Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > GO GREEN > Доклад на ОН определя дребните биопроизводства като единствения начин за изхранване на човечеството в бъдеще

Доклад на ОН определя дребните биопроизводства като единствения начин за изхранване на човечеството в бъдеще

Публикувано на: 14.12.2013
Автор: НИК МАЙЪР
Превод от английски: КАМЕН БАНОВ

В момент, когато правителството на САЩ продължава да внедрява все повече корпоративно-ориентирани земеделски методи като ГМО и монокултурните посеви, залагащи на интензивната употреба на химични технологии, Обединените нации се застъпиха за острата нужда от създаването на устойчива система, концентрирана върху биопроизводството.

Това бе и главната тема на новата публикация от „Конференция на Обединените нации за търговия и развитие”  (UNCTAD), озаглавена „Преглед на търговията и околната среда 2013: Събудете се, преди да е станало твърде късно”. Публикацията включва мненията на над 60 експерта от целия свят.

Обложката на доклада прилича на тази на хитов документален или холивудски филм, а драматичната нотка в заглавието не може да бъде пренебрегната – настъпил е мигът, в който трябва да направим кардиналния завой към нашите корени.

Констатациите в доклада изглежда до голяма степен отразяват един по-ранен доклад на Обединените нации от декември 2010 година, особено по отношение на аспектите, свързани с органичното земеделие в малък мащаб. В него именно то се посочва като възможното решение за глобалното изхранване, а не ГМО и монокултурите.

Според новия доклад са нужни драстични промени в нашите агрикултурни и търговски институции, поставяйки акцент върху дребните производители.

Разнообразие от мини-стопанства, намаление използването на химични торове и други промени са неотложно нужни, казва още докладът. Правилата на глобалната търговия трябва да претърпят поправка, която да ги постави в служба на тези цели. За съжаление обаче, подобна доктрина е в пълен разрез с философията на мега-сделки като „Транс-тихоокеанско партньорство” (TPP) и „Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции” (TTIP) между ЕС и САЩ.

Въпросните предстоящи сделки работят основно в полза на международните корпорации и финансови институции, осигурявайки им още по-стабилен контрол над световната икономика. Дори глобалната сигурност може да бъде застрашена поради покачването на цените на хранителните стоки, предупреждава докладът.

„Това налага рязък и забележителен преход от конвенционална, монокултурна и високо зависима от външна поддръжка индустриална продукция към набор от устойчиви, възобновяващи се производствени системи, които също така подобряват значително продуктивността на дребните фермери” – заключава докладът.

Можете да прочетете повече на официалния сайт на Института по селско стопанство и търговска политика – www.iatp.org

Източник: althealthworks.com

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *