Breaking News
Home > МАТЕРИАЛИ > БИЛ КЛИНТЪН – радикалната промяна

БИЛ КЛИНТЪН – радикалната промяна

Автор: Джо КОНАСЪН, www.aarp.org
сп. AARP, август-септември 2013 год.

Когато Бил Клинтън ме покани на обяд през май месец, знаех много добре, че не мога да очаквам гощавка с пържен сом или ребърца на скара. Бившият президент е понастоящем стриктен веган*, което означава, че се храни без месо, риба или млечни продукти – и следва този здравословен начин на живот вече повече от три години. Представях си как обедното ни меню ще е скромно – нещо, колкото да се отплати личното време, ангажирано за разговор с един от световните лидери. Както и очаквах – на срещата се появи нагласеният, изтупан, безупречно изглеждащ Клинтън, който добре познавах вече повече от две десетилетия на кариера – беше си същият общителен и харизматичен самият себе си. Скромното меню, обаче? Всичко друго, но не и това.
С влизането в кабинета му, с изглед към натоварения манхатански Рокфелер център, бях зашеметен от ослепителния калейдоскоп на дузина възхитителни ястия: имаше печен карфиол и чери домати, добре овкусена и подправена киноа със зелен лук, салата от настъргано червено цвекло с оцет, хумус с чесън и зеленчукови пръчици, грах в азиатски стил, пищен и апетитно изглеждащ гигантски боб, овкусен с лук и студено пресовано олио,
асортимент от прясно печени ядки, блюдо от парченца пъпеш и ягоди. Обедният банкет придаде ново значение на изтърканото клише “Изяж си зеленчуците”. И именно това Клинтън, който приема каузата за борба със затлъстяването в Америка със същия плам и отдаденост като президенството, искаше.
Докато аз зяпах глуповато, той се усмихна: “Изглежда много добре, нали?” Изглеждаше повече от добре. Седнахме на масата и с огромна наслада започнахме да опитваме ту от това, ту от онова блюдо. На него му се понрави най-много киноата, на мен карфиолът и грахът, а бобът и на двамата.

ПЪТЯТ КЪМ ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ

На 66-годишна възраст Бил Клинтън все още пътува и работи на обороти, които напълно изтощават по-младите с трийсетина години хора покрай него. И докато се справя със сърдечно-съдовото си заболяване и обичайните за възрастта оплаквания, той успява да промени начина си на хранене драстично, да свали около 15 кг. и да задържи така теглото си. Ако той може да направи всичко това, тогава сигурно има надежда и за нас бейби бумърите – и американци на всяка възраст – чиито режим на хранене и движение (както и медицински разходи) ги безпокоят доста.
За първи път забелязах промяна в храненето на Клинтън, когато бяхме в Кейптаун, Южна Африка – юли месец 2010 г. (Аз отразявам изключителната му следпрезидентска кариера от 2005 г. насам, интервюирайки го често и пътувайки с него из Африка, Европа, Средния Изток, както и в Съединените Щати.) Всички се бяхме приготвили да се потопим в примамливата вечеря, изпратена до апартамента на бившия президент от изключително изискания ресторант на хотела. Сядайки до него, погледнах в блюдото му и не видях нито пържола, нито скариди, риба или пилешко от бюфета – само сбор от салати, спагети и купчинка броколи.
Това ли е всичко, което ще вечеряте?” – изтърсих аз. “Точно така.” – бе отговорът му. “Вече не ям месо, сирене, мляко, дори риба. И никакви млечни продукти.” Той се засмя и подръпна колана си. “Свалил съм повече от 10 килограма и до сватбата на Челси се надявам да станат 15. И съм изпълнен с толкова повече енергия сега! Чувствам се страхотно.” (Той достига идеалното си тегло тъкмо навреме за сватбата на дъщеря си с Марк Мезвински на 31 юли 2010 г.)
Клинтън взема решението си за промяна след онази февруарска сутрин на 2010 г., когато се събужда блед и отпаднал. Кардиологът му бързо го откарва в нюйорската Презвитерианска болница, където претърпява спешна операция за вмъкване на два стента. Една от артериите му е излязла от строя – често усложнение при четворен байпас, какъвто му е направен през 2004 г.
На последвала пресконференция Клинтън припомня как докторите му, “в опита си да успокоят обществеността, че не съм с единия крак в гроба, казаха, че нали знаете –
случилото се всъщност е съвсем нормално”. Наскоро след това той получава “саркастичен” имейл от доктора на медицинските науки Дийн Орниш – изтъкнат диетолог и сърдечно-съдов експерт. “Да бе, нормално е,” пише Орниш, един стар познайник, “защото глупаци като теб не се хранят така, както би трябвало.” Подтикнат към действие, Клинтън започва с изчитането на книгата “Програма за лечение на сърдечни заболявания” на д-р Дийн Орниш, която препоръчва строг, нискомаслен режим на хранене на растителна основа, както и още две книги, които са, ако изобщо е възможно, още по-войнстващо веган, а именно “Превенция и лечение на сърдечни заболявания” от Колдуел Еселстън и “Китайската наука” от биохимика Колин Кембъл. (Когато получих инфаркт в края на
ноември 2010 г., Клинтън ми изпрати и трите книги в комплект.)
Просто приех, че съм високорисков човек и чувствах, че не бива да си играя повече с това. Освен това исках да имам пред себе си времето да бъда дядо,” коментира Клинтън. “Така че, реших да избера начин на хранене, който да увеличи максимално шансовете ми за по-дълъг живот.”

ПРЕМИНАВАНЕ КЪМ КИНОАТА

Докато разговаряме, Клинтън истински се наслаждава на всяка здравословна хапка, позволяваща му да усети отново вкуса на киноата и боба. Все още има добър апетит, но това, което обича да похапва сега, е очевидно добро за него.
Предприемането на 180-градусовия поврат е изпитание за неговата дисциплина, но той е мотивиран не само от желанието му да поживее още, а и от дейността на фондацията му и целите, които си е поставил с нея. Обезпокоен от нарастващата заболеваемост, основана на хранителния режим, сред американците от всички възрасти, той и фондация Клинтън, са отдадени на това да популяризират здравословния начин на живот, като предвижданите дългосрочни ползи включват и подобряване на националното финансово състояние, качеството на живот и дори подобрение в климатичните промени, изостряни от месодобивната индустрия. “Исках да го направя, защото цялата дейност, свързана със здравето и благополучието на хората, с която съм се занимавал, добива все по-голяма важност за мен”, казва той.
За повечето американци от поколението на Клинтън – особено за израслите на места като Арканзас, където барбекюто и панираният сом доминират в местната кухня – да се откажеш от месото, рибата и млечните продукти изглежда твърде голямо предизвикателство. Но Клинтън се адаптира бързо. “Реално, трудното за мен – много по-трудно от това да спра червеното месо, пуешкото, пилешкото и рибата – бе да се откажа от киселото мляко и кашкавала”, споделя той. “Обичам тези храни, но наистина се усеща голяма разлика с изключването им.”
Той не копнее повече за пържоли, но хлебните изделия са му потенциална слабост. “Приемът на силно обработени въглехидратни храни наистина трябва да се контролира”, казва той. Когато Колдуел Еселстън попада в интернет на негова снимка как похапва франзела на вечерен прием, именитият доктор не закъснява да му отправи остри думи в съобщение по имейла: “Ще Ви припомня още веднъж, че съм лекувал доста вегани от сърдечно-съдови заболявания.

ДНЕВНОТО МЕНЮ НА КЛИНТЪН

Тези дни в резиденцията на Клинтън, намираща се във вилна зона Чапакуа – Ню Йорк, домоуправителят Оскар Флорес подготвя прости ястия за Клинтън и Хилъри, която даде тържествено обещание да започне да се храни по-здравословно, след като приключи да обикаля света в качеството си на държавен секретар при президента Обама.
Закуската за Бил Клинтън почти винаги е смути от свежи горски плодове с бадемово мляко и растителен протеин на прах с малко лед. Обядът е някаква комбинация от зелена салата и бобови култури. В междинните хранения се включват ядките – “това са добри мазнизи” – или хумус със свежи зеленчуци, а вечерята често включва киноа (супер храната на инките) или нещо като зеленчуков бургер. Бившият президент дава съвет за тези, на които им е трудно без нишестени храни: “Може да си пасирате карфиол като заместител на картофеното пюре и се получава получава много добре.” Веднъж седмично, примерно казано, може да има порция органична сьомга или омлет от подсилени с омега-3 яйца – за набавяне на желязо, цинк и за мускулна маса.
В допълнение към промяната в храненето си, Клинтън изминава пеша по 2-3 мили на ден – на открито, винаги когато му е възможно; вдига гирички и се упражнява с огромна топка за трениране на баланс. Разбира се, продължава да отделя време за голф, винаги изминавайки пътя до игрището без да ползва количките.
Където и да отиде, Клинтън открива знаци, че вегетарианството и веганството печелят все по-широко признание. При последното му посещение в Южна Америка, перуанският президент и неговата съпруга канят Клинтън на вечеря. “Бяха приготвили изцяло веганско меню за мен, но и те си похапнаха от него”, коментира той. Очевидно са си били написали домашното, тъй като “основното ястие”, припомня си Клинтън, “бе едно невероятно блюдо киноа”.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

След като приключихме своя основен обяд, новият модел за подражание на деня си взема порция плодове. И предлага един последен съвет на хората, които опитват какви ли не диети и страдат от йо-йо ефекта. На всеки, който би искал това да се промени, препоръчва: “Аз бих си записвал всичко, което консумирам ежедневно – какво, кога и по колко. Лесно е за всеки да го направи. Просто седнете и пишете! След това бих разгледал записките си и бих решил от какво ще се откажа и на какво бих намерил заместител.
Ако нямате волята да направите това за себе си”, допълва той, “тогава го направете в името на любимите си същества. Много хора, подложени на силен стрес и натоварено ежедневие, приемат похапването и удобствата като един вид отплата”, продължава Клинтън. Но към тези, които подобно на него имат деца, той се обръща: “Вие имате отговорността да се опитате да сте колкото се може по-здрави!”
След като обсъдихме темите, които все още го вълнуват и подтикват към действия всеки нов ден, Клинтън приключи срещата ни с напомнящото послание, че “начинът, по който се храним, и това, с което е храним” са в основата за намаляване на разходите за
здравни услуги в Америка. За да променим истински условията, водещи до вредни навици и лошо здраве, “трябва да променим начина си на живот”, предупреждава той. И заключава: “Трябва да правим съзнателни избори за промяна най-напред заради собственото си добруване, но също и заради доб-руването на семейството и на страната си като цяло.”

* Всъщност почти веган, както става ясно от материала по-натам.

Превод: Ралица
БЛАГОВЕСТОВА

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *