Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ИНТЕРВЮ > д-р ИЛКО СЕМЕРДЖИЕВ: „Вегетарианството е планетарна етика“

д-р ИЛКО СЕМЕРДЖИЕВ: „Вегетарианството е планетарна етика“

Интервюто взел: АЛЕКСАНДРА ВАЛИ

Откога сте вегетарианец и каква е причината?
Вече повече от 10 години. Причината е чисто етична. Така се случи, че с моя син спряхме в някакво крайпътно ханче да обядваме. Сервитьорът ни предложи раци. Каза, че са много голям деликатес и даже ни предложи да си ги изберем сами. За мен и сина ми изненадата беше голяма, защото видяхме едно корито с живи раци… В нас бяха вперени стотици очи. В момента, в който се изправихме пред тях, те започнаха да отстъпват назад. Впечатляваща гледка – ние живеем малко по инерция очевидно. Виждайки тези очи и мислейки си, че трябва да убия някое от тях, за да го изям, реших, че не е това нещото, което искам. Всъщност аз и като малък не съм расъл с месо. Роден съм в Гоце Делчев и докато изляза от града си, семейството ми се е хранело предимно с растителна храна. Идвайки в София промених режима си на хранене. Но тази случка обърна в мен начина ми на мислене.
Така че причината е чисто етична, но по-късно забелязах и определени здравни ефекти.

Какво се промени за Вас здравословно?
Уморявам се по-трудно. Тоест имам повече енергия. Освен това смятам, че мисълта ми е по-бистра. Намирам, че някои болежки, които съм имал, всъщност са изчезнали. Това не става бързо, обаче. Нека да дам един пример. Най-бавната обмяна в човешките тъкани е тази на костите. Тоест, ако човек очаква да има някакъв вид премахване на болка, да кажем от става – това изисква поне седем години. Така че бързите ефекти не бива да се очакват, но постоянството дава своя резултат.

А не беше ли трудно да се откаже нещо, което е вкусно? Спомена, който описвате, се забравя.
Не е така. Този спомен е вечен! Докато е жив, човек го носи в себе си. Толкова е впечатляващ. Другото е по-маловажно. В крайна сметка има йерархия на ценностите. И когато човек приеме, че е по-добре да съхранява живота, е лесно да се откаже от месото.

А дали е здравословно вегетарианството? Някои от причините човек да се колебае за вегетарианство е теорията, че без месо не може да се живее и да сме здрави.
О, това определено не е така. Много хора живеят без месо, и то поколения наред – има такива семейства. И това е семейна традиция. Въпросът е в това как се балансира храненето, когато не се консумира месо. Белтъчини се набавят и от растителни храни. Веригата слънце-растение-животно-човек по отношение на храненето е прекалено дълга.

Това означава, че ставайки вегетарианец е нужно да имаш по-висока хранителна култура?
Определено е много важно. Освен това аз не съм привърженик на големите крайности. Примерно млечните продукти, яйцата… това са нормални храни. Добре е да не се изпада в резки крайности – не може да искаме от съвременното общество изведнъж да се откаже от навиците си.

Смятате ли, че правилното хранене и комбиниране на храните трябва да се включи като дисциплина за изучаване в училищните програми?
Задължително е. Нещо повече – онова, което касае здравето на човека, трябва да се изучава като здравна промоция, като програма в училище, и то от най-ранна детска възраст. Защото няма по-ценно от здравето. По-добре е да сме здрави, а не да стигаме до здравната система, когато сме болни.

Не е ли наложително вече да се даде повече свобода на родителите да избират какво е добро за децата им дори в сферата на храненето? Защото настоящите уредби за държавните детски градини включват задължително месо и животниски продукти в ежедневното меню и забраняват внасянето на храна отвън, освен в случаите на медицински установени алергии и заболявания.
Това, разбира се, са известни ограничения, които произтичат от организирания характер на съвременното отглеждане на деца. Никой не пречи на родителите да правят свободния си избор. Понякога може би този свободен избор ще ги лиши от определени придобивки, но тук отново стигаме до йерархиране на ценности. Изключително точна е обаче констатацията, че доста неща са закостенели и стоят непроменени от много време. Всъщност би трябвало да се преразгледа, особено там, където се харчат публични средства – да има възможност за някакъв избор. Най-малкото за такъв тип вегетарианско хранене.

Да, в други държави вече доста е уреден този въпрос.
Това е правило във всяка една демократична страна – публичният ресурс да задоволява публичните нужни. А вегетарианците не са малко.

С опита Ви на Миснистър на здравеопазването в правителството на Иван Костов какви мерки бихте предложили сега като същностно важни за оздравяването на нацията ни? Или в политиката е приоритет по-скоро институционалното регулиране на здравеопазването, когато вече са налице болните?
За мен информационната кампания е нещо изключително важно и лично аз бих предложил такава. Здравната промоция е много важна за всеки човек. В крайна сметка знанието ни помага да оцеляваме и да се развиваме. Всъщност цивилизацията е плод на знанието. И това трябва да бъде и държавна политика. Онова знание, което е полезно за всеки един, би трябвало да бъде държавна политика.

В България вегетарианците не се показваме много публично. Дали това не е един социално-отговорен избор, който би трябвало да се популяризира като личен пример? Особено от популярните личности.
Социално-отговорен е много интересна формулировка. Да, смятам, че е такъв. Първо е индивидуално-отговорен, разбира се, защото това е отговорност към самия себе си. Второ, облекчава социума. Облекчава го най-малкото с това, че вегетарианецът е много по-икономичен участник в общия живот. Много по-прибран. Той потребява по-малко природни ресурси. Нека дам един установен факт: за да се произведе килограм телешко месо на една годишна възраст, са необходими 16 килограма зърнени храни. Тоест виждате какъв е икономическият ефект, а всеки икономически ефект е и социален ефект. Но аз отивам още по-далеч – това е и нравствен проблем. Докато човекът е хищник, не може с чисто сърце да се нарече нравствено същество. Убийството си е убийство. Отнемането на живот е отнемане на живот. Страданието на същества, които имат съзнание, не бива да бъде допускано. Цивилизацията на хората трябва да се развива. Вегетарианството е форма на етика към природата, на планетарна етика. Трябва вече да мислим и за това в глобалното общество.

Д-р ИЛКО СЕМЕРДЖИЕВ – биографични щрихи

Д-р Илко Семерджиев към момента е политически председател на Коалиция от партии ДЕСНИТЕ. Учредител е на БЛС през 1989 г. с три мандата като член на УС, два от които е заместник-председател; създател е на НЗОК и е нейният първи директор; заместник-министър на Здравеопазването в три правителства и министър на Здравеопазването в правителството на ОДС (1997 – 2001). Почетен председател е на Международен институт по здравеопазване и здравно осигуряване. Участвал е в създаването и управлението на множество неправителствени организации като Асоциацията на частните здравни заведения (1993 – 1997); Асоциацията по медицинско право (1994 – 1997); Асоциацията на здравните мениджъри в България (2002 г.) и др. Автор е на множество публикации и книги в областта на здравната политика, здравната реформа, управлението на здравеопазването и здравното осигуряване. Ръководил е екипа, разработил и съставил Националната здравна стратегия 2001 – 2010 и План за действиe към нея. Завършил е висшето си образование в Стоматологичния факултет на Медицинска академия в гр. София. Има и магистратура по Стопанско управление, придобита от Държавния университет “Проф. д-р Асен Златаров” в гр. Бургас. Специализирал е здравен мениджмънт и управление на социалното и здравното осигуряване в Университета “Джордж Вашингтон” – САЩ; квалифицирал се е в Института по публична администрация – Дъблин, Ирландия; в Института по обществено здравеопазване “Карлос III” – Мадрид, Испания; в учебния център на най-голямата здравноосигурителна каса “АОК” – Херсбрук, Германия; както и в множество други учебни заведения, университети и институции във Великобритания, Австралия, Франция, Австрия, Швеция, Холандия и др. Бил е директор на Обединена градска болница; програмен директор на Проект по програма ФАР на ЕС; директор на частен Медицински център в София; член на Надзорния съвет на НОИ; два мандата е бил член на Висшия медицински съвет, а един мандат е бил негов председател; бил е председател на Висшия съвет по фармация и на Националния съвет по наркотични вещества и т.н.
Отделно от професионалните си занимания Илко Семерджиев е страстен читател в разнообразни сфери, сред които история, политика, философия, религия и изобщо култура в най-широк смисъл. През 2010 г. дори е отчетен като читател № 1 за тях от веригата книжарници “Хеликон”.
* Вегетарианец вече над 10 години. 

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

One comment

  1. Да се публикуват повече такива статии, та дано човечеството да се замисли, ако не за екологията, то поне за здравето си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *