Breaking News
Home > МАТЕРИАЛИ > Учен от Бургас, противник на експериментите с животни, получи международна награда

Учен от Бургас, противник на експериментите с животни, получи международна награда

Проф. дхн Ованес Мекенян, ръководител на Лабораторията по математична химия към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, стана носител на престижната международна награда „Lush Award for Science“, съобщиха от Общината. Тя е за разработване на алтернативни методи, заместващи експериментите с опитни животни. По време на официалната церемония, проведена на 14 ноември в Лондон, професор Мекенян бе отличен сред номинирани изследователи от водещи световни университети и индустриални компании.

Награда „Lush Award“ се присъжда ежегодно на личности със значим принос към намаляване на опитните животни, използвани при научни изследвания. По данни на неправителствената организация „PETA“ (peta.org), само в САЩ и Канада при изследователски експерименти годишно се унищожават над 103 милиона животни.

Ограничаването на експериментите с употреба на опитни животни е засегнато в редица международни директиви и регламенти, чрез разработване и въвеждане на нови  алтернативни методи за оценка на химически вещества. В рамките на голям научноизследователски проект, координиран от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) и финансиран от Европейската химическа агенция (ECHA) екипът,  ръководен от проф. Мекенян, създава уникална компютърна система QSAR Toolbox, която  позволява прогнозиране на остри и хронични токсични ефекти на химични съединения, както и ефекти на въздействие върху околната среда.

Понастоящем QSAR Toolbox се използва от множество химически компании, както и от правителствени  регулаторни органи. Високата научна стойност и ефективността на програмата бе категорично доказателство за експертите в състава на журито наградата „Lush Award for Science“ да бъде връчена на ръководителя на международно известната в областта на молекулното моделиране „Лаборатория по математична химия“.

В своето обръщение професор Мекенян представи своята визия за развитие на алтернативните методи за рискова оценка, като подчерта, че те, освен научно предизвикателство пред изследователите, се явяват и силен мотив за развитие на науката в посока ограничаване на употребата на опитни животни за изследователски цели.

Източник: http://burgas.topnovini.bg

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *