Breaking News
Home > НОВИНИ > БЮЛЕТИН > Да дадем законни права на Природата ›› Сподели ЕКОцид инициативата

Да дадем законни права на Природата ›› Сподели ЕКОцид инициативата

„Никога не се съмнявайте, че малка група от мислещи и отдадени хора може да промени света. Защото това е всичко, което някога го е променяло.“

Е, сега се иска голяма група от поне един милион гласа, за да се разгледа предложение за нови или изменения на съществуващи закони, за които Европейската Комисия има властта да предлага промяна. Може ли БЪЛГАРИЯ да даде категоричен глас ЗА опазване на природата? ЗА защита от безскрупулното и безотговорно отношение на компании като ШЕВРОН и МОНСАНТО (достатъчно известни, за да не се налага да бъдат разяснявана дейността им).

СЕГА е момента да го направим!

КАКВО Е ЕКОЦИД?
Екоцид в основни линии представлява нанасяне на масови щети или унищожаване на екосистеми, което има опустошителен ефект върху живота на хората по цял свят. Предложеното юридическо определение е: „Екоцид е нанасяне на масови щети, унищожаване или загуба на екосистема/и на дадена територия, причинени от човешки или други дейности, до степен, при която мирният живот на обитателите на тази територия е или ще бъде сериозно нарушен.”

Инициативата „Да спрем екоцида в Европа“ е Европейска гражданска инициатива, чиято цел е да криминализира екоцида в Европа. Това значи той да бъде забранен на европейска територия и да бъде незаконен за европейски граждани или компании, както и за банки, които са включени в причиняването на екоцид. Компании, които се занимават с дейности, свързани с екоцид, няма да могат да продават продуктите си в ЕС, тъй като всеки, който ги купува, ще бъде съучастник в престъпление съгласно новото законодателство.

Какво е текущото правно положение на Престъпленията срещу околната среда и с какво е различна предложената директива?

Съществуват множество многостранни споразумения за опазване на околната среда. Проблемът е, че не са подписани от всички държави и липсват ефективни механизми за изпълнението им. Голяма част от законодателството само налага глоби за неизпълнение, вместо да превърне екоцида в криминално деяние. Затова много компании прибавят тези глоби към бизнес плановете си, вместо да избягват нанасянето на вреди върху околната среда. Такава директива може да превърне причиняването на екоцид на европейска територия в криминално деяние. Може да го криминализира също за компании, които извършват дейността си в чужбина, но са регистрирани в ЕС, както и за всеки европеец, който живее или работи в чужбина. Това ще се отнася и за всяко „свързано лице” към компания, регистрирана в ЕС, но работеща в чужбина. Това значи, че всяка компания ще трябва да премахне възможностите за причиняване на екоцид от цялата си търговска верига.

Подпиши ДНЕС, ако те интересува. Разпространи ЛИЧНО, за да има ефект!

Сайт на инициативата: www.endecocide.eu
Подпиши тук!

П.С. Подписите се събират на сървъри на ЕК и тя сама отговаря за събирането и обработването на данните.

Check Also

Регулиращи надписи „Без ГМО“ – промени в законопроект

На 21.11.2017 г. организациите от Коалиция „България – зона, свободна от ГМО“ внесоха в Народното събрание …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *