Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ХРАНА ЗА РАЗМИСЪЛ: Съзнателното хранене

ХРАНА ЗА РАЗМИСЪЛ: Съзнателното хранене

Опитайте това.
Поставете лъжица с храна в устата си. Няма значение каква е храната, но пробвайте с нещо, което обичате – например първата хапка от току-що разрязана шоколадова торта. Сега идва трудната част – оставете лъжицата. Това се оказва голямо изпитание, защото първата хапка е била толкова вкусна, а втората ви приканва неумолимо.
Този експеримент цели да покаже рефлексивното желание да се потопите в храната мигновено. Въздръжте се. Оставете лъжицата на масата. Дъвчете бавно. Спрете да говорите. Усетете текстурата на тортата, вкуса на шоколада, тъмния, наситен цвят на десерта, ароматите, които се обединяват и достигат до вас.
Продължете по този начин до края на яденето и ще изпитате забележителни удоволствия и неподозирани затруднения, произлизащи от практиката на съзнателно хранене.
Практиката произлиза от будистки учения. Подобно на медитация, която включва седене, дишане, ходене, много будистки учители насърчавали техни ученици да медитират върху храната. Така те разширявали своето осъзнаване, като обръщат специално внимание на усещанията от всяка една хапка. Обичайно упражнение включва ученик, на който давали за 20 минути 3 стафиди или мандарина, които той да наблюдава, съзерцава, държи и търпеливо придъвква.
По-късно практиката се пренесла и на светска сцена, от Харвардското училище по обществено здраве до калифорнийския кампус на Гугъл. Според някои експерти тази най-обикновена дейност – да ядеш бавно и искрено да се наслаждаваш на всяка хапка – може да се превърне в лек за бързооборотната психология на постоянно бълване на нови псевдо-диети, които не успяват да се справят с нарастващото ниво на затлъстяване.
Съзнателното хранене не е диета, нито отказване от нещо. Представлява преживяване на храната по-пълно, особено удоволствието от нея. Можете да ядете дори хамбургер съзнателно, ако пожелаете. Възможно е дори да му се насладите повече. Или да осъзнаете, че на половината вече сте задоволили глада си. Или че всъщност имате нужда от салата.

„Това е анти-диета“, споделя д-р Иан Бейс, педиатър и учител по медитация в Орегон и автор на книгата „Съзнателно хранене – път към преоткриване на здравословна и радостна връзка с храната“. „Мисля, че основния проблем е как ставаме неосъзнати, когато ядем“, допълва той.

Много експерименти са проведени върху психологическите фактори, които водят до безсъзнателно тъпчене. Като резултат практика на съзнателен обяд се прилага в Гугъл, както и от известните Опра Уинфри и Кати Фрестън.
Автор: Михаела Белорешка, www.goodnaturedfood.org
материалът е изготвен за kulinar.bg

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *