Breaking News
Home > БВО > bTV – Нов рецептурник за детските градини – по-малко мазнина, сол и захар

bTV – Нов рецептурник за детските градини – по-малко мазнина, сол и захар

Автор: Александра Щерева
Оригинална статия с ВИДЕО: www.btvnews.bg

Отменени са и някои от старите и нездравословни практики, използвани все още при приготвянето на менюто

Нов рецептурник за хранене на децата в детските градини. Последният сборник с рецепти за най-малките е издаден преди 30 години.
По-малко мазнина, сол и захар в рецептите за децата са заложени в новия сборник. Отменени са и някои от старите и нездравословни практики, използвани все още при приготвянето на менюто.

„Много често като кулинарна технология присъства пържене, запръжките са масово използвани. Включително при тази малка възрастова група при приготвяне на храната, което крие здравни рискове”, обяснява доц. Веселка Дулева.

Новият рецептурник включва повече плодове, зеленчуци и млечни продукти. И сега, според изискванията на МЗ, децата трябва да консумират по 400 грама млечни продукти на ден. Според много родители обаче, количеството е прекалено много и отключва алергии. Такъв е случаят с дъщерята на Милена.

“В детската градина директорката каза – аз не мога нищо друго да помогна, освен тайно да ви разреша да си внасяте храна от вкъщи. Което на нас ни се струва неправилно. Защото трябва да се чувстваме като престъпници, защото детето не може да яде друга освен вегетарианска храна”, коментира Милена Георгиева.

„Трудно е с децата, които са алергични към млякото и млечния белтък. Тогава работим съвместно с родителите. Родителите не могат да внасят храна в детската градина. Така че комбинираме храненето в детската градина и вкъщи”, допълва Иванка Харбалиева.

Рецептурникът е утвърден от здравното министерство, но има препоръчителен, а не задължителен характер. В него няма специални рецепти за деца с алергии.

Check Also

Годишно oбщо събрание на Българско вегетарианско общество – 10.09.2017

Имаме удоволствието да ви поканим на Годишното общо събрание на Българско вегетарианско общество (БВО). Събранието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *