Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ДЖУСИНГЪТ – какво е той и как да го включим в ежедневието си

ДЖУСИНГЪТ – какво е той и как да го включим в ежедневието си

Автор: АЛБЕНА ПЕТРОВА, www.zdravei.org

Какво е джусинг?

Най-простичко, Джусингът представлява пиене на прясно изцедени сокове и смутита от разнообразни плодове и зеленчуци. Принципно има разделение между пиене на сокове и смутита, но за мен и двете са много полезни и за това ги слагам под едно име. Всяко си има своите ползи и предназначения и чудесно могат да бъдат комбинирани, без да се създава особена драма кое от двете било по-полезно и по-добро от другото.
Идеята на самия Джусинг – пиене на прясно изцедени сокове, е да ти позволи лесно и бързо да си набавиш и усвоиш необходимите ти хранителни вещества, да дадеш възможност на тялото си да се зареди с енергия и всяка клетка в него да получи ценни и полезни витамини, минерали и ензими, да се изчисти и излекува.
В забързаното ни ежедневие често  пренебрегваме храната и ядем предимно обработени храни с доста неизвестни в съдържанието и по-малко свежа и сурова храна. Така не успяваме да си набавим необходимите ни хранителни вещества и тялото ни гладува за тях – често чувстваме умора, раздразнение, главоболия, имаме проблеми със съня и стомаха и непрекъснато ни се яде нещо.
Например, когато си гладен и решиш да хапнеш една мазна баничка, кроасан с шоколад или вафли, се засищаш за известно време. Тялото ти първосигнално казва, “добре получих храна, доволно съм”. Но след малко то започва да обработва храната и да търси в нея необхоюдимите му нутриенти, за да може да функционира правилно. Оказва се, че изяденото от теб е един вид “празна храна” и в нея няма нищо ценно за него. И то остава гладно на клетъчно ниво и отново подава сигнали за глад. И не само това, дава ти и много други сигнали, че нещо не е наред – главоболие, умора, липса на енергия, наднормено тегло, раздразнение и още много, много други.
И точно тук идва мястото на Джусинга – той ти предлага възможност да приемаш течна храна, заредена с много полезни храниелни вещества, и да дадеш на всяка клетка в тялото си това, от което има нужда.

А защо точно под течна форма, защо не изядем една ябълка и един морков?
Поради използването на много пестициди, модифицирани семена и други практики при производството, почвите ни са много изтощени, което води до намаляване на витамините и минералите, които приемаме от плодовете и зеленчуците. Полезните вещества, които ще получим при изяждането на една ябълка днес, са доста по-малко от тези, които бихме получили от една ябълка преди 20 години. Пиенето на прясно изцедени сокове ни предлага начин да компенсираме това. То ни дава по-ефективен начин да си набавим необходимите ни хранителни вещества.
Трудно може да си представиш, че на закуска трябва да изядеш няколко шепи спанак, сурова тиквичка, няколко стръка целина, краставица, броколи, няколко ябълки, лимон и парченце джинджифил. Със сигурност няма да е от най-вкусните неща, а и ще ти стане тежичко.
Джусингът е доста лесен начин да изядеш всичко полезно, от което се нуждаеш дневно – просто трябва да го изпиеш под формата на сок. Няма нужда да изяждаш огромни количества плодове и зеленчуци, за да си набавиш необходимите хранителни вещества – много по-лесно е да ги приемеш под формата на течна храна. А и ако не си голям фен на зеленчуците и трудно ги хапваш, ще ти е много по-лесно, в комбинация с някакъв плод, да ги изпиеш.
Пиенето на прясно изцеден сок или смути е много лесен начин да се измъкнеш от омагьосания кръг, да се освежиш и да дадеш на тялото си полезните нутриенти, от които то има нужда. Когато тялото ти приема течна храна, то не се затормозява с обработката й, усвоява я много бързо, стомахът почива, а свободната енергия се използва, за да възстанови и излекува тялото.
Чудесен начин да включиш пиенето на сокове и смутита в ежедневието си е да замениш закуската със смути. Така ще събудиш тялото си по много свеж начин, ще му дадеш много полезна храна и ще се почувстваш пълен с енергия.
Джусингът също е и отличен начин за регулиране на теглото по естествен път, както и за подобряване на здравето. Когато даваш на тялото си това, от което то има нужда, то започва да се изчиства и лекува. И, разбира се, ще ти се отблагодари със свежест, прилив на енергия, липса на главоболия, здрав сън, чиста кожа – ще започне да сияе!

Джусинг в ежедневието

Да включиш пиенето на прясно изцедени сокове и смутита в ежедневието си, изобщо не е трудно. Има много начини и варианти.
Много важно нещо, което искам да отбележа и изясня е, че да добавиш свежи плодове и зеленчуци в менюто си, да пиеш сокове и смутита, изобщо не означава да се храниш само с това. Има много различни програми, които са свързани с изчистване на организма. При тях за определен период се приема само течна храна. Но не е задължително да правиш такива изчиствания или може да ги правиш веднъж годишно, за да се заредиш максимално с енергия, да премахнеш от тялото си натрупалите се токсини, да даеш на стомаха си малко почивка и да помогнеш на тялото си да се излекува.
През останалото време сокове и смутита може да пиеш между храненията или като закуска или обяд. Всеки организъм е различен, всеки от нас има различна програма, някои се натоварват повече, други по-малко, някои имат по-бърз метаболизъм, други по-бавен. От това се определя колко и каква течна храна ще включиш в дневното си меню :)
Според мен има три начина, по които може да включиш Джусинга в ежедневието си:

1. Джусинг + нормално хранене
В този случай, соковете и смутитата могат да се използват като заместител на закуска или обяд или да се пият между храненията, преди или след тренировка. Аз препоръчвам да се пият повече зеленчукови смутита и сокове. Тези с повече плодове е най-удачно да се пият сутрин, преди или след тренировка. Тъй като те са по-калорични и дават повече енергия. Ако си начинаещ в Джусинга, започни с по-плодови сокове и постепенно преминавай към по-зеленчукови. Така ще свикнеш с вкуса.
Аз закусвам сутрин със зеленчуково смути, което включва и 2 ябълки за сладост и понякога пия сок като следобедна закуска, ако ми се прияде нещо по-сладко или преди тренировка.

2. Джусинг + сурова храна
Този тип се води детоксикация. Не е толкова ограничаваща в сравнения с детокс програмите, които включват само сокове, защото ти позволява да ядеш салати, плодо¬ве и зеленчуци, допускат се дори и леко задушени зеленчуци. Идеята е да се пият предимно сокове и смутита (отново предимно с повече зеленчуци, не само плодови), около 2 литра и ако имаш място да хапнеш някоя салата или плод. Например сутрин закусваш смути или сок, на обед хапваш салата от зеленчуци и вечерта отново сок или смути. Може да пиеш и зеленчукови сокове като следобедна закуска или преди хранене, включващо твърда храна. Важно е и да се пие много вода.
Идеята е да не сме гладни и да пием предимно сокове пред твърда храна. Продължителността на детокса може да определиш сам, според това как ти се отразява и как се чувстваш.
По време на такъв режим, трябва да премахнем всички вредни храни от менюто си – бяло брашно и захар, обработени и пържени храни, млечни и месни продукти, газирани напитки, алкохол, кофеинови напитки, кафе.

3. Джус Фаст
Този тип детоксикация включва пиене само на прясно изцедени сокове и смутита от плодове и зеленчуци. Те заместват напълно храненията през деня, могат да се пият от 3 до 5 пъти на ден. От моя гледна точка и тестове, най-добре е соковете и смутитата да се пият през 3 часа, за да не огладняваме прекалено много. Може да се пие билков чай и е задължително да се пие много вода.
Този тип детокс не е гладуване, идеята му е да се изчистим от натрупалите се токсини, да позволим на стомаха ни да си почине и на тялото ни да се излекува и възстанови. Преди да започнеш такъв тип изчистване, може да преминеш на по-лек хранителен режим, за да подготвиш тялото си и да не го стресираш.
Как работи: когато приемаме течна храна, тялото ни спестява енергията, която иначе изразходва, за да обработи твърдата храна. С тази енергия, тялото започва да се лекува и изчиства. По време на детокса тялото се обръща към черния дроб като към заместващ източник на енергия, така запасите от захар се превръщат в глюкоза. Обикновено до третия ден всичките запаси са изразходвани. След като това се случи, започват истинските ползи от Джус фаста. Тялото започва да разрушава и премахва токсините от мастните тъкани. Кръвоносната система доставя повече кислород на тялото и се освобождава енергия, която използваме за възстановяване на всичко повредено.
Принципно тялото постоянно се чисти и възстановява, но когато го атакуваме с много лоши храни, когато околната среда е замърсена и сме подложени на много стрес, то няма как да се справи с всичко това наведнъж. За това е хубаво от време на време да му помагаме, да му предоставим много ценни хранителни вещества и да му дадем възможност да се излекува.
Този тип детокс може да има различна продължителност – от 3 дни до колкото поискате. Според мен за съвсем начинаещи е хубаво да започнат с един ден, за да видят как се чувстват. След това да опитат 3 дни, а по-натам и седмица. Ако за първи път правиш подобен детокс, през първите няколко дни може да имаш главоболия, те преминават след като организма се освободи от вредните захари, зависимостта от кафето и лошите храни.
Хубаво е да правите подобно изчистване поне 2 пъти в годината или всяка седмица по 1 ден.

Идеи как да използваме пулпа, оставащ от соковете:
~ Когато си правиш сок, особено ако пиеш повече сокове, ти остава много пулпа. Знаеш ли, че вместо да я изхвърляш, с нея може да направиш много неща.
~ Направи с остатъците смути. Много е лесно, просто добави вода към пулпата и блендирай. Стават наистина приятни смутита. Хубавото е, че може да замразяваш пулпата, която ти остава и когато решиш, да я блендираш. Получават се смутита, подобни на сладолед :)
~ Разбъркай я с мед и ядки в кухненски робот и оформи сладки. Ако станат много меки, може леко да ги опечеш, за да им излезе влагата.
~ Направи крекери с пулпа от зеленчукови сокове. Добави накиснато ленено семе или чия семена. Когато се накиснат тези семена стават като желе, това слепва сместа и тя наподобява тесто. Към него може да прибавиш подправки или семена, разстели в тава върху хартия за печене и изпечи.
~ Добави пулпа към домашен сос или супа.
~ Ако си правиш кюфтета, мусака или лазаня, добави зеленчукова пулпа в тях.
~ Направи си ледени близалки от сок и в сока добави пулпа от плодов сок.
~ Използвай пулпа от плодови сокове в кексове, палачинки, бисквити и други десерти. А защо да не направиш и зеленчуков кекс?
~ Използвай я за наторяване, ако имаш градина.

Публикувано в брой  7/2014 на сп. „Зелени Акценти“
ИЗТЕГЛИ БРОЯ в pdf-формат: ЗЕЛЕНИ АКЦЕНТИ 7/2014
(кликни върху линка с десен бутон и избери да го съхраниш на компютъра си)

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *