Breaking News
Home > БВО > Накратко за изминалия през юни 14-ти Международен Вегански Фестивал във Варна

Накратко за изминалия през юни 14-ти Международен Вегански Фестивал във Варна

За първи път в Източна Европа – България беше домакин на Международен Веган Фестивал, състоял се в периода 1-ви – 8-ми юни 2014 г.  Основател на международния фестивал е Кирстен Юнгсберг, която от 30 години го организира в различни държави. От българска страна ко-организатор е Любомир Стоянов в качеството си на един от първите активисти на Българското Вегетарианско Общество. В рамките на 7 дни, последователи на веганската идея за хранене и живот се събраха във Варна, за да се срещнат и да дискутират десетки важни теми.

Фестивалът бе малко експериментален – първо заради много младото веганско движение в България, второ защото имахме нужда от помощта на доброволци, с които отчасти не се познавахме до тогава. Благодарение именно на доброволците, Фестивалът мина успешно. Това бяха фотографът Слав Неделчев, преводачите Невена и Александра, председателят на БВО Александра Вали, учителката по Йога Ямуна, веганският готвач Кей и помощничката му Петра и др.

Програмата на 14-тия Международен Вегански Фестивал може да се види на сайта му http://ivf14.wordpress.com,  с по две прецентации на ден, като за всеки ден бе избрана тема – навлизане в мейнстрийма, здраве и фитнес, екология, права на животните.

Цената на Фестивала бе малко по-висока заради 4 неща: органик/био-храна, намаления за презентиращи и безплатни отсядания за доброволцитe, допринесли с професионализма в областта си за Фестивала (готвачи, йога-учителка, организаторите), разходите покрай организацията и дарението което направихме за единствения в България приют за спасени животни претърпяли човешко насилие – “Приятели на четири крака” в с. Орешак, което  всички гости на МВФ активно поощриха. Сумата стигна за издръжката на 30-те животни в приюта за 1-2 месеца. Хотел Персей също направи дарение за приюта.

Поради липса на вегански хотели, организаторите избрахмe един като цяло обикновен 3-звезден хотел – Персей, който просто ни се стори подходящ заради това че е почти в града, бе достатъчно голям и добър без да е луксозен. Но по-късно се оказа, че в хотела има няколко животни, които се държат на затворено, което е против принципите на веганството. Това бяха 2 костенурки и няколко птици, и дори се стигна до нажежена дискусия с хотела, защото голяма част от гостите ни искаха да дадат костенурките в приюта за животни в с. Орешак. След като се използва и дипломация, имахме успех и хотелът се съгласи да даде костенурките в приюта.

Контролът на био-храната явно все още не е ефективен в България, защото според веганските готвачи това което те ползваха до голяма степен не изглеждаше на био-храна, макар че хотелът бе закупил храната от Био Маркет Балев във Варна (ул. Цимерман).

Всички презентации бяха заснети на видeо, но за жалост не всеки от презентиращите се съгласи да се поставят видеотата на публично място в интернет, но пък ние ще се постараем да Ви предоставим всички текстови файлове от всяка презентация и някои от видеотата, така че всеки интересуващ се да има достъп до информацията. По средата на седмицата имахме екскурзия до Ботаническата градина в Балчик с екскурзовод, който разказа доста неща за природата и обществото в България. Разказа напр. за голямото биоразнообразие в България, но и за факта че България за 20г. е станала с 25% по-малко откъм население. В същия ден имахме също кулинарни изложение и демонстрация.

Снимки от Фестивала бяхме пуснали преди време във Фейсбук-групата ни: https://www.facebook.com/bulgarian.vegetarian.society

В заключение Любомир писа емейл до участниците, че незавидното положение с правата на животните в България обикновено не се разбира автоматично, а може би не се разбира и от самите българи. Защото повечето участници идваха от държави с развити демокрации, а в България демокрацията е все още прохождаща. Основна причина за това е липсата на голяма средна класа в България – социологически факт. Затова може да се сравни илюстративно веге движението в България с бебе, на което е трудно да се дава нещо повече от здравословна храна.

От националните медии, БНР отрази Фестивала на 04-ти юни. За да чуете интервюто натиснете тук.

Check Also

Регулиращи надписи „Без ГМО“ – промени в законопроект

На 21.11.2017 г. организациите от Коалиция „България – зона, свободна от ГМО“ внесоха в Народното събрание …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *