Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > GO GREEN > МЕДОНОСНАТА ПЧЕЛА – удивителното съвършенство на природата

МЕДОНОСНАТА ПЧЕЛА – удивителното съвършенство на природата

Ако пчелата изчезне от лицето на Земята, човекът ще я последва четири години по-късно

~ Алберт Айнщайн

Медоносната пчела е станала символ на усърдие и трудолюбие. В резултат на своята дългогодишна еволюция, тя е така “програмирана”, че когато има цъфтящи цветове сбира нектара от тях и го носи в кошера си, независимо колко много са натрупаните вече запаси от мед “у дома”.
Има ли цветя и нектар – пчелата ги събира и носи в “хангара”. Това е и причината често да има излишък от мед в пчелното семейство, който хората си позволяват да вземат за себе си.
Пчелата освен това е “програмирана” да събира цветен прашец само от един вид цвете при една обиколка. Затова всяко топченце цветен прашец е с равномерен, хомогенен цвят, въпреки че отделните топчета се различават едно от друго по този показател.

~ www.greentech.bg

„Когато Владиците на Венера, често наричани Дракони на мъдростта, слизат на Земята, те донасят със себе си зародиши и семена на различни видове живи същества, развити на Венера, за да подпомогнат и ускорят земната еволюция. Да си припомним, че когато Ману слиза с другите Риши, донася със себе си в “ковчега” много семена на живот. Те не са само семена на духовен и умствен живот, но и на физически живот, който съществува на Венера. Житото, например, не принадлежи на земната еволюция, ботаниците не могат да установят неговия произход. Кръстосвайки жито, получено от венерините семена, със земни треви, първите Учители на човечеството създават днешните видове зърнени храни. Пчелите и мравките със своята необикновена обществена организация и дейност от висш порядък също произхождат от Венера. Те идват от свят, където цялата еволюция е по-напреднала от нашата, където даже растителното и животинското царство са достигнали до едно по-високо развитие.

~ из “Родословието на човека” от Ани Безант

„В историята на Атлантида има две епохи, когато ледени маси опустошават не само северните области, но нахлуват и към вътрешността на континента, заставяйки всички живи същества да се изселват към екваториалните страни. Първото от тези преселения става в епохата на рмоахалите, преди около 3 милиона години, а второто, преди около 850 000 години, по време на толтеките.
В царство като това на толтеките, на земеделието се отделя голямо внимание. Бъдещите земеделци се обучават не само в специализираните за целта училища, но и в колежи, където се правят опити за подобряване на жвотинските и растителни видове чрез подбор и кръстосване. Запознатите с теософската литература знаят, че житото не е продукт на нашата планетна еволюция. То е дарена на човечеството от Ману, който я донася от друга планетна верига. Докато овесът и някои други зърнени култури са резултат от кръстосването на жито с налични земни треви. Именно такива опити за създаване на нови видове се правят в агрономическите учебни заведения на Атлантида. Очевидно е, че успехите в това отношение се дължат на висши познания. Но най-забележителният успех на атлантското земеделие е култивирането на банана. В първоначалното си диво състояние бананът наподобява дълъг пъпеш почти без месеста част, с много семки, подобно на пъпеша, и едва след векове, а може би и хилядолетия старателен подбор, се получава безсеменното растение, което познаваме днес.

~ из “Историята на Атлантида: ясновидско проучване” от Скот-Елиът

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА МЕДОНОСНАТА ПЧЕЛА

Превод: СВЕТЛА КРАЛЕВА

 1. Медоносната пчела обитава планетата ни от милиони години.
 2. Медоносната пчела, известна в науката като Apis Mellifera, е изключително важна за опрашването на растенията – до 80% е тяхно дело.
 3. Това е единственото насекомо, произвеждащо храна, консумирана и от човека.
 4. Медът е единствената храна, която включва всички вещества, необходими за поддържане на живота ни в зряла възраст – включително ензими, витамини, минерали и вода. Това е и единствената храна, която съдържа pinocembrin – антиоксидант, свързан с подобряване функционирането на мозъка.
 5. Пчелите имат шест крака, две сложни очи (по едно от всяка страна на главата), изградени от хиляди малки лещи, три прости очи на върха на главата, два чифта крила, торбички за цветен прашец на задните крачета и коремче с восъчни жлези.
 6. Пчелите имат 170 рецептора за мирис, докато плодовите мушици имат само 62, а комарите 79.Техните изключителни обонятелни способности им помагат да се разпознават една друга, да имат социална комуникация в рамките на кошера, както и да разграничават ароматите в търсене на храна. Тяхното обоняние е толкова прецизно, че могат да разграничат един от друг стотици флорални видове и да определят от няколко метра разстояние дали едно цвете има полен или нектар.
 7. Крилата на медоносната пчела пърхат невероятно бързо – с около 200 удара в секунда, и това създава нейното добре познато, специфично бръмчене.
 8. Тя може да прелити почти 10 километра без отдих със скорост 24 километра в час. При полет без товар, пчелата развива скорост до 65 км/ч, т.е. за 1 минута може да прелети над 1 км.
 9. Пчелата работничка произвежда около половин чаена лъжичка мед в живота си.
 10. За да произведе 1 кг мед, един кошер трябва да посети над 5 милиона цветчета.
 11. На една пчела са нужни само 30 мл мед за храна, докато завърши един цял околосветски полет.
 12. Медоносната пчела посещава между 50 до 100 цветчета преди да занесе прашеца в кошера.
 13. Мозъкът на пчелата е с овална форма и е с размера на сусамено семе – при все това пчелата има забележителна способност за учене и запомняне на неща, като е в състояние да прави и сложни изчисления на изминаваното разстояние и ефикасността при търсенето на храна.
 14. Пчелната колония се състои от 20 до 80 хиляди пчели с една Царица. Всички пчели-работнички са женски и живеят около 6 седмици (месец и половина).
 15. Пчелата Царица може да живее
 16. до 5 години и е единствената пчела, която снася яйца. Най-голяма е заетостта й през летните месеци, когато кошерът е в пиковата си активност, и снася до 2500 яйца на ден.
 17. Мъжките пчели, познати като търтеи, са по- едри от женските пчели-работнички. Те нямат жило и не се трудят. Всичко, което правят, е да се чифтосват с Царицата.
 18. Всяка пчелна колония има свой уникален мирис за идентификация на членовете.
 19. Само пчелите-работнички жилят, и го правят единствено, ако се почувстват застрашени. И умират, след като ужилят. Царицата също има жило, но тя не напуска кошера, за да го защитава.
 20. Установено е, че са нужни 1100 ужилвания, за да се стигне до фатален край за ужиления.
 21. Пчелите комуникират една с друга чрез танци. Чрез танца пчелата указва на другите къде точно се намира “пасището”, което е намерила.
 22. През зимата медоносните пчели се хранят с меда, който са събрали през по-топлите месеци. Събират се една до друга и така се топлят в студения зимен период.

~ www.benefits-of-honey.com

Какво ще стане, ако пчелите изчезнат?

Превод: СВЕТЛА КРАЛЕВА

Ако пчелите изчезнат, ще изчезнат и много видове растения. Планетата не би изглеждала така, както я познаваме днес. Представете си живот без:

Ябълки, Манго, Рамбутан, Киви, Сливи, Праскови, Нектарини, Гуава, Шипка, Нар, Круши, Грозде, Люцерна, Бамя, Ягода, Лук, Кашу, Кактус, Детелина, Бодлива Круша, Кайсии, Бахар, Авокадо, Маракуя, Боб, Лима, Боб Адзуки, Фасул, Зелен фасул, Орхидеи, Череши, Целина, Кафе, Орех, Памук, Личи, Лен Ацерола – използва се в добавките от витамин С, Макадамия, Слънчоглед, Гоа, Лимон, Елда, Копър, Дюли, Моркови, Райски Ябълки, Палмово масло, Ериботрея, Дуриан ,Краставици, Лешник, Пъпеш, Мандарини, Кориандър, Кимион, Кестен, Диня, Карамбола, Бразилска ядка, Тикви, Череши, Кокос, Мандарини, Бойсен, Карамбол , Цвеклото, Синапено семе, Броколи, Карфиол, Зеле, Брюкселско зеле, Китайско зеле, Ряпа, Конго, Боб, Чушки чили, Червени чушки, Чушки, Зелени чушки, Папая, Шафран, Сусам, Патладжан, Малини, Къпини, Бъз, Тамаринд, Какао, Грах черни очи, Ванилия, Червени боровинки, Домати , Грозде, Цвекло и  т.н.

www.foxnews.com

ОЩЕ любопитни данни

Пчелата може да носи в медената си гушка, с големина колкото главичката на топлийка, до 60 млг нектар, който постепенно се превръща в мед. Към събрания нектар тя добавя присъщите за пчелите вещества като ензими (инвертаза, глюкозооксидаза…), пролин и др., в резултат на което още по време на обратния полет до кошера започва превръщането му в мед – процес, завършващ в пчелните килийки, за който впоследствие са отговорни и кошерните пчели, които обогатяват нектара с още вещества вентилират го и намаляват водното му съдържание до превръщането му в същинския мед.
Малко известен факт за пчелите е, че те имат способността да използват по-пълноценно кислорода от въздуха в сравнение с човека. Те могат да преживяват продължително време в нискокислородна среда – дори с до 4% съдържание, като нормално кислородът във въздуха е около 21%. Установено е също, че без забележими увреждания могат да преживяват и когато въглеродният двуокис достигне до-ри 9% във въздуха, като нормалное едва 0,03%.
Пчелите различават само някои цветове. Те например не различават червения цвят. За сметка на това много добре разпознават синия, синьо-зеления, жълтия, белия и лилавия. Това е и причината кошерите да се оцветяват основно с тези цветове. Имат също и ултравиолетово виждане.

Автор: Доц. д-р Динко Динков
~ www.pchelar.com

При претегляне на запълнените с екскременти дебели черва на млади пчели било установено, че те са с еднакво тегло. Това дало основание да се смята, че младите пчели отделят екскрементите си в кошера. Но тъй като върху поставените в кошера листове хартия не били забелязани екскременти, се предположило, че пчелите ги изяждат. На практика обаче това становище не е потвърдено, тъй като не са наблюдавани случаи на отделяне на екскременти в кошерите. По-вероятно е допускането, че младите пчели изхвърлят екскрементите си при своите първи излитания от кошера. Това предположение се основава на факта, че дори през зимата – периодът на покой, в пчелните кошери няма екскременти.

~ www.agronet.bg

Из ОДА ЗА ТЪРТЕЯ-ЖРЕБЕЦ

Започнах да пчеларствам с две пчелни семейства. Тогава ме обучаваха да избивам търтеите – да ме прости Творецът! За съжаление тази насадена от сто години практика се шири и сега – погледнете в пчеларските магазини и ще откриете търтеуловки. Сега приемам,че търтеите са уникални същества, които и само които, чрез т.нар. търтеев фон, управляват естествената наследственост на локалната популация.
Напластеният негативизъм спрямо търтеите се дължи на научното затъмнение за тяхната роля. На първо място стои необходимостта всяко пчелно семейство да се чувства биологично щастливо, като отгледа още рано напролет търтеи. Радостта на пчелите идва още със залагането на първите търтееви килийки.
Ето какво споделя авторът Юли Шнайдер (Германия) в нашето списание “Добър пчелар” бр. 4/1934:

Всички се учудват на силните ми семейства и винаги ме питат как успявам. Отговарям им, че всичко се дължи на търтеите. В кошера настъпва истински възход, когато в килийките са снесени търтееви яйца. Това показва, че в семейството настъпва полова зрялост, а тя е съпътствана от кипящ живот…
Винаги в края на април в кошерите имам търтеи. Но трябва да знаете, че в нито една пита не трябва да има търтееви килийки. Още на 15-ти март поставям в средата на гнездото празна рамка, към чиято носеща летва съм прикрепил двусантиметрова ивичка восъчна основа. Пчелите веднага се улавят на грозд и започват да градят. След две седмици преглеждам изградената пита. Ако е с работнически килийки, я дръпвам настрана и на нейно място поставям отново празна рамка. Тя непременно ще бъде изградена с търтееви килийки и пчелната майка веднага ще я осемени.
След полагането на яйцата, семейството тръгва с всичка сила напред. Празната рамка трябва да се поставя винаги в средата на гнездото, където е най-топло, защото търтеите обичат топлината и защото само от новоизградени килийки се излюпват едри и юначни търтеи.
У вас, в България, в двата долни ъгъла на гнездовите пити имате търтееви килийки, макар че сте поставили восъчни основи за работнически килийки. Безсилни сте да се борите срещу този навик на пчелите и в тези ъгли се излюпват много търтеи. Отсечете тези ъгли и ги заменете с работнически килийки и ще видите, че царицата ограничава снасянето на търтееви яйца само в новоизградената пита на поставената за целта рамка. Поставяйте после нови восъчни основи и по техните ъгли няма да има нежелан градеж. Знайте,че тази средна пита е Самсоновият стълб на кошера. Не бива да се допуска излюпване на търтеи от стари пити. Те ще бъдат джуджета. За многото търтеи не винете царицата – виновни сте вие, защото не сменяте старите пити и не умеете да си подреждате кошерите. За това пчелите ви жилят. Имате ли едри търтеи, ще имате и кротки пчели. Аз и Скленер облагородихме пчелите чрез търтеите. Затова пчелите ни са кротки като овчици и не обичат да се роят.”

  Автор: Николай Хука
www.pchelar.com

Медоносната пчела произвежда 5 уникални природни продукта

* ПЧЕЛЕН МЕД
Притежава антимикробни, антивирусни, антипаразитни, антивъзпалителни, антиоксидантни, антимутагенни и антитуморни свойства. Повечето от ефектите на меда се проявяват успешно при ежедневен прием на не повече от 50-тина грама на ден. Има нисък гликемичен индекс.

* ЦВЕТЕН ПРАШЕЦ (ПЕРГА)
Пчелите го събират по време на пашата си. Натрупват го под формата на топчици, напоени с нектар, които служат за основен хранителен запас на кошера. Прашецът не може да бъде синтезиран в лаборатория – хранени с изкуствено създаден, пчелите умират. Изключително богате на протеини, което обуславя силното му динамизиращо въздействие върху човешкия организъм. Съдържанието на селен в него забавя клетъчното стареене, а аминокиселините преборват физическата и умствената умора.

* ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ
Производството и съхранението на пчелно млечице е трудно. То е продукт, който пчелите отделят, зада хранят младите пчели работнички, търтеите и царицата-майка. Съставът му по своето богатство е несравним с подобни продукти в животинския свят. То е гъсто, пастообразно, с киселинен характер. В него са включени белтъци, аминокиселини, въглехидрати, мазнини, витамини, ензими, микроелементи и др. – всичко, което е нужно за развитието на живия организъм. Намира приложение в лечението на различни заболявания. Води до уравновесяване на нервната дейност, овладяване на чувство за безпокойство и безсъние. Забавя процесите на стареене.

* ПРОПОЛИС (ПЧЕЛЕН КЛЕЙ)
Прополисът, наричан още клей, е смес от смоли, восък и прашец от пъпки и цветове на растенията, обогатена с ензими и подложена на млечно- кисела ферментация в храносмилателната система на пчелите. Прополисът съдържа витамини, микроелементи, етерични масла, минерални соли, хормони и ферменти. Пчелите го произвеждат за консервиране на външни замърсители и за да се намали количеството на бактериите в кошера, а в човешкия организъм действието му е същото – антибактериално и антимикробно. Той атакува всички инфекции на горните дихателни пътища – ринит, ангина, хроничен синузит, хрема, на устната кухина – афти, херпес, и особено на кожата.

* ВОСЪК
Цветът е еднороден – от светъл до тъмножълт и кафяв. Натуралният пчелен восък има характерна дребнокристална консистенция. Ако се мачка между пръстите, бързо става пластичен, не прилепва към пръстите и не е мазен на пипане. Две топчета се слепват напълно едно с друго. При прорязване с нож повърхността на чистия восък е матова, без блясък, а при фалшифициране с парафин или церезин се получава гладка блестяща повърхност. При драскане с остър предмет восъкът образува спираловидни дълги стружки, които не се образуват при фалшификатите. Също така не полепва по зъбите при дъвчене и почти не флуоресцира при облъчване с ултравиолетова светлина.
До момента няма открит в природата аналог на нито един от тези продукти. В резултат на човешката дейност днес има единствено добри на външен вид копия на някои от тях, но не и по качество, уникалност на свойствата и ценността на съставките.
Пчелите преработват събирания нектар и дървесни сокове в основната си храна – меда; цветния прашец превръщат в перга (топченца пчелен прашец) за белтъчна и витаминна храна, а смолите преработват в пчелен клей (прополис), който е строителен и дезинфекциращ материал. Уникалното в тези продукти е, че пчелите се хранят само от чисти източници, като така се явяват естествен филтър за всякакви замърсявания. До сега не са откривани радиация и тежки метали в пчелен мед.
Пчелните продукти са познати на хората отдавна. Още преди хилядолетия хората са знаели, че медът е най-добрият консервант, че не допуска микроорганизми и не се разваля. Оценявали са и чудотворните качества на прополиса, който убива над 100 вида вируси, бактерии и гъбички. Затова не е чудно, че прополисът е част от тайната на уникалните цигулки на Страдиварий. А за изработка на свещи, за козметично и импрегниращо средство и до днес се използва восъкът.

~ из www.pchelensvqt.alle.bgwww.nasovd.alle.bgwww.pchelar.com

ДОМЪТ НА ПЧЕЛИТЕ е не по-малко удивителен от обитателите си. Малките и съвършено еднакви шестоъгълни кутийки са дом, склад, фабрика, кухня, родилно и детска градина. Експерименти показват, че специалната им форма никак не е случайна. Изграждането именно на шестоъгълник се оказва най-икономично за осигуряване на единица складова площ, защото за градежа се изразходва възможно най-малко енергия и восък, в сравнение с която и да е друга “естествена” форма. Една пчела трябва да изяде половин килограм мед, за да произведе 30 гр. восък, т.е. формата на кутийката трябва да е такава, че да побере колкото се може повече мед, при възможно най- малък разход на восък. Освен това при наблюдение на прозрачен кошер е установено, че ъглите, напречните сечения и изобщо всички математически величини на всяка кутийка са абсолютно еднакви.

ТАНЦЪТ НА ПЧЕЛИТЕ, чрез който те си предават информация, е друг изумителен факт.
Немският зоолог, проф. Карл фон Фриш, носител на Нобелова награда за физиология и медицина (от 1973 г.) се занимава с общуването между пчелите и стига до изводи, които определено впечатляват. Той поставя маркер на пчела, която се завръща от паша и наблюдава поведението й сред останалите в специален прозрачен кошер. С характерен танц на кръгове и осморки тя дава изключителноизчерпателни сведения за вида, разстоянието и посоката на пашата. Кръговият танц означава наличие на паша до 100 м отстояние, осморките – над 100 м до 6 км. Колкото по-бавен е танцът, толкова по-далеч е пашата. А каква е посоката на цветното пасище пчелата показва с ъгъла на движението си спрямо слънцето, докато танцува. Ако правата линия от танца сочи горната част на кошера, то източникът на храна е точно по посока на слънцето. Ако цветята са разположени в противоположната посока, то линията на танца сочи долната част на кошера. Ако пчелата танцува надясно това означава, че източникът на цветята е точно 90 градуса надясно. Но това не е всичко.
Пчелите обясняват посоката според разположението на слънцето, а то постоянно се движи. На всеки 4 минути слънцето променя своето място с по 1 градус на запад, което би ни накарало да си помислим, че пчелите биха допуснали грешка. Наблюденията обаче сочат, че те вземат под внимание движението на слънцето. Докато пчелите-разузнавачки танцуват, ъгълът, който те описват, на всеки 4 минути се премества с 1 градус на запад! Благодарение на това изумително изчисление пчелите никога не загубват пътя си. Пчелите-разузнавачки не само дават информация за посоката на цветята, но и за разстоянието до тях. Продължителността на танца и броя на вибрациите позволяват на останалите пчели да узнаят точното разстояние.

www.pcheli.bg

ПЧЕЛНИЯТ КЛЕЙ – изследвания у нас

Медицинският университет и Университетът по хранителни технологии изследват лечебните свойства на българския прополис, познат у нас като пчелен клей.
Най-богат на антиракови вещества е пчелният клей от Асеновградско, Великотърновско, Шуменско и около Девин. Прополисът от Родопите е с най- високо съдържание на противотуморни съединения. Това са установили учени от Медицинския университет и от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Инициатор на проекта за изследване на клеевата тинктура е проф. д-р Людмил Пейчев, ръководител на Катедрата по фармакология и лекарствена токсикология в МУ, пише в-к “24 часа”.
Бях провокиран от проучване на японски специалист. Той взел проби от няколко държави по света и открил, че бразилският, аржентинският и червеният кубински прополис са най- богати на 3 противотуморни съставки – фенитилов естер на кафеената киселина, кверцитин и клеродан дитерпеноид”, коментира проф. Пейчев. Обяснението на японския експерт било, че в девствените джунгли на тези 3 страни има уникални видове растения, което е предпоставка пчелите да дават целебни продукти.
В тази разработка обаче не е бил включен българският прополис. Проф. Пейчев, който изучава лечебните му свойства вече 33 г., и колегите му се заели да докажат, че в него има също антиракови компоненти. Екипът изследвал натурален прополис от 7 места – от Асеновградския край, Видинския, Великотърновския, Чирпанския, Девинския, около Шумен и от района на нос Калиакра.
В останалата част от страната повече от 50 г. се разпространяват вносни пчелни семейства. Навремето ги купуваха от Украйна и Румъния, но те не дават такива уникални продукти като родопската медоносна пчела”, посочва проф. Пейчев. В рамките на проекта той е сравнявал и търговски препарати, съдържащи прополис, от Франция, Италия, Унгария и Австрия с подобни български. Крайният изводот проучването е, че българският прополис не отстъпва посъстав на чуждия и дори го надминава. Все още обаче не се е намерила институция, която да финансира мащабно изследване и да популяризира резултатите извън страната.
Според пловдивските специалисти не само растенията, географската ширина, надморската височина и климатът обуславят наличието на антиракови съединения в прополиса. Решаващ фактор е видът на пчелата. В Родопите се е запазила т.нар. родопска медоносна пчела, която не се среща другаде в България. Описана е за първи път през 1913 г.
Пчелният клей има епитализиращ, противомикробен, антиоксидантен иимуностимулиращ ефект, неутрали-зира и разпадните продукти от загиването на туморните клетки”, обяснява шефът на Катедрата по фармакология в МУ. Той препоръчва в продължение на половин година след химио- и лъчетерапия да се приемат по 10 капки прополисов продукт на ден, разтворени в хладка или студена вода. “Ако клеят се сложи в горещ чай, ще полепне по стените на съда и няма да попадне в организма”, уточнява ученият. Преди години той е правил проучване и за действието на прополиса в гинекологията. При група жени с ерозио на маточната шийка е било съчетано традиционното лечение с прилагане на пчелен клей. Оказало се, че продуктът помага за по-бързото възстановяване на болните. Екип на проф. Пейчев и стоматолози доказали, че прополисът е особено ефикасен и при възпаление на венците. Заболяването е открито при 60% от 1400 изследвани ученици в Пловдив – 1/3 от тях били с тежка степен на възпаление. “На част от пациентите дадохме пасти за зъби срещу пародонтит. На други препоръчахме да накапват върху нея и екстракт от прополис”, обяснява проф. Пейчев.
20 дни по- късно изследвали слюнка на учениците от двете групи. При втората, количеството на веществата, които възстановят увредената тъкан, се оказало по-голямо – благодарение на пчелния клей. По този начин може да се предотврати развитието на пародонтозата, смятат учените.
Лечебният ефект на пчелния продукт е установен и при язва.
Преди години беше доказано, че причината за този здравословен проблем е един микроорганизъм. Той е много устойчив и рецидивира след приключване на лекарствената терапия”, посочва проф. Пейчев. Екип от МУ – Пловдив, под негово ръководство е изследвал действието на прополиса при язва. Група пациенти са го приемали в продължение на 3 месеца след антибиотиците. Друга група се лекували само с медикаментите. При първата едва при 15% микроорганизмът се появил отново. Във втората рецидивите били над 60%.
Освен че пчелният клей се продава вече по-скъпо от златото, има и ментета. Производители често смесват прополис с восък”, казва проф. Пейчев. Най-простият начин да се разбере дали продуктът е истински, е да се сложи в чаша с вода. Ако изплува нагоре, е с восък. Пловдивският експерт е категоричен, че много важно е в каква доза се приема прополисът. Установено е, че при по-високи пропорции имуно-стимулиращият му ефект намалява.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ ЕКСТРАКТ ОТ ПРОПОЛИС
( КЛЕЕВА ТИНКТУРА )

Прополисът се продава в магазините за пчелни продукти под формата на пръчки. Една пръчка (30 гр.) замразете във фризера за едно денонощие. Така, иначе лепкавият прополис, става трошлив и лесно можете да го стриете на прах. След това го смесете със 100 мл спирт. Най-добре е да използвате 95 градусов зърнен спирт, но за съжаление той трудно може да се намери. Имайте предвид, че медицинските спиртове, които се продават в аптеките, са подходящи само за външно приложение. Затова, ако смятате да пиете тинктурата, по-безопасно е да използвате водка или ракия. Когато прополисът е стрит много фино, алкохолният градус е достатъчен, за да разтвори полезните съставки.

В следващите 5 дни само разклащайте сместа, а на 6-ия я прецедете. Съхранявайте тинктурата на хладно и в тъмно шише. Приемайте я под формата на капки за засилване на имунитета, при хронична умора и за пречистване на организма от токсини.

www.hera.bg

НЯКОИ ОСНОВНИ НАЧИНИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

Уникално качество на прополиса е това, че бактериите не привикват към него – тоест колкото и дълъг период от време да го взимаме, нашият организъм не привиква към него и по този начин, за разлика от лекарствата, той винаги ни действа.
Руският лекар Л. Данилов направил проучване относно ефективността на прополиса при кожни заболявания. При лечението на 680 души, страдащи от раздразнения, сърбеж, изгаряния, гнойни екземи и всякакви подобни, 90% от тях се възстановяват успешно след малко повече от месец. Третирането с прополис било успоредно – вътрешно и външно.

www.ambrozia.bg

За жабурене при кървене на венците и парадонтоза – в чаша с малко вода се капват няколко капки прополис и със сместа се жабурим 1-2 минути; при по-сериозни проблеми с венците парченце клей се намачква с пръсти, докато се омекоти като пластелин, и се поставя върху венците за през нощта.
За пиене – във вода или сок се капват 10-30 капки прополис, в зависимост от поносимостта ни, и се изпива наведнъж; при деца, в чашата се слагат толкова капки, на колкото години е детето.
За третиране на кожни възпаления и афти – с памучен тампон се нанася прополис върху проблемното място (малко боли и щипе, но бързо отминава). Подобрение настъпва след няколко нанасяния. При по-сериозни кожни проблеми, парченце клей се налага върху мястото, като се покрива с лепенка и престоява за през нощта или около 12 часа, а след това се маже отново с тампон.
За третиране на гъбички, по стъпалата най-вече – проблемните области се тампонират с памук, напоен с прополис (добре е да се прави няколко пъти на ден или поне сутрин и вечер).

www.zemianazaem.com

 

Check Also

На фокус – ферментацията и D’free

Що е то ферментация? Ферментацията е естественият процес на превръщането на въглехидрати, като захар и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *