Breaking News
Home > МАТЕРИАЛИ > АГАР-АГАР 10 ПЪТИ ПО-ЕФИКАСЕН ОТ ЖЕЛАТИНА

АГАР-АГАР 10 ПЪТИ ПО-ЕФИКАСЕН ОТ ЖЕЛАТИНА

За първи път чух за агар-агар в първия български Lord of the Chefs, и по-специално в епизода, свързан с молекулярната кухня. Веднага ми станаха много интересни свойствата му и взех решението да се сдобия с него и да пробвам нещо шантаво.
Да намериш агар-агар се оказа не лесна задача. В кварталните магазинчета и бакалии не са и чували за него. След кратко проучване, установих, че може да се намери из био магазинчетата или онлайн, пак от био магазин. С моя се сдобих от чудното магазичне Зоя срещу никак не скромните 6 лева. В момента даже е почти 8 лева за 30 грама.
Краткото описание към моето пакетче агар-агар гласи: “Агар-агар е чист, растителен и желиращ агент. Използва се за супи, плодови жeлета, плодови кремове и кремове за торти. Агар-агар е екст-ракт от червени морски водорасли.” Така… значи това е нещо като желатин? Почти.
Агар-агар в превод от малайски означава “водорасли” и е продукт, получен при екстракция от червени и кафяви водорасли.
Представлява смес на полизахаридите агароза и агаропектин от водораслите Gracilaria, Gelidium, Ceranium и други, растящи в Бяло море и Тихия океан.
Може да се купи под формата на прах, снежинки, шушулки, лентички или цели късове.

Gelidium amansii Водораслото

 

РАЗЛИКАТА МЕЖДУ АГАР-АГАР И ЖЕЛАТИН

За разлика от желатина, агар-агарът спокойно може да бъде използван от вегетарианци, вегани или хора, които са на специална диета по религиозни или други причини, защото се извлича от водарасли. Той е кашер (* тоест “чиста” храна – б. ред.).
Няма вкус, мирис или цвят. Подходящ е както за сладки, така и за солени ястия. Стяга по-силно от желатина и по-бързо. Готов е в момента, в който сместа е изстинала и е 10 пъти по-ефикасен.
Не е необходимо да се слага в хладилник. Агар-агарът стяга даже при стайна температура. Стои под формата на желе, дори когато температурата се повиши. Топи се при 80° C. Това дава предимството да се сервират топли ястия с него. Агар-агар гелът е термообратим – може да се кипне, да се остави да се втвърди и после пак да се кипне без никакъв проблем.
Дава усещане за ситост, тъй като след поглъщане обемът му се увеличава.
В състава му влизат близо 80% фибри. Няма калории и пречиства организма, като спомага и за намаляването на холестерола. Подпомага храносмилането, като предпазва чревния мукус и влияе положително на констипацията, тьй като е лаксативен агент.

Как да използваме агар-агар

Агар-агарът се разтваря в горе­ща или студена вода. Кисненето отнема няколко минути. Количественото съотношение вода – агар-агар би трябвало да е описано на опаковката. В случай, че не е описано, се използват 0,9 грама към 100 милилитра вода.
Слага се да кипне. След това оставяа да къкри 5 минути (ако е на прах) или 10-15 минути, ако е под формата на снежинки. Това се прави, за да може да се разтворят активните вещества.
Добавя се към затоплени смеси, но може да се прилага и към такива със стайна температура. Когато сместа изстине, агар-агарът трябва да е стегнал.
Агар-агарът е идеален за желиране. Може да се използва и в кремове, като замени употребата на яйца. Използва се като емулгатор, стабилизатор и коагулатор при производството на различни храни и напитки. В хранителната промишленост е познат като добавка Е406.

Хубаво е да се знае

Количеството агар-агар на прах и това на желатина не са взаимно заменими. Разликата е в съотношенето стягащ агент и вода/течност. С еднакво количество агар-агар/желатин се постига различно стягане, като желиращо преимущество има агар-агарът, както вече споменахме. Освен това една чаена лъжица агар-агар на прах се равнява на една супена агар-агар на снежинки.
Смеси с агар-агар не трябва да се поставят в съдове, в които има олио или друг вид мазнина, тъй като това пречи на стягането. По същата причина не бива да се използва фолио.
При употреба в смеси с кисели плодове, като цитруси и ягоди, е желателно да се използва по-голямо количество. Ензимите в кивито, ананаса, пресните смокини, папаята, мангото и прасковата нарушават желиращите свойства на агар-агар, затова е препоръчителна термична обработка преди използването им с него. Други продукти, които влияят на желирането са спанакът и шоколадът. След отваряне, пакетчето се съхранява в хладилник или на студено, за да не се развали.

Автор: ЛУЧИЯ РАЙЧЕВА
www.gingerylemon.com

Още за агар–агар от ~ www.bgbilki.com

Агар е популярен хранителен сгъстяващ агент, но се използва предимно в научните изследвания, като среда за отглеждане на микроорганизми в разсадници.
Основни действия
Хранително вещество. Лаксатив, увеличаващ обема на чревното съдържание.
Ключови компоненти
Полизахариди – основно агароза и агаропектин (до 90%).
Използвани лечебни части
Желатинов екстракт, известен като Агар. Полизахаридите са много пихтиести, което ги прави добро слабително, увеличаващо обема на чревното съдържание.
Традиционна употреба
Подобно на повечето морски водорасли и техните производни, агар е хранително вещество, съдържащо големи количества слузно вещество, което поглъща водата в червата и набъбва. Това стимулира дейността на червата – реално без да разхлабва, поражда последващо изхвърляне на изпражненията.
Смленият на прах агар се използва за направата на желе, което се дава на болни и немощни хора, като източник на много лесносмилаеми протеини.
Въпреки че водораслото Gelidium amansii е основният сорт за производство на агар, има и други близко свързани видове, открити по целия свят, които се използват като алтернативни източници. Един от тях е Gelidium cartilagineum, виреещ в тихоокеанското крайбрежие на Северна Америка.

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *