Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > GO GREEN > Да последваме Зелената вълна с нутрициониста Надя Петрова

Да последваме Зелената вълна с нутрициониста Надя Петрова

Автор НАДЯ ПЕТРОВА

Надя Петрова e нутриционист, тоест експерт по здравословно и балансирано хранене с цялостен подход към здравето на човекa. Учила е в Канадското училище за натурално хранене (CSNN), член е на Канадската асоциация на специалистите по натурално хранене (CANNP), Green chef към мрежата на GLiving и автор на книгите “14 дни детокс” и “Daily Raw”.

Зелена вълна е течението, което всички ние стартирахме преди години, променяйки начина си на хранене, или по-точно променяйки начина, по който гледаме на храната днес. Храната е обединяващият фактор. За съжаление, храната е и факторът, който ни разделя – на суровоядци, вегани, вегетарианци, месоядни, палео и т.н. За съжаление, защото извън хуманното и етично отношение към животните, в крайна сметка целта ни е една – да сме здрави. И всеки един от нас, независимо от етикета си, се стреми точно към това. По своя си начин.
При всички нас обаче има и един обединяващ фактор – този, който ще ни помогне да се движим напред и да помагаме и на другите да намерят своята истина по отношение на храненето: Зеленият фактор. Убедеността, че зеленчуците и зелените храни са най-доброто, което можеш да дадеш на тялото си. Убеденост, за която надявам се съм допринесла и аз. А ако случайно не съм – нека го направя днес.
Прекрасно ще е, ако прочетеш написаното тук и вземеш своето решение – да започнеш да добавяш по нещо зелено към менюто си всеки ден, за да си здрав, пълен с енергия, да имаш красива кожа и да се чувстваш добре в тялото си. Да стартираш своя собствена Зелена вълна. Включи се в движението “Зелена вълна”, помогни на приятелите и познатите си да направят първата крачка към здравето. Сподели с тях знанието как да помогнат на себе си и семейството си. Мотивирай ги. Разкажи им за зелените храни. Дай им идеи за рецепти – бързи и лесни, такива които всеки може да направи и включи в ежедневието си. Бъди посланник на Зелената вълна. Помогни на България в нея да растат здрави деца.
А ето и няколко причини, заради които си струва да добавиш няколко сурови зеленолистни зеленчука към менюто си:
Те са богати на ензими. Думата ензим означава “ферментирал” или “подквасен” на гръцки. Организмът ни има нужда от 700 различни вида ензима, за да работи перфектно. Когато някой от тях липсва, ние остаряваме по-бързо и се чувстваме изморени. Не случайно някои специалисти наричат ензимите “извор на младостта”. Най-лесният начин да си набавиш повече ензими е чрез сурова, жива храна или като спазваш мотото “Винаги ям салата преди основното ядене”.
Изключително богати са на хлорофил. През последните години са проведени много изследвания с екстракт от хлорофил и е установено, че той е най-мощният антиоксидант или фитонутриент, познат на човечеството. Затова не е случайно, че сред най-полезните суперхрани са зелените. Фитонутриентът хлорофил придава зеления цвят на растенията, той обаче притежава и силно изявено детоксикиращо и регенериращо въздействие върху черния дроб, спомага за заздравяване стените на храносмилателния тракт, помага при кожни проблеми, има противоракови свойства и много други!
Всички зеленолистни зеленчуци са алкални и се грижат за поддържането на алкално-киселинния баланс в тялото, помагайки ни да сме здрави…
Тревите съдържат и много вода, която пък се грижи да сме добре хидратирани и допринася за красива кожа и коса.
Също така са богати на фибри. Фибрите имат способността да понижават усвояването на “лошия” холестерол, с което подобряват работата на сърцето. Фибрите също така забавят бързото усвояване на въглехидрати, предотвратявайки рязкото покачване на кръвна захар и са от първа необходимост при хора с хипогликемия и диабет. Фибрите са и една от 3-те причини перисталтиката ни да работи нормално и да изхвърля ненужните за организма вещества всеки ден.
Листните зеленчуци са особено богати и на всички важни за организма витамини и минерали. Сред тях са калций, магнезий, фосфор, калий, манган, селен, както и витамините А, С, Е, К, фолиева киселина и много други.

В 100 гр. магданоз се съдържат:

  • 133 мгр витамин С, или 222% от дневните нужди,
  • 8425 IU витамин А – 168% от дневните нужди,
  • 1640 мкг витамин К или 2050% от дневните нужди!

Те са нискокалорични! На практика в тях почти няма калории и са подходящи за всеки, по всяко време, независимо дали иска да отслабне, да е здрав или и двете. В 100 гр. спанак има едва 23 калории, а в 100 гр. маруля са само 15. Така една зелена салата от 200-300 гр. се превръща в най-нискокалоричното хранене за деня, при това в тези 200 гр. салата има всички необходими за организма ценни вещества!
Те са завършен протеин. Това не го очакваше, нали? Истината е, че в повечето зеленолистни присъстват всички 8 незаменими аминокиселини, затова те се водят завършен протеин, за разлика от всички останали зеленчуци, където има само 7 от необходимите 8 аминокиселини.
Имат положителен IF рейтинг. IF рейтингът показва фактора на възпаление. Храните с положителен фактор, като спанака например, който е +258, се смятат за противовъзпалителни, а храните с отрицателен фактор, като ябълката, която е -18, се приемат за възпалителни. Тоест тези с отрицателен фактор могат да предизвикат възпаление в човешкия организъм. Колкото по-голяма е цифрата, толкова с по-голямо внимание трябва да се подхожда към съответния продукт и винаги да се балансира с продукт с положителен фактор. Например 100 гр. бял хляб имат IF рейтинг -310, тоест силно възпалителен. А всички зеленолистни са с положителен IF рейтинг и действат противовъзпалително!
Всички зеленолистни са с най-ниския възможен гликемичен товар за организма. Параметърът гликемичен товар показва ефекта от храната върху нивата на кръвната захар. Специалната разработка на НутришънДатаСелф (от където е взета цифрата), е базирана на оптималния гликемичен товар, който може да поеме здрав човек и го фиксира на 100. Тоест комбинацията от всички хранения за деня не трябва да надвишава 100. В случая почти всички зеленолистни имат индекс 1. За сравнение 100 гр. бял хляб има гликемичен товар 50.
И за финал – не са скъпи, а дивите зеленолистни са подарък от природата. Единственото, което трябва да направиш, е да отидеш на някоя поляна и да си набереш…
За да те убедя колко са полезни за здравето и каква концентрация от ценни вещества има в листните зеленчуци, ще направя сравнение между едно най-обикновено зеленолистно, каквото е спанакът, и царицата на плодовете – ябълката. Сравнението е на базата на 100 гр. суров спанак и 100 гр. сурова ябълка по данни от www.nutritiondata.self.com.

учредяване
СРАВНИТЕЛНА ТАБЛИЦА

Източник: www.natureinsider.com

Виж съвети от авторката как да си правиш заготовки за седмицата и лесни комбинации от тях в материала:
САЛАТА в БУРКАН и САЛАТА-ЯСТИЕ

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *