Breaking News
Home > БВО > Апел за активно включване в дейността на Българско Вегетарианско Общество

Апел за активно включване в дейността на Българско Вегетарианско Общество

Здравейте,
Обръщаме се към всички вас, като вегетарианци/вегани, изхождайки от презумпцията, че в по-голямата си част бихте имали интерес да подпомогнете дейността на Сдружението по възможен за вас начин :).

Настоящето ръководство на Сдружението, заедно с първите включили се сподвижници, обмислихме и предлагаме примерни варианти, от които може да си избирате и които може да обогатявате със свои идеи. Но първо нека отбележим в каква посока работи към момента БВО, за да добиете яснота в какви направления е необходима като начало помощ:
1. Стартираме няколко законодателни инициативи. От първостепенна важност е тази за преговори с държавните институции за осигуряване на вегетарианска алтернатива на хранене в заведенията, които се финансират с бюджетни средства; включваме се и в движението за криминализиране на престъпленията срещу природата – екоцид; започваме да работим за ревизиране на разрешенията за вредни вещества в храните; за по-висок контрол на ГМО производството в България и етикиране на храни с ГМО съдържание; национални информационни кампании за здравословно хранене.
Във връзка с тези инициативи започваме изграждане на списъци за контакт в различни области.*
2. Регулярно издаване на веге списание Зелени Акценти“, което да популяризира каузата на вегетарианството и веганството, да обяснява идеите и да подпомага избора GoGreen с полезна и интересна информация.
Тук може да се включите с идеи за материали, със собствени статии, рецепти, преводи и предпечат (в Индизайн)… Също така да разпространявате броя като излезе. Да го прочетете, разбира се ;).
За подготвянето на списанието отговаря Ралица Благовестова. Във връзка с него пишете на имейл: bvo@vegebg.org
3. Изработване на примерно веге меню, което да се предложи на ресторанти в цялата страна, чрез което да се разширят възможностите на вегетарианците и веганите за консумация в заведенията, да се повиши хранителната култура и разнообразието у нас. Ресторант, който приема да включи такова меню в предложенията си, ще получава от БВО стикер Veggie Friendly и ще бъде публикуван в секция със същото име на официалния сайт на БВО: www.vegebg.org
Вече се работи по съставяне на менюто, а когато има готовност – ще са нужни доброволци за контакт с ресторанти в цялата страна (ресторанти, които вие считате, че са веге френдли, защото сте били там и знаете това).
4. Създаване на контакти и отправяне на предложение към  български производители за етикиране на храните, които са Veggie Friendly и Vegan Friendly за улеснение на потребителите, както и за тяхното популяризиране сред вегетарианците.
Ако имате контакти на такива или желание да издирвате и да се свързвате, ние ви очакваме!
5. Подкрепа и собствена изработка на български филми за вегетарианството, веганството, суровоядството и изобщо здравословно хранене и зелени каузи.
Приемат се предложения какво, къде, кого да се снима…

Идеи с какво друго бихте могли да подкрепите начинанията на Сдружението:

Станете член на Сдружението. Членският внос е символичен – 12 лв. на година, но при повече членове става достатъчен да финансира неизбежните малки разходи по подетите инициативи. Членството също ви дава възможност да участвате активно в инициативите и вземането на решенията за бъдеща дейност на Сдружението. В даден момент ще има и преки ползи, освен отговорности :).

Настоящето ръководство на БВО е в състав:
Александра Вали – председател на УС
Вегетарианец от 1998 година. Дизайнер, фотограф, художник като професия. В момента учи „Социални дейности“ в Софийски университет. Омъжена.
Миглена Божикова – зам. председател на УС
Вегетарианец от 1987, веган от 2009 година. Завършила АМТИИ в Пловдив. Музикант, педагог, кулинар.
Атанас Маринков – член на УС
Вегетарианец от 2004 година. Завършил „Стопанско управление“ в УНСС, София и „Мениджмънт, маркетинг“ в City of London College – Лондон, Англия. Работи в сфера за продажби. Семеен, с едно дете.
Адриана Кинг – член на УС
Веган и доброволец в групата на „Зеленият отбор на България“. Завършила „Икономика и Бизнес администрация“ в НБУ. Работи в сферата на ИТ.
Иван Киров – член на УС
Вегетарианец от 2007 година. Завършил „Неорганична химия“ в Софийски университет. Работи като техническа поддръжка в сферата на принтерните услуги. Семеен. С три деца.
Ралица Благовестова – главен редактор
Вегетарианец от 1991 година. Завършила „Библиотечни и информационни науки“ в Библиотекарски институт – София, а след това и в Софийски университет. Работи в доброволческия сектор.
Яна Данаилова – ПР, връзки с обществеността

›  Направете дарение за Сдружението. Има много каузи, които биха могли да намерят своето по-скорошно осъществяване, ако бъдат подпомогнати финансово. Например, отпечатването на рекламни материали за здравословно хранене и/или кауза на БВО (защита на животните, сентенции на популярни личности за вегетарианството…), или едно примерно веге меню за ресторантите също изисква някакви финансови средства. За организирането на конкурси в национален мащаб или информационни кампании по изложения и фестивали, в училищата и т.н. Обичайно работим на доброволни начала, но натоварването на малък кръг от хора с доброволческа дейност и едновременно финансирането й, забавя каузите във времето и изчерпва ресурсите.
Предоставете безвъзмездна подкрепа (услуги, материали, ресурси, доброволчество). Имате печатница и можете да направите рекламни материали с много ниска себестойност (или без пари ;))? Притежавате бензиностанция и можете да дадете безплатно гориво за покриване на транспортни разходи? Вие сте фотограф, дизайнер, художник, оператор, монтажист, програмист, ПР, репортер, журналист, адвокат, счетоводител и изобщо бихте подпомогнали дейността с професионалните си умения безвъзмездно? Имате връзки и познанства в държавната администрация, министерствата, агенцията по храните, национални и регионални медии? Имате идеи и искате да ги споделите с нас? Включете се с каквото можете :).
Имате ораторски качества и много адекватни аргументи по „зелени“ въпроси? Ако искате да участвате в медийни предавания и интервюта – включете се в съответния списък* по какъв въпрос бихте могли да говорите.
Популяризирайте каузите на Сдружението. Всяко едно официално събитие от обществена важност се нуждае от достигане до по-голям кръг от хора, а това става само с личен принос или рекламни похвати (изискващи финансиране). А когато е обявена подписка, може да се включите активно и в нея – да разпечатате материали, да говорите с познати и приятели за каузата, да разпратите на интернет контактите си.
Харесайте официалната фейсбук страница на Сдружението, за да получавате актуална информация и за да популяризирате идеите, с които БВО се ангажира. Поканете приятели с интереси в тази област да харесат страницата също. Адрес: www.facebook.com/bulgarian.vegetarian.society
Присъединете се към официалната фейсбук група на Сдружението, за да получавате и споделяте актуална информация, мисли и идеи с други вегани/вегетарианци и за да популяризирате идеите, с които БВО се ангажира, като поканите свои приятели с интереси в тази област да станат членове на същата група.
Бъдете активни и давайте идеи и предложения за бъдеща дейност на адрес: bvo@vegebg.org.

* По-важните списъци с контакти тематично са обособени в сферите:
~ Медии.
~ Веге-френдли събития и хора/институции, които ги организират.
~ Духовни и веге общества (донякъде ще се припокрие със списъка за събития).
~ Веган производители.
~ Веге/био магазини.
~ Лекари и диетолози вегетарианци.
~ Популярни българи вегетарианци.
~ Институционално ниво (списък с хора и контакт към тях).
~ Контакти за видео интервюта (всеки, който би искал да бъде включен в такъв списък, с едно изречение нека опише в каква сфера/теми е най-подготвен да говори, свързани с вегетарианството – дали здравословен аспект, диетология, правото на избор, защита на животните, екология и т.н.)
~ ДОБРОВОЛЦИ за преводи, организиране на събития и т.н.

Молим Ви, пишете ни как и с какво бихте желали и имате възможност да се включите на имейл bvo@vegebg.org.
И БЛАГОДАРИМ за подкрепата, под каквато и форма да изберете да я осъществите! 

Поздрави и усмивки,
Александра Вали
+359 877 36 9393
bvo@vegebg.org
www.vegebg.org

Check Also

Кожената индустрия в България или… как бизнеса си поръчва закони

Днес, 31.08.2017 година Българско вегетарианско общество внесе своето СТАНОВИЩЕ по Проекта за промяна на Наредба …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *