Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ИНТЕРВЮ > ЖАКЛИН ТОЛЕВА: „Човешкият организъм приема страховата психоза, която се отразява в аурата на убиваното животно“

ЖАКЛИН ТОЛЕВА: „Човешкият организъм приема страховата психоза, която се отразява в аурата на убиваното животно“

Интервюто взел: АЛЕКСАНДРА ВАЛИ

От колко години сте вегетарианец и как точно стана при Вас?
Моето вегетарианство е от самото ми рождение. Родителите ми са били вегетарианци по убеждение, изповядвайки закона за еволюцията, и съответно не са допуснали аз да бъда хранена с месни продукти.

Беше ли им трудно това да не допуснат?
Със сигурност за тях е било трудно, но са ми спестили да споделят с мен тези трудности. Моето детство премина в един период, в който доминираше колективизмът като идеология и приложение, така че всеки, който се отличава – било то възрастен човек или малко дете, от порядките, които са създадени в колектива, е изпитвал някаква трудност. Благодаря наистина на родителите си, че са ми спестили да споделят трудностите, които са имали.

Едно малко дете трудно разбира определени правила и порядки. Как всъщност разбира детето, че това и това не се яде – да ни споделите от личния Ви опит?
Първоначално ми беше обяснено защо не е полезно да бъде захранван човешкият организъм с месо. Човешкият организъм приема вибрацията, страховата психоза, която се отразява в аурата на убиваното животно. И всъщност това беше една домашна култура, а в някаква степен и на средата, в която родителите ми се движеха, така че за мен не е имало проблем – не е било толкова мисловен процес, колкото едни порядки, които съм възприела. Безспорно, движейки се в обществото през годините, понякога съм си служила и с един аргумент, който в никакъв случай не е лъжа: аргументът, че ако консумирам месо, ще проявя някаква алергия. И това е самата истина, защото при човек, който никога не е консумирал месо – от дете, в по-късна възраст организмът му не може да приема тази токсична храна и реагира с алергия.

Вие сте законотворец, така да кажем – като политическо лице сферата ви на дейност е в устройването на обществения ред и взаимоотношения. Смятате ли, че трябва да се даде повече свобода на родителите да избират какво е редно за децата им във всяка една област на живота или всичко е добре да се регулира максимално пълно от държавата?
Абсолютно категорично съм привърженик на това, че индивидуалните права – правата на отделния индивид, правата на детето включително, трябва да бъдат спазвани. Разбира се, това не означава, че трябва да изключим намесата на държавата в общите рамки, които касаят здравето на съответния индивид. Но колкото и медицината да се опитваше с години да направи внушението, че неконсумацията на месо може да доведе до редица заболявания, всъщност фактите опровергават тези твърдения. Фактите показват, че милиони хора по света не консумират месо, а са не само живи, но и съвсем здрави. Така че категорично подкрепям и всякакви инициативи – включително искам да поздравя Българско вегетарианско общество за инициативата му да се въведе алтернативно вегетарианско меню като право на избор в детските учебни заведения, които са на бюджетна издръжка.
Това е конкретен проблем, на който се даде публичност в последно време. Иначе има редица неща, които могат да се отстояват, но като че ли това е най-акутният проблем в момента – храненето на децата, защото там има едно противоборство на самите институции.

Смятате ли, че по магазините вече има достатъчен избор на вегетарианска храна? И дали е по-скъпа спрямо другите?
Определено мога да кажа, че се радваме на доста богат избор на храна, която да е в рамките на едно вегетарианско, включително и на веганско меню. В някаква степен има оскъпяване, ако държим да бъде от екологично чист район, да бъде био-сертифицирана. Но ако говорим в рамките на стандартното вегетарианство, т.е. неконсумирането на месо – има твърдения, че е далеч по-икономично човек да се храни с вегетарианска храна.

Как мислите, вегетарианците имат ли по-специално отношение към храната или към това какво влиза в организма им?
Знаем, че всъщност има различни съображения да се възприеме едно вегетарианско хранене: било то по здравословни причини, било то по етични причини да няма насилие над животните, било то поради някакъв вътрешен норматив, било също така тази икономическа целесъобразност, че вегетарианският режим на хранене е по-икономичен. И, разбира се, въпрос е не само на осъзнато хранене, но и на едно дълбоко убеждение, което е свързано с идеята за духа, за духовността, за чистотата, като поредното съображение за приемане на вегетарианска диета. Последното е свързано с осъзнаването, че човешкото същество не се състои само от физика. Човешкото същество има още няколко тела: духовно, така наречено тяло, има мисловно тяло, астрално… и всичко това се изгражда и благодарение на материалната храна, която приемаме. Тоест имаме тезата, че ние трябва да направим една физиологична култура, която да доведе до изчистване на тези духовни центрове, през които протича енергията в нашето тяло, и това извежда на преден план необходимостта от чистота на материалната храна, с която даваме сили на този организъм.

В този смисъл, може ли да се каже, че вегетарианците обръщат повече внимание на храната, защото преценяват какво влиза в човека с нея?
Зависи как човекът възприема храненето изобщо. За съжаление има хора, които просто ядат, има хора, които се хранят, но има и хора, които се хармонират, когато приемат храна. Мнозинството хора и животните ядат. Малцина са тези, които могат да се хранят и може би единици са тези, които осъзнават, че хармонират всичките тела и енергии в себе си, когато поемат храна.

ЖАКЛИН ТОЛЕВА – биографични щрихи

Жаклин Толева понастоящем е член на Националния съвет на Коалиция от партии ДЕСНИТЕ и председател на партия Български демократически форум. Магистър по право на Юридическия факултет и магистър по теология на Богословския факултет към Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има следдипломна квалификация по политически умения, придобита в Нов български университет, също по публична администрация – от Университета за национално и световно стопанство, както и защита на основните права на човека в европейското право – от Програма TEMPUS, като става носител на специална награда по програмата. Специализирала е в САЩ, Испания, Полша, Великобритания и Будапеща управление в мултиетническо и мултикултурно общество, равнопоставеност и права на човека. Има редица публикации по правни казуси и законодателни актове. Работила е в Народното събрание като съветник в Комисията по правата на човека и вероизповеданията, съветник в кабинета на заместник–председателя на Народното събрание и съветник в Комисията по образование и наука. Била е юридически съветник на неправителствената организация “Български дарителски форум“. Член е на сдружение “Правна защита и съдействие на човешките права в България”, където е работила по проекти като: “Помощ от млади за млади”, “Създаване на бюра за безплатна правна помощ за социално слаби граждани” и “Информираността на младите българи за процеса на интеграция в Европейския съюз”, а отделно е участник и в проекти като “Културно наследство, национална идентичност, европейски ценности” и др.
Наред с професионалните си изяви, Жаклин Толева е активен деятел и секретар на музикалното читалище “Акад. Андрей Стоянов” в София и член на фондация “Безсмъртни българи“. Дъщеря на известния богослов, обществен деятел и автор Ваклуш Толев, Жаклин е сърцат патриот и страстен изследовател на българската история и култура. Хобито й е да участва в експедиции по следите на събития, свързани с историята на България. Счита, че за да си готов за управляването на една държава, трябва преди това да си се запознал с миналото й и с делата на предците, създали и укрепвали тази държава.
* Вегетарианец по рождение.

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

2 comments

  1. Специализирала е в САЩ, Испания, Полша, Великобритания и Будапеща управление в мултиетническо и мултикултурно общество, равнопоставеност и права на човека. Има редица публикации по правни казуси и законодателни актове.

    Брей да и се не начудиш. Лъжла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *