Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ДУХОВНОСТ > Джордж БЪРНАРД ШОУ

Джордж БЪРНАРД ШОУ

”Докато ние самите сме живи гробници за убити животни, как можем да очакваме някакви идеални условия на тази Земя?“

~ Бърнард Шоу, www.heimat-fuer-tiere.de

Животните са ми приятели, а аз не ям приятелите си. Това е ужасно! Не само заради страданието и смъртта на животните, а и защото хората ненужно потискат у себе си върховното си духовно съкровище – съпричастността и състраданието към всички живи същества, нам подобни; тъпчат собствените си чувства, превръщайки се в насилници. Празничен обяд – колко зловещо! Ще бъде претекст за убийството на всички тези бедни животни, птици и риби! Покорно благодаря. Ако сега, вместо банкет организирате в моя чест пости – да кажем тържествено тридневно въздържание от трупове – бих могъл най-малкото да се престоря, че вярвам в безкористността на начинанието. Кървавите жертвоприношения обаче са извън кръга на моите интереси.

~ Бърнард Шоу, www.vita.org.ru

Когато попитали веднъж 70-годишния Бърнард Шоу как се чувства, той отвърнал: ”Чувствам се прекрасно, само разни лекари дето ми досаждат като ме плашат, че скоро ще умра, защото не ям месо.” Минали 20 години и на вече 90-годишния Шоу му задали същия въпрос, а той отговорил: ”Прекрасно. Вече никой не ме безпокои –всички лекари, които ме плашеха, че живот без месо е невъзможен, вече умряха.

Джордж Бърнард Шоу е роден на26 юли 1856 година в Дъблин – Ирландия, и умира на 2 ноември 1950 г. в село Сейнт Лорънс край Лондон – Англия, на 94-годишна възраст от усложнения след инцидент – пада от стълба. Прахът му, смесен с праха на съпругата му Шарлот, е разпръснат около статуята на Св. Йоан в тяхната градина.
Бърнард Шоу е британски драматург, писател, пътешественик, есеист и театрален критик. Един от основателите на Лондонската школа за икономика и политика. Един от създателите и на Фабианската общност – организация на интелектуалци, които вярват, че обществото може пос-тепенно, а не с революция, да се реформира в посока към социал-на справедливост. Известен е с изключително острия си език и пуритански морал. Отвратен от лошия пример на баща си, който бил алкохолик, Бърнард Шоу е пълен трезвеник и непушач, а на около 25 години става и убеден вегетарианец.
През 1925 г. получава Нобелова награда “за творчество, белязано с идеализъм и хуманизъм; за сатира, която често се съчетава с изключителнa поетическа красота”. Принципен противник на всякакви награди, Шоу не присъства на церемонията по връчването на присъдената му Нобелова награда, а с парите от нея учредява англо- шведски литературен фонд за преводачи. През 1938 г. получава “Оскар” за сценария на пиесата си “Пигмалион” и става единственият до днес писател, получил и двете награди.
Шоу признавал, че училището не го е научило на нищо. Затова пък почерпил много от книгите на Дикенс, Шекспир, приказките “Хиляда и една нощ”, Библията, както и от оперите, в които пеела майка му. През целия си живот Шоу четял изключително много, пътешесвал и общувал с най-различни хора. Жизненият му опит и мъдрост са намерили отражение в редица гениални пиеси и тънки афоризми.
През целия си живот Шоу е страстен защитник на правата на жените и много от пиесите му, както и ангажираността му в реформаторските проекти за образованието и еманципацията на жените, показват неговата силна съпричастност към съдбата на нежния пол.“Човек и свръхчовек” е една отнай-успешните му пиеси, с огромна популярност сред критиците и зрителите. Това е философска комедия, в която авторът споделя своите възгледи за религията, жените и брака.
Малко известен факт е, че Шоу е активен любител-фотограф до смъртта си. През 1898 г. той купува първия си фотоапарат и счита, че фотографията е сериозен вид изкуство. Шоу прави хиляди снимки в продължение на повече от 50 години до смъртта си.

По Уикипедияwww.old.duma.bgwww.teenproblem.net и др.

Ако вие имате ябълка и аз имам ябълка, и си ги разменим, и у мен, и у вас ще остане по една ябълка. Ако вие имате идея и аз имам идея, и ги обменим, и двамата ще имаме по две идеи.”

Разумният човек се приспособява към света; неразумният се мъчи да приспособи света към себе си. Затова прогресът винаги зависи от неразумните.

Идеалите са като звездите – ако не можем да ги достигнем, поне можем да се ориентираме по тях.”

Има две трагедии в живота – едната е да загубиш копнежа на сърцето си, а другата – да си го върнеш.

Свободата означава отговорност. Ето защо мнозина се боят от нея.

~ Бърнард Шоу

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *