Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ДУХОВНОСТ > ЧАНДРАКАНТИ ДАСИ – за ведическите традиции и Аюрведа

ЧАНДРАКАНТИ ДАСИ – за ведическите традиции и Аюрведа

Интервюто взе: Ивет Лолова

Чандраканти Даси ще изнесе лекция на Международния форум-изложение “Здраве, Щастие, Красота”, което ще се проведе в София от 13 до 15 юни 2014 г. Тя ще излезе пред публика на 13 юни от 15:30 ч., за да говори за “Аюрведа – равновесието е здраве, здравето е равновесие”. Дни преди форума я потърсихме да ни разкаже повече за Аюрведа.

Представи се с няколко изречения.
Казвам се Чандраканти и през последните тридесет години се занимавам с изучаване и практикуване на ведически дисциплини. Това е духовното ми име, което получих през 1995 година от моя гуру Бхактивайбхава Свами на специална огнена церемония за посвещение в традицията на гаудия вайшнавизма.

На Изложението “Здраве, Щастие, Красота” ще имаш лекция за Васту и подредбата на заобикалящата ни среда според Аюрведа. Какво е Васту?
Аюрведа ни съветва как да живеем, за да сме здрави, което включва и специално отношение към местата за живеене и работа. А Васту е ведически принцип, който е валиден за всички хора и всяко време. Васту е древна наука за подредба на заобикалящата среда, която може да бъде приложена на практика в ежедневието ни. Целта е да одухотворим съществуването си, съобразявайки го с по-висшия ред във Вселената. Васту ще ни помогне да върнем баланса в сърцата и домовете си, за да използваме правилно безценния си човешки живот за духовно извисяване.

Къде ни е основната грешка – защо често губим баланса в живота си и се поддаваме на стреса?
Хората са отдалечили живота си от естествените божествени принципи на съществуване, които ни помагат да постигнем така желания мир със себе си, околните и природата. Според Ведите, ние не сме тези тела, а душите в тях, които са вечни, изпълнени със знание и блаженство. Познаването и практикуването на този основен жизнен принцип може да помогне на всеки да преодолее тристранните страдания в материални свят: адиатмика – страдания, причинявани от собственото тяло; адибаутика – страдания, причинявани от други живи същества и адидайвика – страдания, причинявани от природните стихии. Това се нарича трансцендиране на материята и води до пълно духовно извисяване или постигане на състоянието дживан-мукта – освобождение от материята още в това тяло и съществуване, водещо до пълно потапяне в духовно щастие.

Как според теб се отнасят едно към друго здравето, щастието и красотата, когато по обективни причини едното или повече от едно липсва от живота ни. Например, когато човек е хронично болен или е с увреждания? А ако говорим за физическата красота – тя пък е съвсем условно понятие?
Истински здрава, щастлива и красива е само душата ни. Материята често е недружелюбна, заради самата си природа, която е тленна и коренно противоположна на духа. Отъждествяването с материята не позволява на живите същества да изпитат тези категории в изначалната им форма. Ако душата позволи на материята да я покрие и на взаимоотношенията си да деградират до материалистически, не може да очаква здравето, щастието и красотата да я съпътстват. Вечността, знанието и блаженството са изначални характеристики на душата, която не е покрита от материално съзнание и въвлечена в материални взаимоотношения. Издигането до саттва гуна (характеристиката на доброто в материята) е гаранция за здраве, щастие, красота и духовен просперитет.

Какво казва Аюрведа по отношение на вегетарианството – препоръчва ли го?
Вегетарианският начин на живот се намира в характеристиката на доброто (саттва гуна) и изпълнява едно от основните изисквания на Ведите за ненасилие (ахимса) към всички живи същества. Неяденето на месо е от определящо значение за издигане на съзнанието на духовна платформа, която единствено може да осигури спокойствие, удовлетворение, знание, разбиране, мир и просперитет в света.

Пожелай нещо на читателите на сайта на БВО в духа на индийската философия и мъдрост!
“Атато Брахма джигяса” – “Сега е времето да се пита за Брахман”, гласи един от най-популярните ведически постулати. Човешката форма на живот е рядък дар и всеки трябва да се възползва от възможностите за духовно развитие, които тя дава. Хората, които се хранят с месо и живеят в тамо гуна (характеристиката на невежеството в материалния свят) са наричани от Ведите двипада пашу – двуноги животни. Те не са успели правилно да използват изключително ценната си човешка форма на живот, за да изучават Брахман, духовната природа на Абсолюта, а пилеят тази уникална възможност за временно сетивно наслаждение, което е като да чупиш орехи с печата на царя :) Пожелавам на всички мои приятели от БВО сега да питат за Брахман и още в този си живот да постигнат духовното съвършенство – любовта към Бога!

С любов, ваша: Чандраканти
Снимка: Личен архив

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

One comment

  1. Чандраканти е много интересен събеседник. Една страничка не стига да разкаже всичко. Предполагам, че ще я поканя и за следващи разговори. Благодаря ти, Чандраканти за отделеното време :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *