличаването на подвижността им. Препоръчва се срещу стерилитет и импотентност, както и при простата и възпаления на пикочните канали.

Figs-testicules-shape

ГРОЗДЕ
Гроздето има поразителна прилика с левкоцитите. Всяко зърно прилича на кръвно телце. Характерно за белите кръвни телца е, че участват в защитата на организма от инфекции и чужди тела. Същото въздействие върху организма ни има и гроздето. Честата консу мация на грозде нормализира коли чеството левкоцити в кръвта ни, влияе положително на нервната система, укрепва сърцето, спомага за изчистване на токсините от организма. Добре е да не се прекалява с гроздето, колкото и да е вкусно, защото е изключително сладко и съдържа много захари.

Grapes-leukocytes-shape

ГЪБИ
Разполовена, гъбата се асоциира с ушната мида. Гъбите подобряват слуха и предпазват ушите от възпаление и инфекция. Имайте предвид, че според древните принципи на Аюрведа гъбите се причисляват към качеството Тамас – тъмнина. Тоест, те са от продуктите, които определено не се препоръчват за храна. Смята се, че не носят енергията на живота в себе си. Не се хранят от слънцето, не фотосинтезират, не съдържат хлорофил. Тежка храна са и това може да се усети от всеки един от нас – гъбите престояват дълго в стомаха и корема, създавайки чувство на тежест за продължително време. Определено не е добре да се консумират гъби вечер, преди лягане и сън. Иначе, че са вкусни – ами вкусни са. :)

Mushrooms-ears-shape02A12B8G

КРОМИД ЛУК
Приликата между люспите на лука и епидермалните клетки, които имат функцията да предпазват тялото ни от вредните влияния на външната среда, е показателна. По същия начин лука предпазва цялото ни тяло от бактерии, причини за различни болести. Този зеленчук има свойствата да „изчиства” отпадъчните материали от организма ни и от всички клетки. Препоръчва се и при простудни заболявания, стомашно–чревни разстройства, кашлица, болки в гърлото, белодробни проблеми. (Сокът от лук е изпитано, макар и доста лютиво, средство при певците за лечение на гласните струни. – Б. ред.) При разрязване той произвежда сълзи, които чистят епителното легло на очите. Друг негов сътрудник – чесънът, помага също за отстраняване от тялото на опасните свободни радикали. И пак да ви кажа как е според Аюрведа и Йога, тъй като това си е “моето нещо” и няма как да не го спомена – чесънът и лукът са възбудителни, дразнещи продукти за нервната система. Не се препоръчват за консумация и в Йога диетата се избягват изцяло. Смята се, че възбуждат ума и пречат на медитацията и на успокояването на съзнанието.

onionCellsred_onions

ПРЕСЕН ЛУК
Сърцевината на бялата част от пресния лук има поразителна прилика със зъба. Пресният лук се използва за лечение на цялата устна кухина. Успешно лекува възпаление и  кръвотечение на венците. Предпазва от кариеси и натрупване на зъбен камък. Сокът му предотвратява развитието на пародонтоза.

Benefits-of-green-onions

СИНЯ СЛИВА
Синята слива, кайсията и прасковата наподобяват човешкото дупе. Тези плодове лекуват запек, хемороиди и отстраняват проблеми при храносмилателната и отде лителната системи. Препоръчват се също при стомашно разстройство, нередовен стомах, лениви черва, сърдечно–съдови проблеми.

Three plums with leaves on white background.

БАНАН
Е, тук не е много трудно да се досетим на какво прилича банана, нали? С форма на пенис, бананът дава сила на мъжкия полов орган. Той действа като афродизиак при мъжете.1 Освен това е хранителен, подпомага метаболизма и предотвратява появата на стомашни язви. Благодарение на калия, който съдържат, бананите могат да намалят чувствително риска от костни счупвания при удар. Това показа изследване, проведено в Щатите. За целта е достатъчен приемът на един банан дневно. Калият също така предпазва от сърдечносъдови проблеми и понижава кръвното налягане – за целта е нужно редовно да изяждате по три банана на ден. А помощник на калия е магнезият, който подсилва сърцето и мускулите. Нивото и на двата не се влияе от стадия на зрялост на бананите. За добро настроение пък съдържащият се в бананите витамин В6 стимулирадействието на серотонина, или т.нар. „хормон на щастието“. Той влияе благотворно на централната нервна система: подобрява настроението ни и ни помага да се преборим със стреса. Количество- то му нараства в процеса на зреене, но ако по бананите се появят кафяви точици, витаминът започва да се разгражда. Няма да ви слагам снимка, показваща поразителната прилика, тъй като разчитам на вашето богато и развинтено въображение…

ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО
Сокът на червеното цвекло изумително много напомня за кръв! Още преди 2,5 хиляди години древногръцкият лекар Хипократ включва този зеленчук в списъка на лечебните растения. Дори и в онези далечни времена с кисело червено цвекло успешно са лекували инфекциозни заболявания, висока температура, кожни възпаления, а и много други болести. През 16-ти век Парацелз първи започва да използва цвеклото за лечение на заболявания на кръвта. По пътя на много болести цвеклото подава червен сигнал с  помощта на флавоноидите. Те облекчават съдовите спазми, укрепват капилярите, понижават кръвното налягане, стимулират образуването на червени кръвни клетки. Цвеклото влияе благоприятно също върху работата на бъбреците и черния дроб, нормализира дейността на стомашно-чревния тракт. Благодарение на витамин U, който се при язва на стомаха и дванадесетопръстника. Цвеклото е много ценно и за диабетиците, поради високото съдържание на цинк, който увеличава продължителността на действието на инсулина. Подобрява паметта при атеросклероза, използва се при лечението на неврози и безсъние, анемия и високо кръвно налягане, очиства тялото от токсините и тежките метали.

НАР
Зрънцата на нара по цвят и форма наподобяват еритроцитите. Нара се използва при профилактика и лечение на сърдечно–съдови заболявания, атеросклероза, хипертония, сърдечна недостатъчност, заболявания на храносмилателната система. Укрепва растежа на ноктите и косата, подобрява мъжката полова функция, намалява риска от ракови заболявания. Фреш от нар е нещо прекрасно и всеки, който е ходил в Истанбул знае това! Там предлагат огромни чаши фреш от нар за 2-3 лв. Божествено! След като се прибрах от Истанбул, си купих висока метална цитрус преса с дръжка, с която много лесно се прави фреш от нар – разрязваш нара наполовина и изстискваш половинките с натиск. Лесно, вкусно и полезно!

Pomegranate-juice

ПОРТОКАЛ
Портокалът, грейпфрутът и другите цитрусови плодове приличат на жлезите на гърдите при жените. Тези плодове предотвратяват образуването на кисти в гърдите, мастни тъкани, запушване на каналите, възпаления. Използват се активно при лечение на мастопатия, тъй като нормализират количеството на хормона естроген. Няма по-хубаво нещо от една голяма чаша фреш от портокали, лимон и грейпфрут. И все пак имайте предвид, че цитрусите охлаждат много тялото, затова аз предпочитам да ги смесвам с ябълки, моркови, червено цвекло.

Orange-breast-glands-shape

КОСТИЛКОВИ ПЛОДОВЕ
Всеки костилков плод е подходящ за лечение на камъни в бъбреците и жлъчката. Тези  плодове предотвратяват образуването на такива „гости” в тялото ни.

fruit

ПЧЕЛЕН МЕД
Да, да, знам, че не е плод. Плюс това аз съм “фалшив” веган, защото консумирам пчелни продукти. Но това е друга тема. С подредените плътно една до друга правилни шестоъгълни килийки, восъчните пити с мед наподобяват клетките, формирали тъканите в човешкото тяло. Този природен продукт е безценно лекарство за целия ни организъм. Медът се използва за профилактика и лечение на основните системи от органи в  човешкото тяло: опорно–двигателната, нервната, сърдечно–съдовата, дихателната, храносмилателната, лимфната, пикочно–половата, ендокринната.

stolen-honey

Е, това е краят на тази дълга статия, която надявам се, ви е била също толкова интересна, колкото на мен да я съставям!

С голяма благодарност съм към две други статии, които много ми помогнаха: от www.spisanie.to на Надежда Кръстева и от www.missiata.org (без автор). Ако ви харесва този материал и го смятате за полезен, може да го разпространите, за да достигне до повече хора. Благодаря!

С коректура и редакция по: www.stefibozhilova.com
Публикувано в брой  1/2013 на сп. „Зелени Акценти“

ИЗТЕГЛИ БРОЯ в pdf-формат: ЗЕЛЕНИ АКЦЕНТИ 1/2013
(кликни върху линка с десен бутон и избери да го съхраниш на компютъра си)

 

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *