Breaking News
Home > МАТЕРИАЛИ > МИШЕЛ ОБАМА

МИШЕЛ ОБАМА

Kакто в самия живот нищо не е навеки застинало, еднотипно или еднозначно, така и за известните личности, за които подбираме и ви поднасяме материали, откриваме голямо разнообразие под общия… нека го кажем знаменател, на вегетарианец, веган или суровоядец.

За Първата дама на Америка например не се намира категорична информация, че е приела вегетаранството за свой постоянен начин на живот, но кампанията й за здравословно хранене и живеене (специално насочена към децата и борбата със затлъстяването при подрастващите – стартира през февруари 2010 г. под надслов “Нека се раздвижим”) има голям отзвук и неизбежно повлиява цялото президентско семейство. Така например, за визитата на президента Обама в Бразилия през 2011 г. местната преса съобщава, че президентското семейство си е поръчало изцяло веган меню – без месо, млечни продукти и яйца, изрично подчертават от www.anda.jor.br

Всичко започва през 2009 г., когато Първата дама на Америка използва Южната ливада на Белия дом, за да я превърне в овощна и зеленчукова градина. Още с първия урожай от зеленчуци, плодове, билки и подп-равки, градината в Белия дом повдигна из цялата страна темата за храната, която поднасяме на трапезата си, и въздействието, което тя оказва върху здравето и благосъстоянието на малки и големи. Изчислява се, че до преди година градината е дала повече от половин тон продукция за кухнята на Белия дом и приюта за бедни към него. За жалост, най-новите съобщения говорят, че заради бюджетните съкращения и градината е в упадък. Затова пък в края на септември тази година излиза очакаваният хип-хоп албум под агидата на Мишел Обама – “Песни за една по-здрава Америка” (Songs for a Healthier America).

През 2012 г. пък става факт книгата на г-жа Обама “Американският растеж: Историята на овощно-зеленчуковата градина в Белия дом и други градини из цяла Америка” (American Grown: The Story of the White House Kitchen Garden and Gardens Across America). В нея Мишел документира с увлекателни истории развитието на градината през четирите сезона; дава професионални съвети как да си направим сами своя или обществена градина; включва рецепти от готвачите на Белия дом; разказва за други обществени градини, като създадената от Елинор Рузвелт Градина на победата – първата в Белия дом; припомня за офис-служителите в Хюстън, които озеленяват пешеходните площи, описва и усилията на училището в Ню Йорк, създало благоуханна градина за хора с увредено зрение… и т.н. – всичко добре илюстрирано с прекрасни фотографии. По повод кампанията на Мишел Обама за по-здравословен живот, предлагаме по-долу превод на един кратък забавен материал за участието на Първата дама в култовото токшоу на Джей Лено (чийто формат заимства нашият Слави Трифонов).

МИШЕЛ ОБАМА В ШОУТО НА ДЖЕЙ ЛЕНО

Мишел Обама бе гост във вечерното шоу на Джей Лено снощи. Разговаряха за случващото се из Белия дом, като междувременно тя насърчаваше 61-годишния водещ да се храни по-здравословно. Първата дама връчи на Лено поднос с ябълки, пържени сладки картофи и пица с патладжан, зелени чушки и тиквички.“Това ухае много добре. Предполагам, че е пеперони с наденички,” отбеляза той в духа на шегата. Обама го подкани да си топне парченце ябълка в мед от кошерите на Белия дом с думите: “Ще помогне да преглътнете по-лесно.”“Мед от Белия дом? Това никак не звучи на хубаво,” изкоментира Лено. “Знаете, с друг президент това би означавало съвсем друго нещо…”

Лено веднъж бе заявил гордо пред пресата, че от 1969 г. не е хапвал зеленчук, а ябълка е опитвал за последно през 1984 г. По този случай, преди шоуто Мишел издаде под секрет, че ще нагости Лено с малко веге кухня. И мисията бе успешно изпълнена.

Следващата спирка на Първата дама е при “Елън” – да запише днес предаването, което ще се излъчи утре. А тъй като Дедженеръс е веган, очаквайте любовта на двете дами към зеленчуците да е споделена… :)

~ www.ecorazzi.com, февруари 2012

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *