Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ЗДРАВЕ > майка-биохимик ЛЕКУВА ДЕТЕТО СИ ОТ АУТИЗЪМ

майка-биохимик ЛЕКУВА ДЕТЕТО СИ ОТ АУТИЗЪМ

Биохимикът Катрин Рийд (Katherine Reid) от Сан Франциско (САЩ) е намерила средство, което в някои случаи свежда до минимум симптомите на аутизъм при деца – режим на хранене, който изключва натриевият глутамат, съобщава Fox News.
Рийд прави своите изводи на базата на анализ на невробиологични изследвания и личен опит: на дъщеря й е поставена диагноза “аутизъм”, когато е на две години, а сега е на седем и според майката проявите на болестта “напълно са изчезнали”. Диетата, за която говори д-р Рийд, е различна от тези, които са били известни до сега. Според нея от храната на дете с аутизъм трябва да бъде изключено само едно химическо съединение – хранителната добавка за усилване на вкуса, мононатриев глутамат (други имена – E 621, E 631, хидролизиран растителен протеин).
“В организма има рецептори за глутамат, който възбужда нервните клетки, и той е необходим, но само в определено количество – казва Рийд. – Много разстройства на нервната система, като аутизъм, могат потенциално да бъдат свързани с дисбаланса на потребление на глутамат.” Според нея 95% от преработените храни съдържат натриев глутамат, но производителите имат право да не посочват наличието му, ако съдържанието не надвишава определено ниво.
Въпреки че в момента няма никакви данни, научно подкрепящи теорията на Рийд (глутаматната хипотеза за аутизъм обаче вече съществува), биохимикът вярва, че е върнала към нормално състояние седемгодишната си дъщеря Брук, което е ясно доказателство за верността на тази идея. Когато детето е на две години, Катрин и нейния съпруг, клетъчен биолог, забелязват признаци на аутизъм: диви истерии, които продължавали по няколко часа, стереотипно поведение, трудности в общуването и обучението, както и проблеми с червата.
Данните от предприетото изследване на детето показват, че има средна степен на аутизъм. “Тя живееше в някакъв собствен свят – споделя майката на Брук. – Нейните действия се повтаряха, тя показваше признаци на невроза с натрапчиви състояния и започваше да крещи истерично, ако я водех у дома по друг път, а не по обикновения.”
Веднъж Рийд се натъкнала на статия за ролята на глутамата в организма: това съединение е необходимо за предаване на импулси между невроните и клетките от други тъкани, то е включено в познавателните процеси на мозъка, но излишъкът на глутаминова киселина може да предизвика различни неврологични разстройства. Затова Рид изключила от храната на детето всички продукти, съдържащи мононатриев глутамат, и според нея “симптомите на аутизъм изчезнали напълно”. Постепенно детето станало по- социално адаптирано, у него изчезнало напълно стереотипното поведение и се подобрила координацията.
След като Рийд видяла при дъщеря си резултатите от прехода към хранене без глутамат, тя основава организация с нестопанска цел – Unblind My Mind, изучаваща ефекта на храната върху мозъка. Според нея, у 74 от 75-те деца, с които е работила в рамките на организацията до момента, е настъпило значително подобрение.

www.lubopitno.net

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *