Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ЗДРАВЕ > Мляко в училищата за всички?

Мляко в училищата за всички?

В рамката на програмата за мляко в училищата на ЕС само краве мляко и краве млечни продукти се продават на учениците с отстъпка. БВО и Европейският Вегетариански Съюз (ЕВС) призовава за подкрепа също така на алтернативитe на растителна основа.

Не всички ученици в Европа в момента се възползват от програмата за мляко в училищата на ЕС. Краве млякото без лактоза вече е включено в продуктовата гама, за да се възползват хора с лактозна непоносимост. И все пак, алтернативите на конвенционалното краве мляко са по-многобройни и дават възможност на всеки да се ползва от програмата. Голямото разнообразие на растителни млека, което е лесно достъпно днес, засега се пренебрегва. Това означава, че част от населението е изключено: в Германия например повече от един милион души са алергични към протеинитe в кравето мляко и също толкова са се отказали от млякото на животни по етични, здравни или екологични причини.

0 veg getreide-milch-01

Тъй като официалната цел на програмата е да насърчава децата да поддържат здравословен и балансиран хранителен режим, ЕВС и БВО подчертават положителните здравни аспекти на млечнитe алтернативи на растителна основа. Ние призоваваме отговорните хора в Европейския парламент да сложат растителнo мляко на продуктовата листа. Европейската Комисия излезе с предложение за нов регламент на програмата за мляко в училищата, коeто в момента се обсъжда в Парламента – една добра възможност да се подчертае потенциалa на напитки направени от соя, овес и пр.

Check Also

Дръжки от череши – лечебни свойства

Простичко и непознато – защо изхвърляме дръжките от череши, след като можем да ги ползваме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.