Breaking News
Home > МАТЕРИАЛИ > ЕМИЛИ ДЕШАНЕЛ

ЕМИЛИ ДЕШАНЕЛ

Подготвил: РАЛИЦА БЛАГОВЕСТОВА

Емили Ерин Дешанел е американска актриса и телевизионен продуцент. Родена е в Лос Анджелис, Калифорния на 11 октомври 1976 г. Има по-малка сестра, родена през 1980 г. в Лос Анджелис — Зоуи Клер Дешанел, която е актриса, модел и композитор и е кръстена на Зоуи Глас – персонаж от новелата на Селинджър “Франи и Зоуи“. Родители са им режисьорът Калеб Дешанел (номиниран за Оскар) и актрисата Мери Джо Дешанел. Майка им е от ирландско-американски произход, а дядото по бащина линия е от френски произход. Емили и Зоуи са правнучки на 11-тия френски президент — Пол Дешанел. Израстват в Италия, Канада, Франция, Югославия, Англия и Южна Африка. Емили е отдаден веган и защитник на правата на животните вече повече от 20 години – още от гимназията. След като гледа в училище филм по книгата “Храненето за една нова Америка”, става веднага вегетарианец, а в следващите две-три години постепенно и веган (* виж видео-интервю от предаването на Елън Дедженеръс с Емили Дешанел: www.youtu.be/hCqt4N4xKKY). Сестра й Зоуи се старае да се храни здравословно със свежи и чисти храни, като дълго време също е веган, но намира за трудно да следва Емили и да поддържа постоянно този режим на хранене поради алергиите си към соеви продукти, глутен и други.
* Емили Дешанел завършва Програмата за професионални актьорикъм Бостънския Университет с бакалавърска степен по Изящни изкуства с Театър. Прави своя актьорски дебют в комедията “Може да се случи и на теб” (1994). Следващата й по-забележима роля е в “Червената роза” (2002). Участва също в “Студена планина” (2003), “Аламо” (2004), “Спайдърмен 2” (2004), “Бугимен” (2005), “Пътят на славата” (2006) и т.н., както и в епизоди на сериали като “Среща с Джордан”, “Закон и ред” и др. През 2005 г. е избрана за ролята на д-р Темперънс Бренън в сериала “Кости”, базиран по истинския живот на съдебния антрополог и автор — Кати Рикс. За тази си роля Емили печели през 2009 г. и 2010 г. награда “Еми” за главна женска роля в драматичен сериал. От началото на трети сезон на “Кости” Дешанел е помощник-продуцент, а от средата на четвърти сезон е продуцент на сериала. В шестия сезон прави и своя дебют като режисьор. Омъжва се през 2010 г. за сценариста-актьор Дейвид Хорнсби и през 2011 г. им се ражда син, кръстен Хенри.

~ По Уикипедия (бг и eng) и др.

Превод из материал на www.alifevegan.com

Един приятел ми сподели интервю на Емили Дешанел за списание Ladies Home, в което тя разказва за своя начин да се чувства добре и да живее здравословно, който включва и веган режимът й на хранене по време на нейната бременност: Все още ми се налага да се защитавам, защото хората не го разбират този начин на живот. Особено във връзка с бременността, често ще кажат “Непременно трябва да се храниш с месо и млечни продукти”. Действително се налага да се потопиш в личната си убеденост, когато хората се опитват да те опровергаят и накарат да мислиш, че правиш грешен избор. Личната нагласа на Дешанел по отношение на това да остане вярна на себе си напомня за екранната й героиня – упоритото й подчертаване, че фактите говорят сами. Не бях се заглеждал в сериала “Кости” до четвърти сезон, а сега “Кости” маратоните по канал TNT се превърнаха в нещо като мързеливо и приятно прекарани почивни дни със семейството. Трябва да призная, че не съм чел никоя от книгите, на които сериалът се базира, така че не съм запознат дали прототипът на героинята, която Дешанел играе, е била реално веган или това е вмъкнато специално заради актрисата.

Публикувано в брой  2/2013 на сп. „Зелени Акценти“ ИЗТЕГЛИ БРОЯ в pdf-формат: ЗЕЛЕНИ АКЦЕНТИ 14/2013 (кликни върху линка с десен бутон и избери да го съхраниш на компютъра си)

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *