Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ЕКОЛОГИЯ > ГМО – истинската заплаха

ГМО – истинската заплаха

По отношение на ГМО съществуват две обществени позиции. Първата е, че всичко това е ужасно, опасно и срамно. И че ако изядеш генномодифицирана краставица, то в организма ти ще се случи непоправимото. Втората позиция е в снизходителното потупване по гърба на носителя на първата идея и наричането му противник на прогреса. Привържениците на ГМО твърдят, че хилядолетията народна селекция също е вид ГМО. Но нито първата, нито втората позиция имат някакво отношение към реалното положение на нещата. Доколко е опасно да се изяде ГМО-краставица е съвсем неясно, тъй като е минало твърде малко време от появата на такива краставици на пазара. Резултатът ще разберем след 20-30 години. А и това няма връзка с истинския проблем.

Какво всъщност е истинското положение? ГМО е наистина нещо страшно, но не защото от него растат рога и копита. Всичко е много по-неприятно. Първо, ГМО е прекрасен инструмент пазарът на хранителни продукти да се окаже под контрола на няколко големи корпорации. Ако съвсем опростим ситуацията, то всеки фермер, преминал на генномодифицирани семена, се оказва в пълна зависимост от доставчиците на тези семена. Такава е реалността, защото всичко, което отглежда, няма никакъв смисъл да се сее обратно в земята – получените семена са или стерилни, или от тях ще израсте нещо съвсем различно, загубило качествата на маточно то растение.

Най-поучителната история в тази връзка е случилото се в Индия, където десетки хиляди фермери преминаха към използването на ГМО семена с помощта на правителствена агитационна и кредитираща програма. След няколко години на еуфория по този повод, настъпва суша и новите международни корпоративни семена се оказват много неустойчиви към такива прояви на местния климат. В резултат по-голямата част от реколтата загива. Фермерите се оказват без финансови приходи, без възможност да връщат дълговете си, без възможност да закупят семена за следващата година, без възможност дори да засеят спасената част от реколтата – ГМО семената не се възпроизвеждат сами. След това Индия е залята от вълна на фермерски самоубийства.

Второ, ГМО е пряк път към унищожаването на биоразнообразието на Земята. Ето няколко безумни цифри. През 1903 г. в САЩ е имало 408 сорта домати, а през 1980 г. – по-малко от 80. Зелето е имало 544 сорта, а след 80 години – едва 28, салатите били 497, а сега са 37 сорта. Всичко това е по причина на глобализацията на пазара на семена и появата на хибриди вместо сортове. С появата на ГМО тези процеси се ускоряват. На смяна на стотици идват най-много десетки съвършено еднакви зеленчуци и плодове. На смяна на местните сортове уверено се настаняват международните хибриди, а сега вече и ГМО. А светът е прекрасен в разнообразието си – например, в чинията ни. И това има не само гастрономически аспект, но и туристически, културен и социален. Но дори и ако мислим с главата си, а не със стомаха, се получава доста неприятна картинка. Американският биолог и борец за биоразнообразие Кери Фулър казва за www.ted.com: “Разнообразието на земеделските култури е биологичната основа на селското стопанство. А всички опити на съвременната хранителна промишленост да стандартизира и универсализира сортовете, водят до израждане на културите и бъдещ глад.” Това означава, че с изчезването на многообразието на сортовете и видовете се увеличава рискът от епидемиологични заболявания сред растенията. Епидемията се разпространява много по-лесно по планетата, ако й противостоят един или два сорта царевица, а не 120, както това е било до неотдавна. Тоест ГМО е път към рязко увеличаване на риска от световен глад.

Трето, ГМО е съвършено неекологично. Тук, разбира се, мненията са нееднозначни. Има много хора, които не са почитатели на идеята за екологията. Но все пак, трябва да се има предвид, че всяка програма по отглеждането на ГМО растения предполага изобилноизползване на хербициди и пестициди, и то – специални, с особено ефективен резултат. А това означава отравяне на почвите и водите. Ако фермерът реши да използва генномодифицирани семена без тези пестициди и хербициди, то той ще изглежда луд. Това няма никакъв икономически смисъл.

И накрая. За икономическия смисъл. Икономика, ефективност, добиви – това са доводите за ГМО, които доскоро затваряха устата на противниците. Но ето цитат от скорошна публикация в американското списание Modern Farmer: “Още три години след започването на използването на генномодифицирани семена от царевица, това се оказва за фермера по-скъпо от традиционните семена. Себестойността на продукта нараствадо 160 долара на всеки хектар.”

С други думи, ГМО е една от най-големите афери в света!!!

Автор: АНГЕЛ ВЪРБАНОВ С редакция и коректура по www.fermera.bg

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *